Determiniranje 2023

Začel/a K_e_m_P, 18 Januar 2023, 16:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Iz posnetkov ni mogoče ugotoviti ali ste našli kostanjastega polstenca oz. kostanjevko, saj je večino beta odrezanega. Kostanjevka ima bet rjave barve. Iz trosovnice na posnetku je razvidno, da je goba že stara, saj je trosovnica zelene barve. Če je trosovnica take barve in mehka, gob ni smiselno nabirati.

Pri golobicah je uporabno pravilo okus mesa. Če ima meso pekoč okus, take vrste niso primerne za uživanje.

Lep pozdrav,
Slavko

bikefreak

Meso golobice je bilo pri okušanju sprva nevtralno po kakšni minuti je začelo pa peči. Torej je to splošnio pravilo, da je potrebno pri golobicah najprej probati košček mesa preden jo odtrgamo? Ne glede na barvo? Ker velika večina v našem gozdu je bila rdečih. Mi je pa prijatelj dejal, da so vijolične vse užitne. Sedaj vem, da niso. Hvala za pomoč.

slavko

Preizkušanje užitnosti pri golobicah je enostavneje, kot če bi jih določali makroskopsko in mikroskopsko. Okus vam ne glede na barvo klobuka ali lističev pove ali je golobica užitna ali ne. Vendar to pravilo velja le za golobice.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- mekinasta bledivka
- zvončkuljasta čeladica
- brazdasta grivača
- predirna plamenka
- orjaški dežnik
- navadna gostolistka

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Te dni v Halozah je kar nekaj teh koprenk. Skoraj brez vonja, belo nepekoče meso, klobuk poprhnjen podobno kot ciganček.
Ali gre za Cortinarius allutus, poprhnjena koprenka ali pa kaj drugega

slavko

Lahko bi bila poprhnjena koprenka, čeprav je precej svetla. Natančno bi se dalo preveriti z mikroskopom in dobro literaturo.

Koprenke sicer nimajo pekočega okusa mesa. Načeloma so užitne tiste vrste, ki imajo belo meso, prijetnega okusa in vonja.


Lep pozdrav,
Slavko

klavir

To koprenko jaz pobiram, je (zelo) okusna... Prepoznam jo tako, da zgleda kot gozdna polževka, le da je koprenka...

BubikolRamios

https://www.gobe.si/Gobe/AmanitaPachyvolvata

CitatVsi lupinarji imajo bolj ali manj izrazito lupino v dnišču beta in nimajo obročka

in  potem je na isti strani spodaj link na  Amanita magnivolvata, rjavolupinasti lupinar ....

tam pa:

Citatima obroček sive barve.

BubikolRamios

Amanita pachyvolvata,subalpina, .... ? Pašnik, vsaj 100 m od gozda, +/- 500 m nmv. barva trosnega prahu bo čez par ur, oz že zdaj lahko rečem da ni bel. Obročka ni.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id=bce51a7a78a74bbf91ada37b429409b1

Nagi Bator

#145
Za kateri kukmak gre?
Največji primerki imajo premer klobuka čez 20cm.
Mlajši, ki so že skoraj 10 cm v premeru, pa še dostikrat zaprt zastiralec.
Luske po klobuku so najbolj izrazite pri srednje starih trosnjakih, pri starejših jih praktično ni več.
Imajo precej izrazit vonj po mandljih, trosni prah je temno rjav.
Rastejo v polkrogu, po tudi 10 komadov skupaj, na pogosto z gnojnico polivanem travniku ob robu gozda, na višini približno 600m.
Kolebam med Košeničnim, Zajetnim ter Čokatim kukmakom ? Sicer so pa že razrezani in v zamrzovalniku.



slavko

Mislim, da ste našli košenični kukmak. Ta je velik in ima značilen vonj po mandljih.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios #143, hvala za vašo redakcijo. Smo popravili.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios #144, ne razumem točno kaj ste želeli vprašati. Če menite, da je na priloženi sliki en od lupinarjev, to ne bo držalo. Vsi lupinarji imajo, enako kot mušnice, bel trosni prah.

Nožničarka, ki je na priloženi sliki, ima sprva bele lističe, potem pa se zaradi trosov obarvajo rožnato. Tako zamenjava z lupinarji v odrasli fazi rasti ni možna.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Citat od: slavko dne 18 November 2023, 07:08
Mislim, da ste našli košenični kukmak. Ta je velik in ima značilen vonj po mandljih.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala.
Sam sem se bolj nagibal k Zajetnemu kukmaku, tudi zaradi izgleda beta in ker je ne prerezu po nekaj časa precej "vijoličasto porjavel" ter
zaradi zares ogromnih primerkov, ki sem jih našel poleti na istem mestu.