Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

barzen

Zadnjemu komentarju bi dodal še to, da imajo nekatere pogojno užitne gobe vodotopne strupe in je potrebno vodo nujno zavreči, da se izloči dovolj strupa. Spet druge imajo hlapljive strupe in je nevarno vdihavanje teh hlapov. Pri pogojno užitnih vrstah je bistveno to, da je potrebno pogledati v literaturo, kaj moramo storiti s tako gobo. Zelo pogost pojav pa je tudi, da nekaterim neke vrste škodijo tudi ob prekuhavanju nekaterim z dobrim želodcem pa ne, kar govori v prid temu, da v gobi ostane del strupa. Skupna značilnost vseh pogojno užitnih gob pa je, da so surove zelo nevarne in nam lahko pustijo posledice, celo smrt. Tudi gobe, ki imajo oznako užitne niso vse užitne tudi surove, vendar so pri njih posledice zelo minimalne oz. jih praktično ne opazimo. Jaz osebno priporočam, da ne jemo surovih gob.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

jevnac12

Naj povem nekaj iz svoje resnično dolgoletne »gobojedne« prakse. Marsikaj surovega smo pojedli in nič se nam ni zgodilo.

Seveda pa to ne pomeni, da se NE strinjam z današnjimi napotki o uživanju surovih gob, ki svetujejo večjo previdnost ali uživanje celo odsvetujejo. Enako velja z nasveti o pogojnem uživanju gob.

Spremenile so se razmere, tako vremenske kot tudi ekološke. In če se niso spremenile (poslabšale) omenjene razmere, so pa zato meritve (zapažanja) o posledicah kakovostnejše.

Za primer poglejmo primere iz področja zdravilnih rastlin. Še nekaj let nazaj smo lahko v zdravilne namene uporabljali mnoge zdravilne rastline, danes pa je njihova uporaba prepovedana, odsvetovana ali dovoljena šele po posvetu z zdravnikom. Za primer naj navedem Navadno arniko, Belo omelo, Navadni lapuh, Kijasti lisičjak in Šentjanževko. Kogar zanima več o tej problematiki naj mi piše na moj email.

Prav zato so ugotovitve gobarskih strokovnjakov, o različnih vidikih uživanja gob, iz različnih koncev Slovenije še kako potrebne.  Tako kot mnogi udeleženci tega foruma, sem tudi jaz hvaležen za za vse dobronamerne nasvete in upam, da bodo ti dosegli čim širši krog slovenskih gobarjev. 

Danes sem v mnogočem spremenil svoje »gobojedne« navade in ni mi žal. Seveda bi lahko govoril o pretirani previdnosti, a bolje je imeti vrabca v roki, kot goloba na strehi. Znanje, ki ga danes lahko črpamo iz interneta je nenadomestljivo. Res ga je potrebno »filtrirati«, a vseeno. 

Lp IJ

robertotrm

Prosim za identifikacijo teh gob. Rasle so na panju, mislim da je bil bukov.
Rastisce je v precej veliki skupini, kjer je kaksnih 20 gobic.
Najvecja je velika kaksnih 10cm.
Vrh klobuka je oranzen (cimetast), proti robu pa je klobuk skoraj rumen.
Trosnica je nekako sivkasta.

lp,
Robert
http://img72.imageshack.us/img72/6253/goba100rb6.jpg
http://img205.imageshack.us/img205/1593/goba103pu6.jpg
http://img205.imageshack.us/img205/3405/goba102ct5.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/743/goba101pl3.jpg

robertotrm

Pri tej gobi raste iz skupnega rasticsa vec gobic.
Premer klobuka je priblizno 15cm.
Trosnica je bila vceraj se sivkasta, cez noc se je pa spremenila v svetlo rjavo.

Prosim za identifikacijo.

lp,
Robert

http://img171.imageshack.us/img171/3442/goba106gh1.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/8812/goba107db4.jpg

barzen

Pri prvi skupini gre verjetno za žvepljenjače, druga pa je nerazpoznavna. Zadnji čas je, da nehaš uporabljati tako slab fotoaparat (mobitel).

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

jernej

Če prav vidim, da ima druga vrsta gob lističe in so gobe rastle na lesu bi lahko šlo za kakšno vrsto iz rodu strnjenk.

P.s. - Slike so res slabe!

