Gobarjenje 2018

Začel/a klavir, 07 Januar 2018, 13:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

dragon18

Pozdravljeni!

Prvič objavljam na tem forumu, vendar ga redno spremljam.

Danes sem bil v gozdu na Pohorju in sem našel gobe, ki jih še nisem videl. Eno sem utrgal, da bi ugotovil katera je. Po internetu sem brskal in mislim, da je žametni goban.
Ali se motim?

Opis: gobe so rasle na površini 2 kvadratnih metrov, 2 večji gobi premera 15-20 cm in 3 manjše. Klobuk gobe je temno rjav, bet in trosovnica sta rdečkasta. Ko sem čistil bet, je meso bilo rumeno, vendar je takoj potemnelo, prav tako je potemnela trosovnica, ko sem se je dotaknil. Goba je rasla v mešanem gozdu ob robu gozda.

Hvala in lep pozdrav!

Ta Pravi Gobar

Dragon18,  brez skrbi je Žametasti  goban, pogojno užiten

Lep pozdrav

alexa

tudi sama sem odprla letosnjo sezono, :)
lokacija> poljanska dolina
predvidevam da je na prvi  sliki, zametni goban in na drugi pa poletni ampak star? pomoc prosim :)

slavko

Na posnetkih se ne vidi najbolje, če ima goba z rdečo trosovnico na betu mrežico. Žametasti goban (Boletus erythropus) nima mrežice. Če je mrežica vidna, gre za drugo vrsto gobana. Lahko je svinjski goban (Boletus luridus) ali queletov goban (Boletus queletii). Oba sta pogojno užitna.

Pri ostalih posnetkih pa po moji oceni gre za črni goban (Boletus aereus), ki je užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

anica

Takole pa sodelujeva moj iglasti gozd in jaz.
Ne vem, če sem kdaj v maju našla toliko in tako zdrave jurčke.

Čestitke vsem za najdbe!  LP A.

dverbnik

jaz sem tudi našel kar nekaj in to zdravih. Mislim pa da sem našel še več klopov- cekov. Imajo kar lepe in idealne pogoje za razvoj

rotor

Kar tako, mimogrede...raste na zelenici sredi mesta.

blaz3k

blaz3k

blaz3k

thinkblue

Lepa bera danes po Halozah ...

PravaBiBa

no, pa se dogaja tudi pri nas :D

anica

Pa še nekaj rjavo - rumene kombinacije z Goričkega dela.

LP A.