Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

anže

Še za eno bi vas prosil:




hvala!

slavko

Na slikah je hrapava trnovka (Echinoderma asperum), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko Šerod

robertotrm

Prosil bi identifikacijo tele gobice:






Za odgovor najlepsa hvala v naprej :)
Robert

slavko

Goba na sliki je najbolj podobna enemu od različkov milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum).

Milnate kolobarnice so pogojno užitne in vsebujejo strupeno snov hemolizin, ki ga toplota uniči. Če gobe vložite v kis, pordečijo.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Danes sem pri sosedu naletel na zanimive gobe;sam smatram da so rdeče mušnice....rastejo v neposredni bližini hiše med dvema brezama...

lp tdk

p.s.Slavko in ostali poznavalci gob....so mušnice ali kaj drugega?Že vnaprej hvala

slavko

Na sliki so nedvomno rdeče mušnice (Amanita muscaria).

Malce neobičajno je, da rastejo tako pozno, ampak za gobe je sedaj prijetna jesenska temperatura, zato je od povsod slišati o superlativih. Kaže, da je letošnja sezona res izjemna.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

G. Slavko hvala za hiter in natančen odgovor....

Jah no..letošnja sezona je res nekaj posebnega kar se tiče gobarskega področja;ne bom se hvalil,sva pa glih včeraj z ženo pregledala in predebatirala glede zaloge gob in je res izjemna;tako v zmrzovalniku kot vloženih;mi je pa osebno največ sprehod v naravi oz. gozdu in šele potem bera gob.

lp tdk

p.s.Pa še nekaj...preko tega foruma,te spletne strani in predvsem članov foruma(predvsem tistih,ki so mi pomagali pri razpoznavi gob...največ g. Slavko pa tudi ostali) sem spoznal kar nekaj gob, ki jih prej skorajda pogledal nisem;hvala.
In ko bo kdo hodil po Goričkem naj se javi...je dobrodošel.

kepa

Se strinjam z vami in vas seznanjam, da v naših koncih rastejo tudi jurčki. Tako,da še ni konec.

tdk

Današnja bera spet izjemna;dve košari zimskih kolobarnic,meglenk in upam da vijoličastih kolesnic...prilagam sliki in prosim za determinacijo
Glede na količino me zanima ali lahko vijoličaste kolesnice prekuham in vložim v kis?
zanima me tudi ali jih lahko prekuham skupaj z ostalimi gobami in vložim skupaj v kis?matra me,da se vse ne obarva vijoličasto...

že vnaprej hvala

lp tdk

aplevnjak

Pozdravljeni,

ob hiši nam rastejo gobe, katere so na sliki in jih nisem našla ne v knjigah in ne na spletu. Mi mogoče lahko kdo pomaga, ker jih je kar nekaj, rastejo po tri-štiri skupaj na površini 3m2, so do 5cm velike, premer klobučka do 5cm, okoli je listnat gozdiček.

Najlepša hvala vnaprej za odgovor.

Lep pozdrav,
Alenka

slavko

Tdk, našli ste vijoličaste kolesnice (Lepista nuda), brez skrbo. Malo starejše dobijo rjav nadih. Ker so pogojno užitne, jih je treba prekuhati.

Alenka mislim da ste našla žarolistno kolobarnico (Tricholoma orirubens), ki je užitna. Na naši spletni strani imamo opis, http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaOrirubens. Preverite, če se podrobnosti ujemajo.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Lisjak, na sliki 82 je zelenkasta strniščnica (Stropharia aeruginosa), ki je užitna.

Goba na sliki 81 pa mi je podobna enemu od kukmakov (Agaricus). Obroček, rjavi lističi, rahlo luskat klobuk, so značilni za ščitkani kukmak (Agaricus praeclaresquamosus), ki je strupen.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Lepo prosim za identifikacijo tele Oranzne trobente, ali kaj podobnega:




Pa se za tole bi prosil:





In se tale dokaj pogosta gobica:





Za odgovore najlepsa hvala v naprej :)
lp
Robert

aplevnjak

Najlepša hvala za pomoč, sem šla na povezavo in po preverjanju ugotovila, da ima vse znake Kraške kolobarnice.

Mogoče še nasvet, kako drugi preizkušate nove gobe na jedilniku....., da jih lahko brez strahu ponudim možu za kosilo  :angel:

Lep pozdrav,
Alenka


slavko

Robertotrm, na prvi seriji slik je divji lisičkovec (hygrophoropsis aurantiaca), ki je pogojno užitna goba in kakšen kos primeren za mešanje z drugimi vrstami gob.

Na drugi seriji slik mislim, da je ena od strniščnic (Stropharia), verjetno ovenčana strniščnica (Stropharia coronilla), ki je strupena.

Na tretji seriji slik pa je ena od kolobarnic (Tricholoma), verjetno kraška kolobarnica (Tricholoma myomyces), http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaMyomyces ali katera od njej sličnih - preverite.

Lep pozdrav,
Slavko