Shranjevanje gob

Začel/a tineostir, 15 September 2018, 22:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

tineostir

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede shranjevanja/zamrzovanja gob.
Moj brat vedno trdi da se "jurčki" obarijo v kropu,
jaz pa pravim da jih lahko samo narežeš in daš v skrinjo.

Kaj je boljše?
Ali mogoče pri prekuhavanju dobimo dlje obstojne gobe v skrinji?
Je morda še boljše sušenje gob?

Hvala in lep pozdrav
Tine Oštir

kobanc

Sam mlade in zdrave vedno samo narežem, ker s tem ne izgubijo arome. Če dajem starejše v zamrzovalnik (lani in letos nič), jih segrejem do vretja.
Suhe so pa itak zakon.
Nekaj zdravih, manjših in srednje velikih pa dam cele v zamrzovalnik. Kadarkoli jih lahko vzamem ven, narežem na rezine in so primerne za pohanje.

Nagi Bator

Lepe, cvrste in mlade samo narezem in zamrznem. Po enem letu na -18°C jim prav nic ne manjka.
Ne zamrzujem pa recimo lisick, ker ratajo grenke.

Veverica

Do sedaj sem sušila le jurčke, letos pa sem poleg tega poskusno posušila tudi nekaj polstenk, kostanjevk, dedov in golobic. Prav tako sem nabrala večjo količino belih ježkov (morda je bil vmes kakšen rumeni) in iz njih naredila gobji prah. Notri je celo ščep vijoličaste kolesnice. Bomo videli, kako se bodo izkazali letošnji shranki.

počasna

ne maram suhih gob, zato sem že lani (po nasvetu enega dobrega gostilničarja) jurčke prepražila na čebuli, sol, poper, timijan, podušila, ohladila in po porcijah zamrznila

ko si zaželim gobje jedi, te zamrznjene gobe dam v juho, ko se odtalijo, je krompir že kuhan ... v rižoto, na popečene zrezke in naredim omako

tudi vonj po gobah v stanovanju je zmanjšan  ;D

janko

#5
Citat od: počasna dne 03 November 2018, 16:21
ne maram suhih gob, zato sem že lani (po nasvetu enega dobrega gostilničarja) jurčke prepražila na čebuli, sol, poper, timijan, podušila, ohladila in po porcijah zamrznila

ko si zaželim gobje jedi, te zamrznjene gobe dam v juho, ko se odtalijo, je krompir že kuhan ... v rižoto, na popečene zrezke in naredim omako

tudi vonj po gobah v stanovanju je zmanjšan  ;D

LP

Slišati je odlično. Hvala za nasvet. Treba probat.
Jaz jih vse posušim, kar jih ne razdelim takoj.
Imam dobro sušilnico, ki jo je ročno izdelal izkušen gobar.
Takoj po sušenju dam gobice posušene kot "čips"v čiste kozarce in zaprem.
To je potem darilo shranjeno za dolgo.

NI vlage in bojazni za plesen...

Janko