Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

robertotrm

Kako bi se da nedvoumno locit Polzevke od ostalih podobnih gob. Diseca polzevka naprimer?

Prosil bi za identifikacijo tehle gob. Na prvih 3 fotkah je 1 goba, na ostalih pa druga, sam mislim da je gre za isto vrsto:







Na kaj je treba pazit pri tej gobi, da je nebi zamenjal s kaksno podobno?

Za odgovor najlepsa HVALA v naprej :)

Robert

slavko

Na sliki je ena od koprenk (Cortinarius). Meni je slična pšenični koprenki (Cortinarius arvinaceus), http://www.gobe.si/Gobe/CortinariusArvinaceus.

Koprenke od ostalih vrst gob ločimo po pajčevinasti tvorbi (kopreni), drobnim nitkam med klobukom in betom, ki skrivajo lističe. Kasneje se ostanki vidijo kot rjav obroček na betu, saj imajo koprenke rjav trosni prah.

Dišečo polževko od ostalih ločimo po vonju. Imajo vonj, ki nekoliko spominja na grenke mandlje. Druge polževke nimajo tako izrazitega vonja po mandljih.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Na tej strani  http://www.gobe.si/Gobe/CortinariusArvinaceus.
opis ni prevec deskriptiven :)

Aja, moja goba ima vonj po kaksni plesni, vlazni plesni ali cem podbnim -> ce vam to kaj pomaga?
Ima odebeljen bet, nism pa opazil nobenih koprenastih nitk.

lp,
Robert

slavko

Z opisi gob počasi nadaljujemo, ker nas v društvu ni veliko, ki to obvladajo. Zato ima veliko gob le najnujnejši opis, sliko in opis užitnosti.

Če vam podam latinsko ime gobe, lahko opise najdete tudi na drugih spletnih straneh.

Koprenke so rod gob, ki ima čez 500 vrst. Zato so bolj slabo raziskane. Več informacij je zato možno najti le v specialni literaturi. Za ta rod gob velja splošno pravilo - užitne vrste koprenk so tiste, ki so prijetnega vonja in okusa in katerih meso je ob prerezu bele barve.

Glede na informacijo, da ima goba vonj po plesni, kar menim, da je neprijeten vonj, zelo verjetno ne gre za užitno vrsto koprenk in ta vaša na sliki ne bo pšenična koprenka, ampak neka druga vrsta.

Vendarle pa sem precej prepričan v to, da je na sliki goba iz rodu koprenk, saj ima na betu rjav obroč, kar je nekoč bilo kopreno in to je značilno za ta rod gob. Kopreno je prisotno le takrat, ko je goba še majhna in bi lahko žuželke poškodovale trosovnico, če je ne bi varovala koprena. Z rastjo gobe se ta koprena potrga in na betu ostane le majhen rjav obroč, ki spominja, da je nekoč tam bila koprena. Obroč pa je rjave barve zato, ker nanj padajo trosi, ki so rjave barve, kot pri vseh gobah iz tega rodu.

Predpostavljam, da vas zanima ta del, se pravi ali je goba užitna ali ne. V tem primeru je vrstno ime dokaj nerelevantno. Goba na vaši sliki je neužitna.

Tudi sicer vam ne bi priporočal uživanje koprenk, saj je med njimi veliko smrtno strupenih. V gozdu je veliko drugih vrst, ki jih je lažje določiti in rastejo v večjih količinah.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Najprej najlepsa hvala za izcrpen odgovor. :)

Tehle gobic iz izjemno veliko, rastejo v smrekovem gozdu in so precej velike - klobuk je do ene 20cm.
Niso tolk vijolicaste, kot je videt na fotki - to bo zarad sonca. Barva je taka kot na tisti fotki iz rastisca, kjer jih je vec skupaj in kot na fotki kjer so trosi slikani od blizu.






