Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Zelenkice z Goričkega...

vidak

Ali je mogoče, da nas čaka še en mini val jurčkov?

Danes sem po dobrem tednu spet malo brskala po domačem gozdu in me je že po parih minutah
presenetil kar zajeten zdrav jurček. Malo razpokan, ker je precej suho.
Po tihem sem upala, da bom še kakšnega našla, čeprav so bile v prvem planu črne trobente.
Teh je v zadnjem tednu res v obilju!
Pa ni ostalo pri enem, še tri mlade lepotce sem našla, potem pa me je tema pregnala domov.
Supergobjeleto ;)

lep pozdrav vsem na forumu!

vidak

Tudi danes se je (skrito pod listjem) še kaj našlo :)
Nekaj za pojest in nekaj za čaj.
Okolica Velenja 400 - 500 nmv.

Lep pozdrav

Ta Pravi Gobar

Vidak, vsaka čast. Res lepe gobe - zanimivo, poletni gobani novembra ?  Nem ci se zadnji mesec na Youtube tudi samo čudijo, kako rastejo poletni gobani sedaj ?!?  V tej suši ste jih našla ? Meni ni nič jasno zadnje sem septembra pobiral menda ... Pa je kaj mokro v tej goši ? Se pozna mokro od rose po tleh ? Jaz sem bil na placih 1000 m par dni nazaj samo žametasti gobani, pa zelo suho po tleh. Lep pozdrav z Dravskega polja  !!

klavir

Na okoli 900m, pod Arehom, je bilo v sredo in četrtek res zelo suho, točno tako, kot je omenil Ta pravi gobar, kljub temu pa so kar precej rasli kozjenogi mesnatovci (možeki), po katere smo tudi šli. Drugega pa praktično nič... Vsak od treh nas je našel košarico takih lepih, mladih, nečrvivih. Drugače pa mislim, da se zgoraj zaključuje. Tudi na Goričkem se zdi, da so snežke in vitezovke opravile svoje za letos - vsaj zelenk je že bilo tako veliko kljub suši in toploti, da je nemogoče, da bi zdaj v boljših pogojih zrasle še enkrat, razen tu in tam kakšna... Bi pa znal še biti izbruh lisičk, ki jih še ni bilo zelo veliko, zlasti lijastih in žoltih... Bomo videli...

vidak

Priznam, Ta Pravi Gobar, da nisem veliko razmišljala o svojih najdbah zadnjega tedna...
Zdaj pa res vidim, da sem našla tudi poletne gobane, jesenskim nikoli ne razpoka klobuk, kajne?

Gozd, kjer nabiram je zelo raznolik. Na severni strani je zelo vlažen, tukaj so pretežno bukve,
na parih mikro lokacijah je kostanj drugje pa bor. Do letos je bila to moja poletna lokacija za jurčke,
jeseni sem imela več sreče na južni - prisojni strani, kjer je poleg bukve tudi smreka. Ampak letos je narobe leto.
Ker je bilo tako suho, je celo sezono bila aktualna predvsem severna stran, kjer je veliko opuščenih vlak in obilo vode.
Tudi megle je bilo nekaj dni sredi oktobra, gozd je bil še pred zadnjim dežjem zjutraj vlažen, temperature pa - kot povsod, visoke.

Zdaj sem tudi jaz malo presenečena, najbrž sem tudi danes nabrala vsaj 3 poletne jurčke! Ali se da iz fotk razbrat?
Ker še vedno nabiram znanje okoli gob, sem pogooglala kozjenogega mesnatovca, ki ga je omenil Klavir in tudi teh je še precej v tem gozdu.
Imam torej novo gobo, ki jo lahko dodam na meni, super! In ko je Klavir ravno omenil lisičke, tudi te sem našla - no, natančneje eno, ampak zares veliko :)
Videla sem še marele, mlade mušnice, tri leponoge gobane, mlade žametaste gobane, borovega gobana in kar nekaj dišečih polževk.
Dodajam par fotk in res mislim, da so nekateri poletni gobani - noro - november je!

Vsem na forumu želim lepo nedeljo!

kobanc

Pohorje danes popoldne.
Posamezni zapozneli jurčki, kozjenogi mesnatovci in borovi gljivci. Vsega po malem. Vzel samo dva jurčka.
Na stebru vzpenjače pa še hmelj. Pravi štajerski steber.:)

everton

Tudi pri nas v Posočju sezona še traja.Na slikah so današnji jurčki.Nabrani cca 600m visoko.
Sem že kdaj prej našel kakšnega jurčka novembra,tako kot letos pa še ne.
Skoraj vsak dan jih nabiram.Smo 8.novembra,pa še kar rastejo.

vidak

Tale dva nista dobila sporočila, da je konec sezone?
Nabrana danes dopoldan :)

Ta Pravi Gobar

Pri meni pa rastejo že Zimske panjevke, čakam še na Ostrigarje ... Medtem ko npr. na jugu Polske ob Slovaški na robu Karpatov tako nabirajo te dni v nižjih hribih :
https://www.youtube.com/watch?v=ycxyNZU4O1g
Tako pa te dni tam na ravnini - poglejte kako čisti gozd je to, kakšen pa je na Dravskem polju, vsepovsod poln robide, praproti, navadne barvilnice in še bi se našlo :
https://www.youtube.com/watch?v=nxeZZvs8TqE
Na njunih kanalih je kup posnetkov zadnjih dni.

klavir

Ja, takšni čisti borovi gozdovi kot na drugem videoposnetku so na Goričkem na vrhu skoraj vsakega griča, če je vsaj malo planotast. In samo v takem rastejo zelenkaste kolobarnice, zato so v drugih predelih Slovenije ljudje že skoraj pozabili na njih. Snežke še vseeno rastejo tudi v drugih tipih gozdov, vitezovka pa samo v borovih gozdovih v mahu. Starejši ljudje so mi vedeli povedati, da so na Dravskem polju nekoč tudi rasle (rekli so jim rumene snežke), zdaj pa jih ni več... Vseeno pa so bile na Goričkem zadnjič kar precej pobrane, sem videl odrezke betov...

kobanc

Zanimivo. :)
Vitezovke sem vedno pobiral pod brezami. Tudi sedaj jih tam videvam, pobiram pa bolj redko.

klavir

Rastejo v mikorizi z bori

vidak

Saj ne vem več kaj naj napišem... bom objavila par fotk :)
19. 11. in še kar se najde, neverjetno. Okolica Velenja.

Nagi Bator

Marele, v drugi polovici novembra :o :o :o