Determiniranje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

MajaS #609, na posnetkih je velika zraščenka, užitna, vendar pri nas zavarovana vrsta, ki je ne smemo pobirati. Velja za zdravilno vrsto. Na vzhodu ji pravijo maitake.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gabrovček #611, od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- lepa griva
- črna trobenta (2 x), to gobo je zelo težko zamenjati, ker podbnih vrst ni
- velikotrosna stožka (2 x)
- bukova griva

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

lisjak #608, meni je podobna ametistni koprenki.

Lep pozdrav,
Slavko

gabrovček

Slavko malo za hec, na #611 slika 2.1 si pozabil še na eno gobo zraven črne trobente ☺

L.P. in hvala za determinacijo

slavko

Zapisal sem:
- lepa griva
- črna trobenta (2 x), to gobo je zelo težko zamenjati, ker podobnih vrst ni
- velikotrosna stožka (2 x)
- bukova griva

Skupaj ste na forum pri #611 poslali 6 posnetkov, enega od lepe grive, enega od bukove grive, dva posnetka sta od črne trobente in dva posnetka od velikotrosne stožke (en posnetek je od zgoraj in en od spodaj). Zato sem pri obeh napisal (2 x).

Lep pozdrav,
Slavko

romar

He, he  :)

G. Slavko strinjam se s prejšnjim piscem, da ste na sliki 2.1 pozabili determinirat eno gobico.

Pa brez zamere  :)

newbie_gobarka

Pozdravljeni,

Na terasi v velikem glinenem loncu, kjer je posajen ananasov žajbelj, rožmarin, bila pa je še citronka, jagode in sivka, so zrasle spodnje gobe. Zanima me, če je to morda kakšen ostrigar, oz. katere gobe bi to bile in če so užitne.

1. Prva skupinica gob raste "ena na drugi":

2. Blizu te skupinice pa sta še 2 gobi, ki rasteta posamično:

Pogled od spodaj:

Premer klobuka:

Pogled s strani:

3. Pogled na rastišče:

Hvala za pomoč,

markozi

Pozdravljeni,

ta gruča gob raste na deblu listavca. Zelo bi me zanimala njena določitev.

Hvala lepa!

Lep pozdrav
Marko

slavko

Na posnetku so najverjetneje severnjaške mraznice, ki so pogojno užitna vrsta. Pred uporabo jih je treba prekuhati.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

newbie_gobarka #621, na posnetkih žal niso ostrigarji pač pa pobeljene oz. kolobarčaste livke, ki so smrtno strupene.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

romar #620 in gabrovček, se opravičujem. Na sliki 2.1 sem res spregledal jurčka.

Lep pozdrav,
Slavko

gabrovček

Slavko bilo je malo za šalo  ;) ;D tako, da vi se res ne rabite opravičevati.  Še enkrat hvala za ves vaš trud pri determiniranju gob za nas "občasne gobarje".

L.P.

newbie_gobarka

Citat od: slavko dne 06 November 2020, 14:18
newbie_gobarka #621, na posnetkih žal niso ostrigarji pač pa pobeljene oz. kolobarčaste livke, ki so smrtno strupene.

Lep pozdrav,
Slavko

Hvala vam, jih bom pustila na miru.

markozi

gusar76

Citat od: slavko dne 06 November 2020, 09:06
gusar76 #610, na posnetkih so kolobarnice, najverjetneje trpkorožnate kolobarnice, katerih užitnost ni znana. Od kolobarnic, ki so rjave barve, ni veliko užitnih vrst.

Lep pozdrav,
Slavko

Saj ni čudno, da ni veliko užitnih, če pa užitnost nekaterih ni znana!  :D :D :D Najlepša hvala za determinacijo, g. Slavko.