Sirovke okus

Začel/a yyyeb, 30 September 2017, 11:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

Irenamrk

Sirovka je meni skoraj najboljša goba. Recept preprost... Na svežo gobo malo soli in popra, pečeš na maslu (približno 5 min na vsaki strani) vmes lahko tudi malo pokriješ. To je to. Pa še maslo malo s kruhom popivnaš, skoraj bolje kot same gobe.  :D

hhsk

odlično za tole temo. tudi jaz jih zadnje čase najdem res veliko svežih nič piškavih, zadnjič celo košaro na travniku pred hišo.. pa sem jih posušil pa zgledajo grozno, vonj imajo grozen, tudi sveža z jajčki me ni preveč prepričala, mogoče sem jo preveč tenstal se ne spomnim. glede na to da jih veliko raste v mojih koncih, bom probal še ta 2 recepta iz te teme, na hitro prepražena na pici in s soljo in poprom, pa da vidim..


gusar76

Po mojih izkušnjah se sirovka ne shranjuje najbolje - zmrzuje in suši sploh ne, možno jo je vložiti in nekaterim je zelo všeč, meni pa so skoraj vse druge vložene gobe boljše.

Kar se pa priprave tiče, pa mi mešane z drugimi gobami niso všeč, z jajcem tudi ne, zelo dobre pa so na maslu prepražene. Tako jih pražim, dokler ne povre vsa voda, drugače so grenke. Solim čisto na koncu. Ne dodajam nič drugega. Tako so potem dobre s kruhom, ali pa če to vmešaš v riž, tudi pražen krompir. Nekateri jih pripravljajo tudi s sirom, celo z gorgonzolo...

Poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi, da niso vse sirovke enako dobre. Včasih nabašeš na kakšno grenkejšo vrsto, ali pa ima neprijeten vonj...

LP

anjica

#18
Citat od: anjica dne 12 Julij 2024, 21:04Tukaj je recept za okusno jed z gobami sirovke:

Pražene sirovke z zelišči in česnom
Sestavine:
500 g svežih gob sirovk
2 žlici olivnega olja ali masla
3 stroki česna, drobno sesekljani
1 žlica svežega timijana, drobno sesekljanega
1 žlica svežega peteršilja, drobno sesekljanega
Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Sok polovice limone (neobvezno)
Nariban parmezan za posip (neobvezno)
Navodila:
Priprava gob: Gob sirovk ne peremo, saj lahko postanejo vodene. Namesto tega jih nežno obrišemo s papirnato brisačo ali čopičem za gobe, da odstranimo umazanijo. Po potrebi jih narežemo na večje kose, če so gobe večje.

Segrevanje ponve: V veliki ponvi segrejemo olivno olje ali maslo na srednje visoki temperaturi.

Praženje gob: Dodamo narezane gobe v ponev in jih pražimo, dokler ne postanejo zlato rjave in mehke. To traja približno 10-15 minut. Pazimo, da jih ne mešamo preveč pogosto, da se lepo zapečejo.

Dodajanje česna in zelišč: Ko so gobe skoraj gotove, dodamo drobno sesekljan česen in sveža zelišča (timijan in peteršilj). Pražimo še približno 2-3 minute, dokler česen ne postane dišeč.

Začinjanje: Začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom po okusu. Po želji lahko dodamo še malo limoninega soka za svežino.

Serviranje: Gobe sirovke postrežemo vroče, posute z naribanim parmezanom, če želimo. Odlično se podajo kot priloga k mesnim jedem, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed z rezino svežega kruha.

Dober tek!
evo spet sem jedla tole jed in jo res priporočam.