Determiniranje gob 2024

Začel/a klavir, 08 Januar 2024, 18:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Jaz sem na brzino zadnjič gledal, tu pišejo o semenih :
https://svet24.si/clanek/zanimivosti/62ebb7df9f510/jagode-navadne-barvilnice-so-hitro-smrtno-nevarne
Je pa ta zadeva res hudič.  Ne vem, kak se je bodo lotili. Če bi bilo minus 20 stopinj kot pred 30 leti,te korenine lepo vse popokale in zadeve bi izginile. Ampak prave zime ni več. Tu na Dravskem Polju so prave plantaže tega hudiča. Milijoni rastlin. Vsaka naredi do 30 000 semen letno. Sam strup.
Lani sem pisal na Zavod za gozdove Slovenije, kako mislijo kaj ukrepati proti tej rastlini. 
Tako so mi povedali :
---------------
Hvala za sporočilo, veseli nas, da aktivno opazujete in spremljate gozdove na vašem območju.

Res je, navadna barvilnica je zelo razširjena tujerodna invazivna rastlinska vrsta na Dravskem polju. Več o navadni barvilnici in invazivnih tujerodnih vrstah na sploh si lahko preberete tudi na tej povezavi: https://www.tujerodne-vrste.info/vrste/navadna-barvilnica/.

Glede zatiranja navadne barvilnice. Vrsto je, na podlagi naših izkušenj, smiselno odstranjevati na način, ki ga opisujete, zgolj v začetnih fazah naselitve rastline na neko območje (rekli ste, da ste odstranili 3 rastline). Ko se enkrat vrsta splošno razširi v obliki sestoja in postane del rastlinskih združb takšno odstranjevanje ne obrodi sadov. Zato gozdarji vrsto zatiramo zgolj tam, kjer ovira obnovo gozdov. In sicer jo zatiramo z rednimi obžetvami enkrat do dvakrat letno, dokler drevje ne zraste višje, kot sama barvilnica. Takrat jo drevje »zaduši«. Takšni primeri dobre prakse so ravno na Dravskem polju v okolici Kidričevega, kjer se obnavlja hrastove gozdove v kompleksih državnih gozdov. Pomembna težava pri zatiranju barvilnice je namreč tudi razdrobljena lastniška posest na Dravskem polju. Barvilnico je smiselno zatirati zgolj na enoviti posesti v večjih kompleksih (npr. državna posest). Pri razdrobljeni zasebni posesti je zatiranje sizifovo delo – Nič ne pomaga, če jo ti marljivo zatiraš, sosed pa nima interesa za to. Rastlina se kmalu razširi nazaj.

Če strnem. Barvilnica je, žal, marsikje postala sestavni del gozdnih posek in robov. Na samih posekah in gozdnih robovih je ni smiselno zatirati, razen tam, kjer ovira obnovo gozdov (npr. obnova hrastovih gozdov). Pa še to na velikih površinah. Ko drevesa prerastejo in tvorijo sklenjen sestoj bo barvilnica izginila samo po sebi, saj jo bodo drevesa zadušila – Barvilnica je svetloljubna vrsta, ki potrebuje dosti svetlobe za uspevanje.
----------------
Jaz pa žal opažam tu gozdove polne tega, pa so v senci, pod krošnjami, in se razmnožujejo strahotno.

Ta Pravi Gobar

#61
Ravno po Radiu Maribor - danes je mednarodni dan GOB !  Dalje : na svetu je 2,2 do 3,3 milijone vrst gob. Od tega znanstveno opisanih 148 000 vrst. Od tega pa nekje 2000 ki jih lahko jemo ljudje.

Mihab - prvi dve fotki je pogojno užiten Žametasti novogoban - opis :
https://www.gobe.si/Gobe/NeoboletusErythropus?from=Gobe.BoletusErythropus

Ostalo vam bo Gospod Slavko povedal.

slavko

mihab #56, od zgoraj navzdol so najverjetneje:
- žametasti novogoban
- pegasta kolobarnica
- osmojena kolobarnica

Nisem zasledil informacij o tem, da bi navadna barvilnica vplivala na strupenost užitnih vrst gob. Po mojem mnenju ne vpliva, sicer bi tudi jablana vplivala na hruške, ki rastejo v bližini.

Lep pozdrav,
Slavko