Gobarjenje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 20:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

rene vem da so rastle, pa črvive so tudi bile fajn, pa klopov ko smetja.  Tak da počakam da bodo vremenske razmere na visokem Pohorju prave, lani sem še 13. novembra našel jurčkov na  1000 m da nisem mogel verjet kakšno količino, pa zdravi vsi, samo borov goban en je bil malo pogrižen po kapi od kake srne al kaj vem.  Raje grem ko je kakih 10 stopinj kot pa na 30 da se mi vse lepi na kožo v vročini.

klavir

Rene, treba je uporabiti funkcijo resize image...potem so slike ustrezne velikisti...lp

Triglav

Pozdravljeni,
lisičke so pričele rasti na Tržiškem koncu, menda so pognali tudi jurčki,na slikci rezultat mojega prvega letošnjega gobarskega  pohoda
LP Peter

TopCat

Pozdravljeni tudi iz moje strani!
Kot prvo čestitke vsem, ki ste že uspeli nabrati prelepe primere in spodobne količine gob!  ;) :D
Res je kar pravi Triglav. V Osrednji Gorenjski se je začelo rumeno-oranžno poletje!  :D ::) Tudi druge gobe, nekatere med njimi meni neznane, so začele lepo poganjati. Da o količini borovnic niti ne začnem!  8)

Vsi, ki se še odpravljate v gozd, srečno!!

LP.

gobojed

Danes sem nabral dva jurčka in nekaj lisičk.

Ta Pravi Gobar

Kolegica je bila včeraj na obisku nekje pri Zagrebu ... Polne košare najlepših jurčkov, eno so ji podarili mi je pokazala ... sami najlepši gobani ... se vidi kako rastejo tam kjer je bilo veliko padavin.  Dnevno gledam na pro-vreme.net  radarsko sliko, tam na hrvaškem je bilo pa res divje padavin, vse rdeče, vijolično - se pravi ala 100 litrov na kvadrat večkrat, rezultat gob ko smetja ... Živelo deževje  !

anica

današnji  ;)

Triglav

Pozdrvljeni,
današnji gobarski sprehod, tretji v letošnjem letu, je obrodil sadove poleg lisičk, sem našel tudi tri jurčke
LP Peter

Ta Pravi Gobar

Se je kateri vrh Pohorja že spotaknil ob kaj konkretnega ?  Sam sem bil pred tednom dni - ena starejša bisernica, ena mlada Citronasta mušnica, pa trije štori s starimi malimi štorovkami ... je pa bilo mokro.

klavir

Saj jurčkov je tudi pri nas v nižinah zdaj polno. Jih je zagrabilo. Še jaz, ko nikoli ne najdem jurčka, sem včeraj v gozdu videl kakih 30 poletnih gobanov. V Dravinjskih goricah. Seveda pa so vsi črvivi, kogar to moti.

Ta Pravi Gobar

Yo  Klavir ... Super, samo problem je da so črvivi, pa v nižjih gozdovih pomeni klopov polno, pa preko 30 stopinj se mi vse lima na obraz (pa drugje tudi  ;D))

Glede na to da se poznama pa veš kje sem doma mi je tudi precej bližje do Areha z okolico kot pa Dravinjske ...

Si še kaj drugega našel  ?   Ravno nam zaliva Pohorje upam da bo izdatno namočilo  !!

Lep pozdrav  ;)

anica

Pozdrav vsem!

Še pred nekaj dnevi je bil moj gozdiček rumen, zdaj pa kljub suši in vročini
pridno rastejo jurčki, ki pa res večino končajo na mreži, eni so pa tudi čisto
brez dodatka. Tako je pač vsako poletje.

LP. A.

klavir

Ta Pravi Gobar, drugih gob skoraj ni v gozdu, upam da bodo zrasle mlečne pečenice (sočne mlečnice), ki jih obožujem pečene, zadnjič sta bili samo dve, prva polovica julija je njihov čas. Ko se bo bolj splačalo, pa združiva moči, lahko na Arehu ali pa kje drugje.

lp

Triglav

Pozdravljeni,
letošnja gobarska sezona se je začela zelo obetavno, danes skoraj nisem mogel verjeti svojim očem
LP Peter

TopCat

Kot prvo čestitke vsem za lepe primerke in zavidljive bere!!  :D

@ G. Peter, a tazadnje fotografije so tudi s Tržiškega konca?

Imam pa še eno vprašanje, za katerega bi lepo prosil, če si lahko kdorkoli izmed vas vzame čas in mi nanj odgovori. Glede na to, da lahko samo z zavidanjem  ;) :P gledam slikce gob, ki jih nabirate, samemu pa mi ne uspe v gozdovih, kamor zahajm najti nobenega gobana, pri čemer je tudi pri lisičkah trenutno zatišje, me zanima ali je lahko, da imajo različni predeli oziroma različni gozdovi različen "ritem" oziroma se gobe kljub podobnim razmeram pojavljajo ob različnem času oziroma v "različnem vrstnem redu". Namreč na placih, kjer septembra ali oktobra s pridom pobiram gobane, sedaj lepo poganjajo, po mojem mnenju (po preverbi na spletu in v priročnikih o gobah), večinoma livke. Je to lahko to kar sem opisal ali imam samo slabe oči za gobane?  8) Za kakršenkoli odgovor sem vam izredno hvaležen!  ;)

Vsem pa vso srečo in veliko užitkov ob nabiranju!

Lp.