Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

štajercMB

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 13 September 2022, 18:34
Danes moja stran Pohorja višji placi vse polno avtov. Ampak v njih v glavnem ala 80 letni gobarji. Grem ravno dol od avtov 5 minut 5 jurčkov oni imajo v košarah vsak po enega so tam že tretjo uro se smejem. So pa lepo zbrcali čisto vse Žametaste gobane ko so šli dol - imajo nekak enako pot kot jaz. Grem dlje vse pobrano hitro počez skozi en moj super specialni "GRABN" 9 komadov na kupu prekrasnih. Nazaj do avta pobiram marsikje lepo, pod njihovim avtom 10 m pod asfaltom pa krasen Borov goban polkilski sredi poti. Hitro naprej da vidim kako je na Arehu - za Ruško kočo. Absoluten SHIT - ne grem tja več. Kaka mala GLOBAJICA kje od polža čist razturana. Stojim pri 20 parkiranih avtih ravno prihajajo nabiralci - kaka jada od jade sam klump sem videl. Nič jim nisem FAUŠN.  Grem hitro nazaj na moja place. Tako hodim eno uro polna košara. Pa prej seveda polna košara. Areh pa kot že par let pokopališče. Jesenski in Žametasti gobani, 20 lepih sirovk, 20 Kostanjevk, par slinarjev ... Zanimivo zadnje čase niti ene lisičke nisem videl. Dravsko polje gozdovi prazni, včeraj s kolesom na par mestih pa ni pognala ena goba. Nimam daleč, 100 m od moje bajte se začnejo veliki gozdovi. Lahko grem 5 krat na dan če hočem.
Lisičke so, malo je treba prehodit druge terene, jaz pa gobanov nisem našel ali pa so bili črvivi in neuporabni, lisičk pa že 2x preko kile...

rene

Zanimivo moji tereni na vrhu Pohorja še vedno kar lepo polni z jurčki.
Par fotk:

85% mladih lepih, ostalo za sušit. 1200-1300 metrov nad morjem. Izjemno malo ljudi, tišina, mir. To je to. Mrzlo pa kot sredi zime :o
Lp ;)

everton

Pozdravljeni,
ko sem prebiral vaše komentarje koliko gob je na Pohorju,sem bil zelo potrt,kajti pri nas v Posočju ni bilo ničesar.
Zdaj je pa že drugače tudi pri nas.Upam,da bo trajalo še nekaj časa.
Uživajte v naravi in tišini.

rene

Letos je res nenormalno na Pohorju. Kjerkoli si se ustavil so bile gobe. Sem že lani napisal da z veseljem vzamem kogarkoli zraven na teren, pa ni bilo zanimanja. Sedaj pa pridejo na vrsto nižine do 800 m.n.v. Predvsem drugi teden, dež, jutra okoli 10 stopinj čez dan pa okoli 20.
Lp :)

Ta Pravi Gobar

Bil včeraj na starih placih, nekje na pol poti med Pohorskim Dvorom in Belvijem. Enako precej Cigančkov, Sirovke se počasi poslavljajo, pa kakšen lep Žametast goban. Videl sem tudi prvega Kozjenogega mesnatovca. Niti enega Jurčka, vse do amena pobrano ?? Ali tu niti niso prav rasli ?? Drugače po dolgih letih končno en Turek - Brezov goban in en Dedek. Parkiram ob asfaltu, grem v gozd, po 10 m ogromna močna rampa kovinska komaj greš mimo, na sredini rampe tabla jeklena z napisom :
GOZD JE V PRIVATNI LASTI  !!
GOZD JE POD VIDEO NADZOROM  !!