Tale gobica pa je tudi v resnici vijolicasta (barve so tokrat pristne):




Ta goba raste v iglastem gozdu, ima temno siv klobuk:




Tudi ta goba raste v iglastem gozdu:





In se za tole bi prosil za identifikacijo, rastisce je v bukovem gozdu:




Za odgovore najlepsa hvala v naprej :)
Robert

tdk

Danes sem bil po dolgem casu spet v gozdu;časa je bilo za slabo urco;našel sem 3 vrste gob;prosim za determinacijo;
Na slikah a in a1 menim da so zimske kolobarnice;zanima me,ali so primerne tudi za cvrtje z jajci kot npr.lisicke in jurcki?
Na slikah b in b1 sem videl precej takih gob na štorih...
Na c in c1 sem gobe našel pod hrastom ali kostanjem....

lp tdk

p.s. Že vnaprej hvala

tdk

Pa še naslednja neznana gobe ali gobe...

lp tdk

slavko

Robertotrm, na prvi in drugi seriji slik je vijoličasta kolesnica (Lepista nuda), pogojno užitna in jo je treba prekuhati.

Sledijo slike temnosive gobe iz iglastega gozda, ki me spominjajo na poprhnjeno livko (Clitocybe nebularis), podobno kot zadnja serija fotografij. Tudi ta goba je pogojno užitna in jo je treba pred uporabo prekuhati.

Med njima pa so slike ene od koprenk (Cortinarius). Malce so slike podobne koprenkam od zadnjič. Ne vem natančno za katero vrsto gre, mislim pa da bi lahko bila raznolična koprenka (Cortinarius multiformis).

b]Tdk[/b], na zgornjih dveh slikah mislim da so vse zimske kolobarnice (Tricholoma portentosum), ali po domače snežke, na spodnjih dveh pa sta verjetno gobi iz rodu črnivk (Psathyrella).

Na naslednjih dveh slikah pa so poprhnjene livke (Clitocybe nebularis) ali meglenke po domače. So pogojno užitne in jih je treba prekuhati.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Tdk, spregledal sem vprašanje o pripravi zimskih kolobarnic oz snežk.

Lahko jih pripravite kot jurčke, z jajčko, vendar so gobe bolj čvrste in niso sluzaste kot jurčki. Meni so okusne panirane v pivskem testu, večina pa obožuje snežke, vložene v kis.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Slavko hvala za informacije;danes grem prej iz sluzbe,tako da grem v gozd;upam,da najdem kakšno snežko....škoda bi bilo neizkoristit lep sončen dan za potep po gozdu.

lp tdk

anže

Pozdravljeni!
Prišel je čas, da tudi jaz zaprosim za determinacijo za začetek ene gobice, vsaj mislim, da so vse slikane gobe iste vrste.



[





Hvala:)

slavko

Gobe na sliki spadajo v rod kolobarnic (Tricholoma), natančneje milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum), ki so pogojno užitne, vendar ne veljajo za okusne gobe. Če jih vlagate v kis, pordečijo.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Zanima me,katere gobe so to?Menim da gre za poprhnjene livke ali meglenke....nisem pa siguren.
Sem pa teh nabral precej;pa tudi na veliko rastejo pri nas na Goričkem.
Glede nato,da sem mislim slike istih gob že dal na forum,pa mi je g. Slavko napisal,da so prekuhane užitne,me zanima,kako jih pripraviTičZ jajčko,in ali so primerne tudi za vlaganje v kis?

Lp tdk

p.s.Našel sem tudi nekaj zimskih kolobarnic;je pa v gozdu ogromno teh livk oz.meglenk...upam,da se ne motim.

slavko

Pravilno menite, na sliki so dejansko poprhnjene livke (Clitocybe nebularis) oz. meglenke.

Poskusite jih vložiti v kis. Naši gobarji jih najraje pojedo v taki obliki.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Slavko iskrena hvala....ceprav je glede na to,kolikokrat ste mi pomagali hvala daleč premalo...

Glede na kolicino meglenk nabranih danes jih bomo prekuhali in vlozili v kis;zraven bom dal se nekaj zimskih kolobarnic;upam,da z vlaganjem skupaj teh dveh vrst ni kaj narobe...grem pa jutri zjutraj spet malo po gozdu.

lp tdk

p.s. zanima me,ali kdo se kako drugace pripravlja livke oz. meglenke razen vlaganja v kis?