Determiniranje 2019

Začel/a klavir, 01 Januar 2019, 19:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- dva posnetka sivega lupinarja
- prava tintovka
- rožnobetna golobica
- ne vem

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

ivo #148, mislim, da ste našli jelenove ščitovke.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

seppo #147, našli ste tigraste strnjenke.

Lep pozdrav,
Slavko

H2o

Zdravo.
Prosil bi za informacijo, ali je to na sliki rdečeči dežnikec. Zgoraj rahlo rdeče siv, bet cca 1.5cm rdeče rjav, suh in pa z obročkom. Se opravičujem za slabo sliko.Jih je pa cca 30kosov na 100m2. Druga slika imam v glavi, da je goba baje zelo dobra panirana ( iz ene gobarske razstave ), a se ne spominjam katera bi lahko to bila?
Prosim za cenjen odgovor.
Hvala

ivo

Ker vidim ostanke lubja od bora si bom drznil reci da je na drugi sliki je Borov glivec.
Malo starejsi ze zgleda(porjaveli konci listicev). Mlajse so boljse.
Odlicne panirane! Naj se g. Slavko pove.

lp

slavko

Na drugem posnetku je borov glivec. Iz prvega posnetka se pa gobe ne da določiti. Dežnike sicer spoznate po tem, da je obroček na betu mogoče premikati in se ne pretrga.

Lep pozdrav,
Slavko

H2o

Hvala Ivo in Slavko.
Sem letel v gozd po boljše slike. Hm, obroček se ne premika, tako da sem malo zbegan. Je padlo nekaj kapljic dežja na klobuk in je postal rdeč.
Predvidevam, da ta goba ni užitna.

slavko

No, zdaj je goba pokazala svoje. Glede na to, da rdeči, bi lahko bila rdečeča zelenoslistka (Clorophyllum rachodes) ali Chlorophyllum olivieri, ki zaenkrat še nima slovenskega imena. Obroček se da premikati pri malo starejših primerkih. Pri mladih pa se pri poskusu premikanja ne pretrga kot pri drugih vrstah gob z bolj rahlim obročkom.

Goba je pogojno užitna in jo je treba pred uporabo toplotno obdelati. To je lahko paniranje, kuhanje v juhi, praženje z jajci, ali kaj podobnega.

Lep pozdrav,
Slavko

Gobar99

Prosim za  determinacijo. Hvala

1 je malo modra spodaj pri trosovnici.

2. rdeči na robu.

1

2.

slavko

Na posnetkih je nekoliko starejši jesenski goban, užitna vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

aljosak

Pozdravljeni!

Prosil bi za determinacijo naslednje vrste gobe. Po moje gre za golobico, okus ni pekoč (niti po daljšem času), bet pa ni votel (sem jo kasneje prerezal). Visoka cca 15 cm. Rob klobuka podvihan navzdol. Barva klobuka v resnici rožnata, v sredini temnejša. Nabrana danes v mešanem, nižinskem gozdu. Več jih nisem opazil.

Hvala za odgovor!
Aljoša

aljosak

Še 2 sliki.

slavko

Mislim, da je modrikasta golobica, ki je užitna. Pozornejši bodite pri golobicah z okrasto barvo lističev. Te so pogojno užitne kljub temu, da niso pekoče. Zato takih ne uživati surovih.

Lep pozdrav,
Slavko

aljosak

Hvala za determinacijo.

Primorec

Pozdravljeni, ali lahko prosim poveste katera goba oz.goban je na sliki? Spodnji del klobuka je zelo podobne rjave barve kot gornji del. Hvala!