klavir

V tem tednu so bili tudi karžlji, vendar se mi že od nekdaj zdi, da so bisernice najboljše mušnice. Včeraj smo jih zopet jedli ocvrte. Odlično! Zelo dobri so ocvrti tudi takšni pohorski olivno zeleni lupinarji, kot ima čudovito sliko Kvader. Letos jih ni veliko. Nekateri pa celo mislijo, da gre za zeleno mušnico!  Mislim pa, da je bila nad 1000m zmrzal, saj je v gozdu vse osušeno, kot bi ne deževalo par tednov, posebno v iglicah. Najbolj je prizadelo cevarke, našel sem samo tri nemodreče gobane, pa še ti so bili na meji za pobrati, dva sta bila itak prevržena. Saj pravim, ljudje tudi vseh vrst jurčkov več ne poznajo. Bodo pa še gobe na teh višinah - lijastih lisičk je polno premajhnih še za pobrat, našel tudi precej žoltih trobent, ogromno je tudi koprenk... Šarasto imam rad, dobra je in zaradi vijoličastih lističev lahko razpoznavna. Pa medovih koprenk kolikor hočeš, spozna se po nagubanem klobuku, vijoličastem betu in vonjem po medu. Pa seveda poprhnjena koprenka - ciganček. Mislim pa, da ni vse, kar leži, brcnjeno. Včasih pač pogledajo, kaj je za ena goba, ne spoznajo in pustijo. Pride naslednji in namesto da bi pogledal gobo, ki že leži, utrga naslednjo in jo spet pusti. In tako naprej. Nekatere pa so vsekakor brcnjene ali pohojene, kar ni v redu.

kobanc

Citat od: rene dne 23 September 2022, 08:03
Letos je res nenormalno na Pohorju. Kjerkoli si se ustavil so bile gobe. Sem že lani napisal da z veseljem vzamem kogarkoli zraven na teren, pa ni bilo zanimanja. Sedaj pa pridejo na vrsto nižine do 800 m.n.v. Predvsem drugi teden, dež, jutra okoli 10 stopinj čez dan pa okoli 20.
Lp :)
Do 800m je bilo pestro prejšnji teden. :)

Kvader

Današnji mali foto safari po MB Pohorju. Stari panji so postali zelo živi. Zelo presenečen sem bil nad tremi dežnik, ki so stali od najmanjšega do največjega. Ena najbolj strupenih gob pri nas je tudi definitivno ena najlepših za pogledat. Tudi zavetje si zna poiskati. Na bukovem panju so bile verjetno sluzaste širokolistke. Nisem povsem prepričan. Ne vem, če je enako kot sluzasta porcelanka. Sem jo pa videl prvič. Na otip je bila zelo spolzka in tanka. Kakršna koli pač je ta goba pogled nanjo je lep. Tako snežno bele barve in brez napake.
Ne vem ali zaradi mraza ali so se mnogi že naveličali ampak toliko škode na gobah več ni opaziti kot pred 14 dnevi.  So pa še vedno na največjem udaru žametasti gobani. Če kaj leži potem so žametasti. Za moj okus so majhni vloženi najboljši. Celo boljši kot jurčki. Ostanejo čvrsti in trdni ter niso tako sluzasti.

slavko

sluzasta širokolistka = sluzasta porcelanka.

Lep pozdrav,
Slavko

TopCat

Pozdravljeni!

Zgolj informacija; Osrednja Gorenjska - "nižinski" gozd (ok. 500 m n.v.) - še vedno pridno dela, kljub temu, da so v soboto pri Slovenski kroniki na RTV v prispevku o gobarski sezoni rekli, da je zaradi nizkih temperatur rast gob na Gorenjskem upočasnjena ali skoraj nična.  ;D :laugh:

Gobarski pozdrav!

