Determiniranje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 19:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Mislim, da je peščena lupljivka.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Ojla..prosila bi za determinacijo spodnjih gob. Pri belih nisem sigurna ali gre za bele livke? Nisem se nikoli videla, da tako rastejo..kot roža:) Kolobarnice pa tudi nisem sigurna katere bi bile..vonja nekak nisem zaznala nobenega posebnega, sem pa res malo prehlajena..
No, hvala ze vnaprej!
Lp, Mojca

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- pašniška kolesnica (trije posnetki)
- krvobetna čeladica
- pekoča kolobarnica (dva posnetka)

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala za hiter odgovor!
Lp, Mojca

Wezdor

Pozdravljeni! Prosim za identifikacijo spodnjih gob. Pri gobah A mislim da gre za modrikaste golobice, za ostale pa nisem prepričan. LP

A:

B:

C1:

C2:

(Ponovno sprašujem z boljšimi slikami)

Primorec

Samo eno opažanje pri določitvi moje gobe od gospoda Slavka. Pri opisu sem našel, da naj bi peščena lupljivka pomodrela na zraku. Ko sem jo prerezal je ostala goba taka kot je bila ob rezanju tudi nekaj ur. Je to potem vseeno lahko peščena lupljivka.
Hvala za odgovore in pomoč!

rusjan

Pozdravljeni,
prosim za determinacijo gob na spodnjih slikah. Na prvi sliki je imel goban rdečo trosovnico in ob prerezu je v trenutku pomodrel. Prijetnega vonja in okusa.

Na drugi sliki je goba rastla na odmrlem deblu v listnatem gozdu. Ali je mogoče poletni ostrigar to? Hvala za odgovor.
LEp pozdrav.

Ta Pravi Gobar

Živio, prvi je sigurno Žametast goban ki je pogojno užiten, drugo pa imate menda kar prav glede ostrigarja.

tom

Prosim za pomoč pri determinaciji sledčih gob.

1. na tej gobi je bilo polno muh in cela je požrta, imela pa je neverjeten smrad po pokvarjenem mesu (ali zaradi muh ali že prej)

2. ?

3. ?

4. neke vrste črnivka?!

tom

Lactárius velléreus, polstena mlečnica, poprovka ?

kobanc

Mi lahko kdo, prosim, pove, katere so te krasne širokolistke. Predvidevam, da so širokolistke.
https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=490929

monster

Pozdravljeni, potreboval bi malo pomoči, ali mi lahko kdo potrdi da so to v 100% štorovke?

malo mi je sumljiva barva s spodnje strani, ena je rumena, druga pa bela.

https://drive.google.com/open?id=1-ZdlMKz24DUngbNDhLDITqnt5vd9cNOI

https://drive.google.com/open?id=1-X_3RfohO7ZcdbTNpUcvXvQ9q2f-xD_t

hvala  :)

markozi

Pozdravljeni,
prosim za determinacijo 3 gob, ki sem jih večkrat fotografiral. Upam, da se jih zaradi najedenosti da določiti.

1. goba (me spominja na golobico) ima klobuk precej širši od višine beta. Na sredini je klobuk rahlo vdrt in temnejši kot na robu. Barve je v odtenkih vijolične. Klobuk se z lahkoto lupi do tretjine polmera. Okusa je prijetnega in ne peče.

2. goba me spominja na kostanjevega gobana. Klobuk je temno rjav, trosovnica, ki je rumenkasta, ob pritisku prsta hitro potemni.

3. goba je poganjala v bližini druge gobe pod smrekami. Trosovnica ne potemni. Klobuk je svetlo rjave barve. Bet je ob dnišču precej ukrivljen.

Hvala lepa!

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- na prvih dveh posnetkih modrikasta golobica,
- dva posnetka kostanjasti goban,
- dva posnetka jesenski goban.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

monster #176, na levi strani posnetka so v šopu navadne žveplenjače, ki so strupena vrsta gob. Na desni strani pa je najverjetneje žaltava korenarka, pogojno užitna.

Lep pozdrav,
Slavko