Lep pozdrav

robertotrm

Prosim za identifikacijo tele, dokaj velike gobe - okrog 15cm.

Evo, tud ostrino fotke sm mal popravil :)

lp,
Robert

jernej

Pozdrav!

Mislim, da gre za mušnico (Amanita), vrste ne bi znal določiti, ker je goba preveč zdelana oz. niso vidni vsi potrebni znaki. Lahko pa mi poveste, če je zastiralo (obroček) nažlebkano na zgornji strani (črtasto) in če so vidne na klobučku kakšne krpice? Če so kakšne barve so? Če je zastiralo nažlebkano, krpice pa so bolj sivkaste barve lahko gre za čokato mušnico (Amanita spissa) ali katerega izmed njenih različkov. Če je obroček gladek, krpice pa povsem bele gre za strupeno vrsto.

P.s: Drugič gob, ki jih mislite določiti ne očistite, saj z čiščenjem uničite značilnosti gobe. Včasih je za zanesljivo določitev vrste potrebna najmanjša podrobnost!

Jernej

robertotrm

Zastiralce ni nazlebkano, je pa itaq precej zdelano... in gladko na obeh straneh.
Od zastiralca gor do trosonice je bet drobno nazlebkan (vzdolzno). Aja, bet je na tem delu cisto bel.
Tudi trosnica je drugace cist bela.
Klobuk je pa povsem gladek. Na temenu temnejsi, skoraj da rjavkast, proti robu pa svetlejsi in na nekaterih delih mogoce ze kr mal modrikast.

Goba je rastla v iglastem gozdu.
Drugace pa ni prou nc podobna nobeni sliki na gobarskih straneh niti v kaksnih knjigah - prou zanimiva zadevca :)

lp,
Robert

robertotrm


jernej

Zastiralo pri tej vrsti ni samo obroček okoli beta ampak poteka vse do lističev. Zato tisto kar ste mislili vi ni nažlebkanost beta ampak je to nažlebkanost zastirala. poskusite odstraniti košček tega dela in videli boste da to ni bet, ampak del zastirala.
To, da je trosovnica čisto bela dokazuje, da gre za mušnico, saj je za ta rod značilna bela barva trosnega prahu.
Kot je že bilo omenjeno na teh straneh so na slikah v knjigah in na tej strani fotografirani samo tipični primerki vrst, ki kažejo vse značilnosti. v naravi pa pride do različni deformacij primerkov. bodisi zaradi abiotskih ali biotskih dejavnikov, ki delujejo na glive. Zato še enkrat ponavljam, da je potrebna vsaka najmanjša vidna značilnost. Najbolje pa je opraviti mikroskopski pregled značilnosti. Če bi radi natančno določili vrsto jo posušite in jo skupaj z sliko svežega primerka pošljite na naše društvo. Tam jo bomo mikroskopirali in jo določili!

Lep pozdrav,
Jernej

slavko

Jernej vam je pravilno svetoval - le celo gobo, od dnišča do klobuka, je možno določiti bolj zanesljivo.

Bom pa vseeno poskusil določiti gobo iz vaše slike. Gre za mušnico, ker ima bele lističe in obroček pod betom. Krpic na klobuku skoraj ni videti. Lahko jih izpere dež.

Glede na velikost gobe ter dolg in relativno debel bet bi rekel, da ste našli čokato mušnico (Amanita spissa), http://www.gobe.si/Gobe/AmanitaSpissa, morda tudi podaljšani različek čokate mušnice (Amanita spissa var. excelsa).

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Tole mojo "cokato musnico" sm kr posusil in je sla dans na posto.
Sm pa uspel pozabit napisat moje ime (posaljatelj) na kuverto... :)
Poslano je bilo s poste Smlednik pa bi vas zdej prosil ce boste znal s to info posiljko vseeno pravilno popredalckat... in mi sporocite kaj pravi mikroskop na vse skupaj?

lp,
Robert

TINE

tole gobo sem našel danes.
Ima enak vonj kot goban.







lep pozdrav

jernej

To bo Clitocybe nebularis (poprhnjena livka). Goba je pogojno užitna. Ne vem pa zakaj se vam zdi, da ima enak vonj kot goban? Ste jo morda nosili v košari skupaj z gobani?

Lep pozdrav!
Jernej