Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Kolega mi je ravno javil da na Kopah pošteno rastejo jurčki in lisičke - je kdo kaj bil ?  Dežja so imeli Korošci precej zadnje čase ...

Triglav

Pozdravljeni
nekaj današnjih lepotcev, me je čakalo na mojem jutranjem sprehodu
LP Peter 

klavir

TopCat. seveda je tako kot pravite. Vse ste že sami povedali. Jasno, da gobe ne rastejo v vseh tipih gozdov in na različnih tleh ob istem času in enako. Najprej jih dobimo v gričevnatih listnatih gozdovih, ki so nastali na naplavinah, kasneje v iglastih ter višje. V jeseni pa še prej v iglastih ter na apnencu, saj številne mikorizne vrste uspevajo zlasti v sožitju z iglastimi vrstami dreves.
lp.

TopCat

Klavir; še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za odgovore!
Lep dan ter obilo gobarskih užitkov vam želim.

Ta Pravi Gobar

Je kdo bil na Arehu ali malo nižje ?  Ravno so bili kolegi tukaj iz Smolnika, baje je pri njih vse v jurčkih  !!!

blaz3k

so to jedilni gobani?

TopCat

Za tiste, ki ste ljubitelji golobic, kot sem sam...  ;)
Sporočam, da so že lepo pognale, sicer prenekatere s podnajemniki, a se najdejo tudi čvrste in zdrave. Majhen dokaz v priloženi fotografiji.

Obilo gobarskih užitkov!  ;)

Lp.

blaz3k

Zadnji hip sem jih zaščitil pred nevihto.

slavko

blaz3k #95, pri gobah, ki imajo pod klobukom cevke (so podobne gobanom), je določitev užitnosti dokaj enostavna. Tiste vrste, ki imajo trosovnico bele, rumene ali zelene barve je treba poskusiti, če morda grenijo. Tiste, ki ne grenijo, lahko použijete.

Lep pozdrav,
Slavko

blaz3k

Citat od: slavko dne 08 Julij 2019, 07:57
blaz3k #95, pri gobah, ki imajo pod klobukom cevke (so podobne gobanom), je določitev užitnosti dokaj enostavna. Tiste vrste, ki imajo trosovnico bele, rumene ali zelene barve je treba poskusiti, če morda grenijo. Tiste, ki ne grenijo, lahko použijete.

Lep pozdrav,
Slavko

To je sicer našel kolega, hvala za nasvet.
lp

kobanc

Včeraj po dolgem času zopet malo v gozd. Se najdejo...
https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=476079

Ta Pravi Gobar

Včeraj sem pa ORDENTLICH napolnil košaro ... v 20 minutah ... pol pa 3 ure hodil brezveze ... nikjer drugje nič ne moreš verjet v preko 40 letih gobarjenja to še nisem doživel ... zgleda kak so nevihte šle kjer so bile večkrat tam je gob raste vse jurčki poletni, lisičke v neverjetnih masah, bisernice, golobice vseh vrst, grive, žametasti gobani, grenki gobani, svinjski gobani, panter mušnice, žveplenjače, našel sem prvega jesenskega gobana mladega 20 cm visokega ... vsak cajt bo eksplodiralo kot je 15. julija 2014 ko se je začelo sem jih našel v vrsti 9 jesenskih gobanov ob veji na tleh ...

Obilo veselja vsem ob nabiranju  ;D

Nagi Bator

Citat od: slavko dne 08 Julij 2019, 07:57
pri gobah, ki imajo pod klobukom cevke (so podobne gobanom), je določitev užitnosti dokaj enostavna. Tiste vrste, ki imajo trosovnico bele, rumene ali zelene barve je treba poskusiti, če morda grenijo. Tiste, ki ne grenijo, lahko použijete.

Lep pozdrav,
Slavko

Velja to absolutno za vse cevarke, ali samo za tiste, ki rastejo pri nas in v bliznji okolici ?

slavko

Velja za vse cevarke, ki rastejo pri nas, v Sloveniji. V drugih deželah/kontinentih lahko rastejo druge vrste cevark, ki jih ne poznam oz. pri nas ne rastejo.

Lep pozdrav,
Slavko

Ta Pravi Gobar

Tudi danes je bilo kar, večina lisičke, in spet sem večino časa hodil za kondicijo.  Rastejo tu pa tam, na nekih standardnih jesenskih placih ni ničesar ... Ampak vremenarji pa tudi mimo vstrelijo, do 13. ure je bilo suho malo oblačno, pa tudi sončno, brez kaplje dežja.  Srečal sem tudi par drugih s konkretno bero lisičk.