Determiniranje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

gusar76

Brezobročna polstenka? V bližini bora, meso ne plavi - ne spreminja barve, trosovnica in bet rumeno oranžna, bet posejan z rdečerjavimi pikami. Vonj prijeten, okus tudi - po gobah, rahlo kisel.

gusar76

Pod smreko. Kaj bi to bilo?

gusar76

Polževka? Pozna, olivno bela? Čeprav ima enotno sivo barvo po celem klobuku in grbico na njem! Prosim zua prepoznavo.

LP

slavko

Mislim, da je na posnetku dišeča polževka.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gusar76 #421, mislim, da je polzastrta kolobarnica.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gusar76 #420, mislim, da so ovčarske lupljivke.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

sreckosa #418, od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- hrapavi luskinar
- brezov ded
- mehki ded

Lep pozdrav,
Slavko

Wezdor

Zdravo,
Našel sem gobe za katere ne vem vrste. Prosim za ID. Hvala

Wezdor

Še ena vrsta dežnika ki mi je sumljiva. Ima zelo debel bet, ki postane proti vrhu bolj ozek. Je dokaj nizka. Obroček tudi ni najlažje premakljiv

MajaS

Zdravo,

Zanima me, če so tole navadne štorovke (Armillaria mellea)? Pod klobukom imajo mlajši primerki mreno, ki sega do beta, a vseeno ne pusti zelo očitnega obročka (samo temnejšo liso na betu). Za navadne štorovke sem sicer navajena, da so nekoliko temnejše barve.

Hvala!  :)

slavko

Na posnetkih je jelšev luskinar, ki je neužitna vrsta gob.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Wezdor #428, na posnetku mislim, da je sramežljivi dežnik. Pri dežnikih preverite, če je obroček možno premikati in če meso pri prezezu ne rdeči.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Wezdor #427, na posnetku so poprhnjene livke oz. meglenke.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Citat od: MajaS dne 23 Oktober 2020, 15:50
Zdravo,

Zanima me, če so tole navadne štorovke (Armillaria mellea)? Pod klobukom imajo mlajši primerki mreno, ki sega do beta, a vseeno ne pusti zelo očitnega obročka (samo temnejšo liso na betu). Za navadne štorovke sem sicer navajena, da so nekoliko temnejše barve.)

Hypoloma/Žveplenjača.

slavko

BubikolRamios, z vašo določitvijo se ne strinjam.

Navadna žveplenjača, ki je strupena, ima zelenkasti nadih lističev. Iz posnetka pa je razvidno, da lističi nimajo zelenkastega nadiha. Opečnata žveplenjača pa bi v tej fazi rasti že morala imeti nekoliko sivkste lističe. Iz spodnjega posnetka je razvidno, da so lističi svetli. To je značilno za luskinarje. Jelšev luskinar je dokaj podoben opečnati žveplenjači.

Lep pozdrav,
Slavko