Determiniranje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

kobanc


slavko

Iz posnetka je razvidno, da je goba podobna žametastemu gobanu, saj na betu ni mrežice. Trosovnica bi morala biti rdeče barve, na prerezu pa goba močno potemni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

enajsterka #79, ne bo nobene zamere, brez skrbi.

Kot sem zapisal, nam lahko pošljete osušek, ali tudi svež vzorec, ki ga bomo mikroskopirali. Pod mikroskopom je določitev bistveno bolj natančna.

Lep pozdrav,
Slavko

kobanc

Hvala, g. Slavko. Trosovnica je bila rdeča.
Nisem ju pa rezal ali odtrgal. Je bil dvojček prelep, da bi ga odnesel iz gozda. Pa še en majhen dvojček je bil zraven in en ostareli goban. Skratka, cela družina žametnih.

peter-vipavska

Pozdravlejni.
V petek sem na Postojnskem (Gozdovi proti Predjami[/img][/img][/img]) v mešanem gabrovo-hrastovem gozdu naletel na šop gob, ki so bile težke, masivne in zelo velike.
Gobe sem pustil v gozdu, da trosijo, saj menim ,da je goba redka - jo vidim prvič. gobe so imele neprijeten vonj. Velikost je razvidna na fotografijah, kje je zraven moja roka.

Hvala za sleherno pomoč, namig ali kar določitev.

Peter


Ta Pravi Gobar

Peter vipavska  -  to so Majniška lepoglavka gobe, opis tudi tukaj na gobe.si - zelo dobra goba, pogosta, ampak kakor kje - jaz jih še zanimivo nikoli nisem našel, phe ... Evo en link kako jih NEMCI nabirajo - Youtube  -  klikneš na film po izbiri pa vidiš vse kako izgledajo, rastišča etc.:

https://www.youtube.com/results?search_query=maipilze

peter-vipavska

Ta Pravi gobar, hvala.
Nič mi ni žal, da je ostala v gozdu; sem bil s par modrozelenimi golobicami in jurčki prav zadovoljen. Gobe, katerih identiteto ne poznam, običajno ostanejo v hosti in z mano odidejo v aparatu. Pogosto so mi ljubše tiste, ki jih domov prinesem na SD kartici - jih doma ni treba pucat.
Sicer pa je gobarija podobna lovu in ribolovu vsaj z enega vidika: če ne bi bilo estetskega faktorja, sam "uplen" nikoli ne bi moral poplačati vložka.

Še enkrat hvala in dobro sezono.

Peter

pošiljam še 3 fotke - pa ne za določitev, pač pa zaradi ornamentike - gobja odštekanost.


slavko

#97
peter-vipavska #94, mislim, da ste našli glavate velepodvihanke, ki so pri nas zavarovana vrsta. Imate zelo lepe posnetke gob, zato vas prosim, če nam lahko na naš e-mail gdlmb1@gmail.com pošljete vaše podatke, da vas navedemo kot avtorja posnetkov.

Lep pozdrav,
Slavko

trnavčan

Prosim za determinacijo
lp modri

slavko

Na posnetkih je rumeneči bradovec, ki je užitna vrsta gob.

Lep pozdrav,
Slavko

trnavčan

Slavko , hvala lepa za odgovor.

mihapiha

Potrebujem pomoč. Za katero gobo gre na sliki? Je užitna?

slavko

Mislim, da je ovčarska lupljivka, ki je užitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

kobanc

Danes sem našel zanimivo gobo. Še nikoli nisem videl česa podobnega. A morda kdo ve, kako se imenuje?

mihapiha

Citat od: slavko dne 30 Junij 2020, 18:05
Mislim, da je ovčarska lupljivka, ki je užitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

G. Slavko, hvala za odgovor.

Mislim, da ni ovčarska lupljivka, trosi si ne ujemajo, kolikor sem gledal na spletni strani. Je možno, da bi bila kakšna polstenka? Rastla je ob robu gozda, na travniku.