Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

trobentica

Živjo

Danes sem našla gobe, ki so spodaj na slikah. je to knežja mušnica?

Sem 99%, da je prava, samo me moti, da nimajo tistega obročka pri betu.

trobentica

Joj joj zdajle malo prebiram forum in vidim, da je knežja mušnica zaščitena  :o  :o :o  nisem vedela  :-\  doma imam eno knjigo o gobah, vendar so noter gobe večinoma ilustrirane.............ni stara knjiga, pa noter nič ne piše, da je zaščitena, od kdaj pa velja to?

slavko

Na slikah je knežja mušnica (Amanita caesarea), ki je užitna, vendar v Sloveniji zaščitena od leta 1998. Včasih mušnicam med rastjo odpade obroček. Lahko ga tudi pojedo žuželke.

Sedaj ko veste, boste naslednjič te gobe le slikali, a ne?

Lep pozdrav,
Slavko

trobentica

Gospod Slavko hvala za odgovor. Prav gotovo je ne bom več trgala!!!

tdk

Pozdravljeni!

Zanima me,če je to knežja mušnica ali kot mi pravimo blagev?
Pobral sem jo,ker bi se rad prepričal,če je blagev;v gozdu sem jih videl 3 komade;pobral sem le eno(vem,da so zascitene gobe)

lp tdk

p.s.ce je blagev mi povejte,ali jo naj specem na plosci ali kako drugace?Je uziten tudi bet ali samo klobuk.Samo poskusil bi rad,jih pa ne mislim nabirati;ostalih uzitnih gob je dovolj;zascitene pustim.

tdk

Mislim,da sem udaril mimo...bolj ko gledam slike karzljev po netu,bolj dvomim,da sem nasel karzlja....

lp tdk

slavko

Mislim, da ste našli eno od mušnic, ki jo ljudje zamenjajo s knežjo mušnico (Amanita caesarea), karželj, blagva...

Na vaši sliki je skoraj zanesljivo ogoljeni različek rdeče mušnice (Amanita muscaria fo. aureola), ki je enako strupena kot rdeča mušnica. Karželj ima rumene lističe in rumen bet.

Karželj se lahko pripravlja na različne načine, z jajčko, v juhi, pražene na čebuli....

Lep pozdrav,
Slavko

anže

Lepo pozdravljeni!

Zanimam me za začetek, če je hudo narobe žametasti goban popražiti skupaj z ostalimi gobami kot predpripravo na zmrzovanje?
Je res nujno blanširati in vodo odliTič!
hvala

tdk

Danes sem poleg štorovk in lisičk nabral še gobe popolnoma podobne lisičkam in po velikosti kot večje lisičke. Bile so bolj oranžne barve od lisičk in že v gozdu so mi bile sumljive.Rasle so praktično iz panja hrasta ali kostanja.Bet je bil malce debelejši in rumeno-oranžne barve.
Doma,ko sem jih razrezal so bile črvive,razen ene,ki je bila zdrava in je končala v skledi z ostalimi lisičkami.Ko je žena gobe prevrela,da jih nato pripravi z jajci so lisičke ostale rumene barve kot vedno,tujek oz. neznana goba pa sive barve.Seveda sem jo odstranil oz. zavrgel.
Slik nimam,ker sem sumljive lisičke zaradi črvivosti zavrgel...matra me,kaj sem nabral?

lp tdk

slavko

Anže, žametasti goban lahko popražite skupaj z ostalimi gobami za zamrzovanje. Takrat goban pač odda svoje barvilo in možno je, da bodo gobe spremenile barvo. Nekomu to ustreza, drugemu ne. Zato smo predlagali blanširanje.

Tdk, gotovo niste našli lisičk (Cantharellus), saj te ne rastejo iz panjev. Lisička je mikorizna vrsta gob in za rast potrebuje drevesnega partnerja, smreko, jelko ali bukev. Mislim, da ste doma nekje na Goričkem, zato je možno, da ste našli mladega oljkovega livkarja (Omphalotus olearius), http://www.gobe.si/Gobe/OmphalotusOlearius.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Ja Slavko imate prav;tocno to kar je na sliki oz. linku sem našel;pa tudi opis ustreza...nabral sem ogromno lisičk,pa me je goba presenetila;še en dokaz več,kakšna previdnost je potrebna pri nabiranju gob.

lp tdk

p.s.Res sem z Goričkega

Lojze07

Lako kdo pove, katera gobica je tole - upam, da slike niso preslabe...
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Kaj pa tale?
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Na zgornji sliki (s tremi gobami) ni golobic. Mislim, da je ena od kolesnic (Lepista), ki rastejo v tem času. Lahko da je na sliki tudi poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), ki je pogojno užitna. Če bi slikali zgornji del klobuka in bi na sivi podlagi bil bel poprh, bi šlo za to gobo.

Na spodnji sliki pa je ena od golobic, najverjetneje modrikasta golobica (Russula cyanoxantha), ki je užitna.

Predlagam, da v bodoče slikate gobe tako, da bo viden še zgornji del klobuka, ki je za določanje zelo pomemben.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

Hvala, g. Slavko, za odgovor!

Pri tistih prvih gobicah sem slikal tudi klobug, no ja, vsaj polovico...
Ne vem pa, če je posnetek dovolj dober... Gobice so bile po klobuku bolj ali manj  temno sive, na fotkah pa so mi ratale nekam rumenkaste... Evo, še eno sliko istih...

Lep pozdrav.

Lojze

in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.