Determiniranje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 19:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojan

Prosim za določitev vrste za gobo na priloženem posnetku.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Na posnetku je poletni ostrigar (Pleurotus pulmonarius), ki je užitna vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

nat

Pozdravljeni,

a je to mogoče Amanita rubescens?
Hvala in lep pozdrav,
Natalija

gorenc

To je Amanita rubescens .Olupite kožico iz klobuka in meso pordeči.Tudi v dnišču beta je rdečkasta in skoraj sigurno najedena od črvičkov. Goba je izvrstna  ,vložena z začimbami za pizzo mi je najboljša.

nat

Najlepša hvala  :)
Lep pozdrav,
Natalija

TopCat

Pozdravljeni,

zelo lepo bi prosil za determinacijo dveh gobanov v priloženh fotografijah (močno upam, da niso preslabe kvalitete  :-\ ) Sam sumim, da gre za Quelétov goban. Verjetno se motim...
Za prijaznost se že vnaprej zahvaljujem!

Lp.

bojan

Prosim za določitev vrste za gobo na priloženem posnetku.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Najverjetneje je luskata nazobčanka (Neolentinus lepideus).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

TopCat #35, na levem delu posnetka bi lahko bil rumeni goban, tisti na desni pa je malce prestar za točno določitev. Zraven tega je prerezan bet in se ne vidi morebitna obarvanost beta.

Pri gobah, ki imajo pod klobukom cevke, je določitev užitnosti dokaj enostavna. Tiste vrste, ki imajo trosovnico bele, rumene ali zelene barve je treba poskusiti, če morda grenijo. Tiste, ki ne grenijo, lahko použijete.

Lep pozdrav,
Slavko

seppo

Spoštovani,
Prosim za določitev naslednjih dveh gob. Za prvo mislim, da je sivi lupinar. Drugo pa medlorumena mušnica. Ali se motim? Že naprej se zahvaljujem.

slavko

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol je sivi lupinar, pogojno užitna vrsta gobe. Na spodnjih treh posnetkih pa je medlorumena mišnica, ki je strupena.

Lep pozdrav,
Slavko

seppo

Najlepša hvala Gospod Slavko.

JernejB

Pozdravljeni,
V naših koncih na vipavskem, sem se prvič srečal s to vrsto gobe. Ali jo kdo prepozna, je morda bukov ostrigar? Rasla je na odmrlem štoru.

slavko

Na posnetkih je školjkasta strnjenka, ki je neužitna vrsta gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

JernejB

Slavko hvala. Se mi je zdela, po barvi napačna. Je pa dobro spoznati kakšno novo.
Lp