Determiniranje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 19:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

markozi #257, ja obstajajo polstenke (Xerocomus) in polstenci (Xerocomellus). V pripravi pa je nov Seznam gliv Slovenije, kjer bo še več različnih rodov.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

TopCat #257, na posnetkih so poprhnjene livke oz. meglenke.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

stara goba #255, med gobami, ki so podobni dežnikom, je strupena vrtna zelenolistka (Chlorophyllum brunneum) in kar nekaj vrst iz rodu dežničkov (Lepiota).

Lep pozdrav,
Slavko

TopCat

eMZe ter g. Slavko,

najlepša hvala za določitev in razlago!

Lep pozdrav.

jantr1

Pozdravljeni,

spet bi prosil za pomoč, saj če mi lahko pomagate pri določitvi tele gobe:




Ali bi to lahko bili beli zajčki?

pa lep pozdrav, Jan

monster

Citat od: slavko dne 14 Oktober 2019, 09:02
monster #260, na posnetku so črne trobente.

Lep pozdrav,
Slavko

Najlepsa hvala

slavko

jantr1 #274, na posnetkih so pegaste korenarke (Rhodocollybia maculata), ki so strupene vrste gob.

Lep pozdrav,
Slavko

andymann

Pozdravljeni,
tole gobo sem našel ležečem položaju in preklano, je očitno kakšna veja gor padla. Zraven pa je bila še ena čisto obžrta, ostalo je čisto malo še klobuka.
Katera goba je to?
lep pozdrav, Andrej
https://drive.google.com/open?id=1ONWleOhkyh7At1UiPTLYFXRnw46ZSo5h

andymann

Mislim da sem našel karželja. Nisem pa siguren.

slavko

Pravilno razmišljate.

Lep pozdrav,
Slavko

gorenc

Prijatelj iz Marezig mi je ponovno poslal slike mraznic "štorovk"
Ali so užitne in katera vrsta mraznic je na sliki

Hvala za odgovor in lep gobarski pozdrav

gorenc


eMZe

Citat od: gorenc dne 14 Oktober 2019, 21:43
Še ena slikica

Vse mraznice so užitne v zmernih količinah in po minimalno 10-minutnem kuhanju. Vodo *zares* odliješ.
Ne pozabite, da so lahko težke za želodec, kar pomeni, da je en mali glaž vloženih mraznic za dve osebi, ne za eno.

gorenc

Citat od: eMZe dne 14 Oktober 2019, 22:18
Citat od: gorenc dne 14 Oktober 2019, 21:43
Še ena slikica

Vse mraznice so užitne v zmernih količinah in po minimalno 10-minutnem kuhanju. Vodo *zares* odliješ.
Ne pozabite, da so lahko težke za želodec, kar pomeni, da je en mali glaž vloženih mraznic za dve osebi, ne za eno.

Vem za štorovke da jih je treba 10 min kuhati a poznam primer ki jih ni kuhala niti minuto paji ni bilo nič
Zanima me katera vrsta štorovk je to.
Bom počakal na strokovni odgovor g. Slavka.


Nagi Bator

@gorenc

Glede na obilo rumene barve, so po moje na sliki Sivorumene mraznice, ki so tudi nekoliko bolj čokate od ostalih mraznic.
Lahko ga gre za igro svetlobe, vendar vseeno mislim da so te. Sicer so pa vse mraznice pogojno uzitne.