Ta Pravi Gobar

Danes spet na 1200 m in nižje Pohorje.  10 Jurčkov, 10 Žametastih gobanov lepo mlado vse, spet en dekek, kakih 10 Velikih slinarjev - ti pa že kar dolgo vztrajajo, kakih 20 Kostanjevk pa morje Sirovk - praktično vsepovsod ob Asfaltu v travi jih najdete. Začele so Lijaste lisičke, povsod so gnezda malih ala 5 mm klobukeci, kakih 100 komadov večjih sem pobral- se pravi dve polni pesti gobic ...  ::)  Par šopov Črnih trobent sem tudi vzel s sabo.  Na enem ovinku sem opazil en beli avto potem ko sem šel nazaj dol, drugače nikogar nikjer ... Na Arehu lahko pozabite. Sem šel ekstra tje - ker je mimo mene peljalo 500 avtomobilov proti Arehu, pa sem pomislil, da ni res kaj pošteno začelo ?  NAROBE  !!!  Nula nič nikjer.  Tema.  Zima.  10 Stopinj C manj kot 200 m nadmorske nižje. Niti enega avta ne pred ruševino hotela Areh ne en km naprej po makadamu. Drugače malo nižje košara polna, seveda ...  8)

vidak

Evo, pa se tudi jaz javljam.
Imela sem že pravo malo krizo, ker se v mojem gozdu ni prav nič dogajalo zadnje tedne...Vsi pa so poročali o čisti noriji na Pohorju, Pokljuki ipd.
Čez vikend sem se zato odpravila malo višje, proti Smrekovcu. Ne poznam terenov, pa se je vseeno nekaj našlo.
Veliko, res veliko je bilo kostanjevk, sirovk, jurčkov skoraj nisem našla.
Danes pa sem se po službi, kljub dežju, in brez pričakovanj odpravila v bližnji gozd (okolica Velenja: 400-500 mnv) in buuum.
Krasni, zdravi jurčki! Mislim, da sem celo našla največjega do sedaj: 0,7 kg.
Na eni izmed fotk je jurček, kot bi plesal, a se vam ne zdi  :D

Vsem na forumu lep pozdrav in veliko gobarske sreče!

Kvader

Včeraj sem videl več močeradov kot gob, tudi srnjad, da ne omenjam ptic. Vreme pa idila sonce in dež hkrati. Tako živo kot je v gozdu sedaj in letos že dolgo ni bilo. Stari panji niso rezervirani samo za gobe. Še vedno se vidi kaj za dvig adrenalina. Lahko se gobe klasificira in ocenjuje njihove lastnosti ampak okusi in pogledi so različni. Jurček je jurček, kralj gob tako kot "svinja kralj živali za mnoge"  ;).

Ta Pravi Gobar

Kvader, se z vsem strinjam.  Enako sem včeraj videl precej močeradov, pa gozd poln vseh sort gob kot bi polje cvetelo v vseh barvah. Pa jurčki tudi niso ne vem kaj, enako menim.  Parkrat sem si letos pripravil omako iz Žametastih gobanov, Velikih slinarjev in Sirovk, kaka Kostanjevka, danes s kupčkom Lijastih lisičk. Enkratno, s pirejem in kumaricami solato. Zadnjič omaka samo jurčki - jesenski in res ko bog idealnimi mlajšimi borovi gobani, neeee, sploh ni dobro.
Malo prej sem nesel v moj gozd na Dravskem polju čiščenje, polno vrečko s starimi gobami, ki jih poberem na Pohorju, pa tukaj na veje obešam, da kaj zraste. Je moj osebni projekt skozi leta, marsikaj ŽE RASTE po tolikih letih poskušanja. Kot prve so se pred leti pojavile Sirovke, ki sem jih starejše v masah nosil tukaj na vlažen travnat teren ob robu gozda.
No, tako nesem malo pred temo polno vrečko tega s kolesom pa začnem polagat okoli, ko ravno zadnje zmečem okoli, pa gledam, kaj so to za veliki beli klobuki, ki rastejo iz tal, popolnoma preraščenih z bršljanom. No, pa poberem 10 prekrasnih Orjaških dežnikov, še lepo mi jih je dež opral. Je bogec videl, kako skrbim za potomce gob s Pohorja, pa mi je dal krasne marele.  Ji - piiii !!!  8)

hhsk

Citat od: Kvader dne 27 September 2022, 14:52
Včeraj sem videl več močeradov kot gob, tudi srnjad, da ne omenjam ptic.
jaz pa poleg močeradov še medveda na zadnjih tacah. :o

slika je od lanskega leta izpred hiše.