Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

robertotrm

Lepo prosim za identifikacijo teh gobic :)
Na slikah je ena vecja in manjse, nasel sm jih v mesanem gozdu. Klobuk je tudi pri starejsi gobi rahlo izbocen.
lp,
Robert
http://img143.imageshack.us/img143/5879/sv500016eq2.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/9886/sv500019ab0.jpg
http://img143.imageshack.us/img143/5716/sv500020ea8.jpg

slavko

Zelo verjetno ste našli grmovnato polževko (Hygrophorus arbustivus), http://www.gobe.si/Gobe/HygrophorusArbustivus.

Med polževkami ni strupenih vrst. Večina gob iz tega rodu je užitnih in okusnih, kot tudi ta vrsta, ki ste jo našli. Podobna je gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus), http://www.gobe.si/Gobe/HygrophorusNemoreus, ki je prav tako užitna.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Gobe na sliki so črnomekinste mraznice (Armillaria ostoyae), ki so pogojno užitne in jih je pred uporabno treba prekuhati. Gobe so zajedalci, ki zajedajo živa in odmrla drevesa. Običajno rastejo v šopih, redkeje posamično. Nekateri primerki imajo klobuke velike tudi preko 10 cm. Za nabiranje priporočamo take mraznice, ki nimajo ravni ampak izbočen klobuk (običajno so to primerki do velikosti 5 cm).

Lep pozdrav,
Slavko




robertotrm


slavko

Na sliki je goba iz rodu polževk (Hygrophorus), najverjetneje grmovnata polževka (Hygrophorus arbustivus), ki je užitna in okusna goba.

Lep pozdrav,
Slavko


jernej


edita

Prosim za identifikacijo gob, ki so zrasle 18. avgusta 2009 na konjskih figah v pretežno borovem gozdu Velega Lošinja.
Hvala

meganboj

prosil bi za identifikacijo teh gob
so golobice samo nevem katere so



teh pa sem videl polno samo nevem sploh kaj so

to pa mislim da so črne trobente

slavko

Edita, gobe na sliki spadajo med tintnice (Coprinus). Težko bi natančno rekel katera vrsta je na sliki.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Meganboj ima na prvih dveh slikah lešnikove golobice (Russula mustelina), ki ste jih verjetno našli nekoliko višje, morda na Pohorju. Goba je užitna in okusna.

Na tretji sliki je lahko več vrst golobic. Mislim, da je med njimi tudi jagodna golobica (Russula paludosa), ki je užitna. Predlagam, da rdeče golobice preizkusite ali so pekoče ali ne. Tiste, ki so pekoče, zavrzite.

Na četrti sliki je zelo verjetno mekinasta mlečnica (Lactarius helvus), sicer neužitna, a v zelo majhnih količinah posušena primerna kot začimba. Ima vonj po "vegeti". Značilna goba Pohorja.

Na zadnji sliki pa so črne trobente (Craterellus cornucopioides), užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

meganboj

slavko hvala za pomoč te gobe sem danes res našel na pohorju-šumuk razen troben ki sem jih našel v nižini (teh pa je zdaj res polno)

Grega

Živjo! danes sem med sprehodom po gozdu opazil na jasi drevesno gobo na češnji. Slike sicer nimam me pa vseeno zanima katere lesne gobe pogosto zrastejo na češnji.. Hvala!

barzen

Po mojih izkušnjah je češnja (tudi divja) bolj slab gostitelj. Vseeno pa se je primejo povsem običajne lesne gobe (kosmata ploskocevka, navadna cepilistka, kosmata slojevka, ...). Poznam pa zanimivo rastišče zelo stare češnje, pod katero vsako leto zrastejo hrapavi luskinarji, ki sodijo med lepše gobe.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek