Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

Grega

Hm zanimivo, ni prav nobena od naštetih gob. Če bom imel priložnost, bom naslednjič slikal pa bomo potem lažje determinirali :)


slavko

Goba na slikah je najverjetneje navadna mokarica (Clitopilus prunulus), ki je užitna in okusna, http://www.gobe.si/Gobe/ClitopilusPrunulus. Značilen za to gobo je izrazit vonj po moki.

Žal pa to gobo lahko zamenjamo s smrtno nevarnimi livkami (Clitocybe), ki so sličnih barv, a smrtno strupene. Zato običajno učimo, da belih gob v gozdu ne pobiramo.

Lep pozdrav,
Slavko

Matevž

Kostanjevki na levi? Nisem siguren.
So na desni rumeni ježki?

Hvala in lep pozdrav, Matevž

Boyki

Jurčki so malo pričeli rasti v nižini.
Zanima me če obstaja kaka dobra lestvica cenjenosti gob oz. okusnost.
Vem, da ima vsak svoj okus a vseeno me zanima.
Danes sem našel tole gobo in je ni nikjer v knjigah, pa če mi kdo ve povedat kaj o njej.

slavko

Matevž, ne levi strani slike je kostanjasta polstenka (Xerocomus badius) ali po domače kostanjevka, ki je užitna in okusna goba.

Na desni strani pa je rumeni ježek (Hydnum repandum), če ima pod klobukom iglice oz. zraščeni mesnatovec (Albatrellus confluens), če so  pod klobukom cevciče. Oba sta užitna. Pri ježku iglice grenijo in jih je priporočljivo odstraniti.

Boyki, mislim, da je na sliki velikoluska mušnica (Amanita strobiliformis), ki je sicer užitna goba, vendar je v Sloveniji zaščitena.

Glede lestvice okusnosti gob je težko podati neko objektivno oceno.

Morda je še najbolj objektivna cena gob. Od samoniklih gliv (take, ki rastejo v naravi - negojene) potemtakem prednjačijo gomoljike (Tuber), ki na tržišču dosegajo najvišjo ceno. Kulinarično so zelo zanimivi tudi smrčki (Morchella), gobani (Boletus), lisičke (Cantharellus), trobente (Craterellus), golobice (Russula), polževke (Hygrophorus) in druge.

Od gojenih gob najvišjo ceno dosegajo nazobčanci (Lentinula), najbolj znan je užitni nazobčanec (Lentinula edodes) ali shiitake, potem ostrigarji (Pleurotus), kukmaki (Agaricus) in druge.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

NavadnaMokarica:
Prosil bi za kaksen prakticen nasvet glede dolocanja te gobe - nekaj, kr bi bilo tudi drugace uporabnega v gozdu :)
V razlicnih virih je ena in ista slika gobe precej drugacna. Razlike so tako velike, da je iz sveh teh fotk prakticno nemogoce dolicit karkoli...

Tole pa so foke gobic, za katere bi prosil identifikacijo.
Nekaksen slinar po mojem
http://img6.imageshack.us/img6/6660/gobaslinar3.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/4750/gobaslinar2.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/7329/gobaslinar1.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/562/gobaslinar0.jpg

In se neka zanimiva goba:
http://img25.imageshack.us/img25/8321/gobatreptur3.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/5516/gobatreptur2.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/5229/gobatreptur1.jpg

Boyki

g. Slavko hvala za izčrpen odgovor. Sem pogledal Amanita strobiliformis, pa bi dejal da ji je sicer podobna na prvi pogled, a ima ta moja polno stožčastih izrastkov po celi gobi - tudi spodnjem delu beta,zaradi česar me goba najbolj spominja na kakega ježa. Prosim, če lahko še enkrat pogledaš povečano sliko, kaj bi lahko bilo.
Gob je ogromno vrst, takšne pa nisem videl še nikoli...

slavko

Ravno struktura "stožčastih izrastkov" je značilna za velikolusko mušnico.

Ta mušnica je ena največjih mušnic v gobjem svetu. Na razstavi smo že imeli primerek, ki je bolj spominjal na odrasel dežnik. To pomeni, da je bil premer gobe skoraj 30 cm.

Lep pozdrav,
Slavko


Grega

Živjo!

Prosil bi za identifikacijo naslednjih dveh gob.

Za prvo sem skoraj siguren da je veliki slinar. Enakih gob je na istem mestu vedno kar veliko tako da sem se odločil malo več raziskati o njej.


Za drugo pa nebi točno vedel katera bi lahko bila. Prav tako je malo slinasta vendar drugačna od zgornje.

zgoraj je enake barve kot je na zavihku

Drugače pa je bila danes bera kar vredu. Zvrhana košara Turkov in Gabrovk (v bližini Ljubljane)

slavko

Robertotrm, tiste ble gobice so najverjetneje mladi ovčji mesnatovci (Albatrellus ovinus), ki so užitne in okusne gobe.

Na drugi seriji fotografij je ena od golobic (Russula); morali bi poskusiti če je pekoča. Take niso za v lonec.

Na tretji seriji fotografij pa je rdečkasta trhlenka (Tricholomopsis rutilans), pogojno užitna, primerna za mešanje z drugimi vrstami gob.

Grega je na prvi seriji fotografij slikal velikega slinarja (Gomphidius glutinosus), ki je užitna in okusna goba. Priporočam, da jo že v gozdu očistite sluzi, sicer je doma vsa posvinjana.

Na drugi fotografiji pa je ena od sirovk, ki soči oranžen mleček. Vse vrste sirovk z oranžnim mlečkom so užitne. Ker goba malce zeleni, mislim da je na sliki užitna sirovka (Lactarius deliciosus). Te gobe so odlične pečene na žaru, pravi kulinarični izziv pa jih je jesti panirane na pariški način.

Lep pozdrav,
Slavko

barzen

Druga goba (zares neugodna lega pri slikanju) pri GREGU spominja na Navadno podvihanko, ki je strupena. Levo zgoraj sta seveda sirovki.

Previdno!

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

barzen

Grega!

Če si slučajno pojedel to zadnjo gobo, ni potrebno delati panike, kajti prvo zaužitje ne povzroči nobenih zdravstvenih motenj. Vsako nadaljne uživanje pa povečuje verjetnost velikih zdravstvenih težav, ki se lahko končajo s smrtjo. (To velja v primeru, da gre res za navadno podvihanko!)

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

Grega

Gobe nisem pojedel ker si po prvi determinaciji le pobolje preberem opis gobe in sem nato naslednjič v naravi bolj pozoren na značilnosti te gobe že preden jih poberem.

Drugače meni osebno tudi deluje goba bolj podobna navadni podvihanki (namreč goba ni ista kot lososovi sirovki desno zgoraj, prav tako tudi mlečka ni - vsaj ne toliko da bi ga lahko osebno opazil..). Me pa moti to da je klobuk popolnoma rjav (niti malo olivne barve). Prav tako so tudi vse ostale enake gobe, ki so rastle v okolici bile popolnoma rjave. Ustreza pa vpisu da je žametast ter ob vlažnem vremenu rahlo mazav, poleg tega pa tudi trosovnica na pritisk porjavi... Tako da sam še vedno nisem čisto prepričan katera goba točno bi to lahko bila. V primeru da gre res za navadno podvihanko bi bilo mogoče dobro opozoriti na strani, da je lahko klobuk tudi popolnoma rjav.

Hvala obema za determinacijo!

LP
Gregor