Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Lep pozdrav vsem gobarkam in gobarjem.

Za včerajšnji dan sem si obljubil čudovito gobarjenje. Eno tistih, ki ostanejo v spominu in zavesti. Ko sem prišel do najboljšega gozda, pa hladen tuš: bojda ne smem naprej!



Ker pa se je izza table že pripeljal en avto, kajpak gobarski, sem izdal ukaz za naprej, in upal da bodo ob povratku gume še cele. In seveda so bile.

Že iz prejšnjega gozda je bila košara napolnjena s krasnimi primerki golobičjih kolobarnic, ki so ponekod rasle kar v risih. Gre za premalo znano gobo, ki le tu pa tam uspeva v večjih količinah. Letos je očitno tako leto, kljub jesenski suši. Zgleda, da se ob nočeh dovolj navlaži. Relativno nepoznavanje te vrste izhaja najbrž iz dejstva, da je goba v celoti bele barve, le nekateri primerki se v dnišču obarvajo rahlo modrikasto - od tod ime. In saj je res bolje in pravilneje ne nabirati gob, ki jih dobro ne poznamo ter se izogibati takšnim, ki imajo v osnovi cel trosnjak bele barve.



Iz začetka je tudi edina večja snežka, ki sem jo uspel najti, vse je bolj ali manj bilo že pobrano.



Dva primerka velikanskih sirovk...



Gre za krasne, v večini borove gozdove, za take kot je Ta Pravi Gobar poslal posnetek iz Nemčije v predzadnji youtube povezavi... Res je, bojda so bili nekoč miklavški gozdovi prav taki, brez podrasti, zgolj z mahovnato podlago, in so v njih rasle tudi "plemenite" gobe, sedaj je pa vse zaraščeno, vsaj s praprotjo, večinoma še s trnovjem, se pravi robidovjem. Za gozdove je treba namreč (neinvazivno) skrbeti...



Pod borovci raste seveda ogromno mišk, ampak tiste uspevajo zlasti na robovih, še raje pa ob poteh in večjih cestah, kjer jih zato ne kaže nabirati. Tako se tokrat nisem osredotočil na njih. Izkazalo se je, da se bo izlet po snežke spremenil v pohajkovanje po snežko in osuplostjo nad številom drugih gob. Poleg precej lijastih lisičk in celo kar nekaj žoltih trobent, ki niso značilne za suho obdobje in pozen jesenski čas, so se v velikem številu pojavljale zelenkaste kolobarnice in njena dvojčica, redka in praktično neznana zajetna kolobarnica, ki se od prejšnje loči zgolj po bledih lističih. Izkazala se je za užitno in enako okusno, saj tudi sam na začetku nisem bil pozoren na to edino razliko. (Enkrat dosti kasneje sem na nekem ruskem videoposnetku opazil, da je tudi ena njihova gospa pobirala obe vrsti, in kolikor sem razumel soroden jezik, se ni zavedala, da ni ista vrsta).



Saj ni čudno, da je bolj redka vitezovka našla v takih še ohranjenih borovih gozdovih svoja rastišča, morda zadnja obsežnejša pri nas.



Vedno je v svetu veljala za najbolj čislano kolobarnico (če izvzamemo matsutake), postavljali so jo celo nad kvaliteto snežke in jo predstavljali kot eno najboljših gob nasploh. Potem pa se je zgodila famozna nesreča pri uživanju teh gob v Franciji in čeprav se skoraj nikoli ni ponovilo, se jih odtlej drži zlovešč sloves. Sam jih uživam, vendar zmerno in ne pogosto.



Nekatere zelenke so imele bete odebeljene kot jurček, nenavadno, za primerjavo tipična predstavnica skrajno desno na sliki. Bela goba je seveda golobičja kolobarnica, prav tako bolj krepkega videza. To je gotovo eden od razlogov, da pri gobah prihaja do sinomimov v imenih, saj so si lahko tudi znotraj vrste precej različne med sabo.



Tako so pa prav te čokate vitezovke bile globoko ugreznjene v svojih rastiščih.





Ni jim bilo še dovolj...



Je pa bilo dovolj meni. Že dobro uro je bila tema in sem še zadnje lijaste lisičke pobiral z močno baterijo (nabiranje lijastih lisičk je zamudno, če rasejo v risih - to boste poznavalci že potrdili). Pri hoji proti avtu je snop svetlobe osvetlil še par od divjadi prevrnjenih zelenk in izruvanega mahu, jaz in moja pa sva bila že pri avtu. Dovolj je bilo...

lp








hhsk

jaz sem si pa danes malo urejal trail za kolo pa me na enem koncu pričaka tale cofek mraznic.
vidim pa tudi ogromne količine nekih zelo velikih belih livk, ampak kot neznalec jih puščam.

gusar76

Pozdravljeni,

v Ljubljanski občini je narava precej bolj radodarna s poznojesenskimi vrstami, kakor je bila z jesenskimi, kjer beležimo eno slabših sezon. Jurčkov zelo, zelo malo. No, sedaj pa raste vse, zelo radodarno: sivke so poskrbele za pravi bum, lijaste lisičke, sive lisičke in žolte trobente tudi - slabše je s črnimi trobentami, ki jih baje v Bosni letos kar kosijo... Štorovke še vedno rastejo, tu in tam se dobi celo kakšna lepa in mlada lisička, celo vitezovke, ki so pri nas sicer precej redke, se najdejo in tu in tam še kakšna kostanjevka, ježevka, celo maslenka in golobica. Dobili smo tudi, najbrž zadnjega, borovega glivca, ki sploh ni tako star. Nekaj utrinkov pošiljam tudi v podobi.

Danes je bil prečudovit dan - po kar nekaj dnevih je sijalo sonce in z dekleti smo krasno gobarili! Dežja sicer že dolgo ni bilo, vendar gobe rastejo! November torej nad pričakovanji.

Klavir, na tablo bi lahko dopisal, da je gobarjenje po SVN zakonodaji dovoljeno tudi izven matične vasi, izven občine pa, vsaj trenutno, ne.  :D :D :D

Če ne drugega, bi lahko z rdečo vsaj malo popravil besedilo!  :D :D :D :D

hhsk

ja pri nas je trenutno tudi ogromno zelo lepih sirovk.
prejšni teden sem videl tudi veliko rdečih mušnic, ampak jurčkov pa bolj malo, mogoče mi jih drugi gobarji poberejo. črnih trobent sem našel pa kake 3 tedne nazaj cel breg ob potoku pa tudi kar nekaj golobic, ampak ker nisem bil ziher in se nisem spomnil na tale forum jih nisem pobiral, zdej jih pa ne vidim več. no pa mraznice so zdele tudi še kr aktualne. nažalost pa ostalih gob še ne poznam.

zadnje tri dni po ljubljani in okolici res ni deževalo, ampak je bila pa 100% vlažnost pomoje kr cel dan, na trenutke je kr mokril ven iz megle še posebi ponoči, podrastje v gozdu je zelo vlažno tudi dosti blata.

gusar76

Tihožitje.

gusar76

Sušimo!

hhsk

kaj pa z ledenkami narediš? tudi sušiš? ali pač sam zraven solate?

gusar76

Pozdravljen,

ledenke očistim, solim in zalijem s prav malo kisa in nekaj olivnega olja, dodam še malo česna in nikoli ne posukusim, ker mi otroci vse pojedo!

Nikakor pa zraven solate. Sušil jih tudi še nisem - se mi zdi, da ne bi bilo produktivno glede na teksturo. Vložil sem jih pa že in so krasne!

LP

gusar76

Še nekaj današnjih. Stari panj je že tretje leto zapored postregel z ostrigarji! ;)

gusar76

Še svojevrsten rekord. :)

hhsk

ok hvala.
glede na najdeno velikanko bom šel jutri prov pogledat če je moj plac s trobentami spet kej obrodil.

gusar76

Letos jih je zelo malo - vsaj pri nas. Rekel bi, da so tako slabe letine črnih trobent, izjemno redke. Sedaj je tudi že malo pozno, a pustimo se presenetiti!  ;)

gusar76

Danes smo zopet srečali kar nekaj lijastih lisičk, žoltih trobent, borovih glivcev, kostanjevk, citronastih in medlorumenih mušnic, ježevk, raznoraznih medlenk, jesenskih loputarjev... Za presenečenje so tokrat poskrbele mlade sirovke, ki so bile mlade in uporabne, ampak na enem samem rastišču - vsepovsod drugje pa so bile že stare. Nekaj malega smo pobrali sivk in nekaj vitezovk, ter nekaj lepih kostanjevih in eno samo zares mlado peščeno lupljivko. Prvič sem naletel tudi na črnega loputarja - slike prilagam. In še: sprijeti drevesi.

LP

slavko

Našli ste jamičasti loputar.

Lep pozdrav,
Slavko

gusar76

Najlepša hvala, g. Slavko. Prepričan sem bil, da gre za črnega loputarja, ker je popolnoma črn, je pa res, da je večji.

LP