Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lojze07

So tole žametni gobani? Upam, da so...

Kako dolgio naj vrejo, preden se odlije voda?

Hvala.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Pa še tile...
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Tdk svetujem, da slikate le eno gobo naenkrat. To povzroča manj zmede.

Kostanjaste polstenke se lahko pripravijo enako kot jurčki. Lahko jih tudi zamrzujete. Kostanjevke so zelo aromatične gobe in škoda bi bilo da tega okusa ne bi spoznali. Meni so kostanjevke všeč dušene z malo masla in olivnega olja, na koncu pa dodam malo česna in peteršilja.

Peščene lupljivke in prožne lupljivke nekoliko spremenijo barvo ko se kuhajo, dušijo ali vlagajo. Kljub temu so še zmeraj užitne, vendar manj kvalitetne gobe. Toda o okusu naj presodi vsak sam.

Igord pri mraznicah (Armillaria), ki se jim po domače reče štorovke je seveda treba biti previden, saj so pogojno užitne, torej surove strupene. Potrebno jih je dobro prekuhati, da vrejejo nekaj časa (vsaj 10 minut) in jih nato uporabiti za jed. Tudi pri nabiranju štorovk pazite da klobuki še niso preveč razprti in preveliki. Režite le klobučke in kot rečeno jih dobro prekuhajte.

Zimske panjevke (Flammulina velutipes) bodo pričele rasti kasneje. Zimske panjevke in štorovke niso iste vrste gob! Seveda se panjevke razlikujejo od rastišča do rastišča in tudi glede na starost. Zato so lahko ene čisto majhne, druge pa velike. V odvisnosti od starosti se spreminja tudi barva beta - bolj je goba stara, bolj je bet črn. Gobe nabirajte ko še niso stare - to se da ugotoviti že na pogled. Bet še ni tako temen, gobe še niso konkavne oblike.

Lojze07, na sliki so žametasti gobani (Boletus erythropus), ki so pogojno užitni in jih je treba prekuhati. Vrejo naj vsaj 5 minut, nato vodo odlijte in jih uporabljajte za jed. Ne kuhajte jih skupaj z drugimi vrstami gob, ker se bodo pobarvale.

Grega

Hm zanimata me ene par stvari v zvezi z nabiranjem in pripravo gob.., in sicer:

Kaj točno napravimo s tem ko vodo v kateri so se gobe kuhale odlijemo? Ali niso strupi kateri so v gobah toplotno razgradljivi? Pri temu pa me še zanima ena stvar.. Za žametaste gobane piše naj bi bile težko prebavljive gobe in se posledično priporoča mešanje z ostalimi vrstami gob, v prejšnjem odgovoru pa je Slavko dejal, da se mešanje ne priporoča.. Kaj točno pomeni da je goba težko prebavljiva?

Druga stvar, ki me zanima pa je kaj menite o nabiranju gob v tekstilne/bombažne/platnene vrečke. Te vrečke še vedno dihajo pa konec koncev se lahko tudi trosi izmuznejo ven skozi špranje.. Sam namreč nikoli ne nabiram v pvc vrečke gob imam pa dostikrat za vsak slučaj s sabo kako bombažno vrečko.

slavko

S tem ko odlijemo vodo prekuhanih gob, zanesljivo izločimo vse ostanke strupov. Gre torej za varnost. Sicer se termolabilni strupi pri toplotni obdelavi v glavnem uničijo, vendar kot rečeno, zaradi večje varnosti priporočamo še strožje ukrepe.

Pri žametastih gobanih (Boletus erythropus) priporočamo, da se prekuhavajo sami zato, ker bi se v nasprotnem primeru pobarvele tudi druge gobe, ki se kuhajo zraven. Zato pri prekuhavanju ne priporočamo mešanja. Po tem, ko ste gobe prekuhali in vodo odlili, jih seveda lahko mešate z drugimi gobami.

Dejstvo je, da so gobe težko prebavljiva jed. Predvsem zato, ker vsebujejo beljakovine, ki so težko razgradljive. Zato se priporoča, da jih narežemo na čim tanjše rezine. Tako narezane sprostijo tudi več arome.

Glede nabiranja gob ni toliko relevantno moje razmišljanje, pač pa kaj nam nalaga zakon. V 4. točki Uredbe o zaščiti samoniklih gliv piše:

gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

Hvala za odgovore, lp.

janja

Danes sem pri nabiranju gob naletela na  rumenega gobana.?  Moj rumeni goban  ima rjav klobuk. Nekje sem prebrala, da pomodri, nekje pa je bilo napisano, da včasih najdemo primerek, ko ne pomodri, če pritisnemo na cevke ali prerežemo klobuk. Pri mojem nič ne pomodri.

Včeraj pa sem našla tudi gobo, ki ima peščen klobuk, rumene cevke, ob prerezu pa je bilo tako strašno modro-zeleno, kot bi se ulila tinta iz mesa na klobuku. Ob pritisku na cevke so le te pomodrele in so modre še danes.

Slik vam žal ne morem poslati, ker je učiteljica mojemu otroku zaplenila fotoaparat.

Če se da kaj na ta način rešiti in identificirati, mi prosim pomagajte!

Hvala in lep  pozdrav,
Janja

tdk

#172
Zanima me,katere gobe so to?Mislim,da so storovke...kako pripraviti te gobe?

lp tdk

tdk

Se ene zanimive sem nasel poleg hrastovega panja.katere gobe so to?so uzitne in ce so kako jih pripraviTič

ze vnaprej iskrena hvala

lp tdk

p.s.Poleg gob na slikah nasel nekaj lisick,enega jurcka in enega turka...upam,da bo v naslednjih dneh več sreče,saj je ponoci dezevalo.

slavko

Vprašanje #172 - na sliki je črnomekinasta mraznica (Armillaria ostoyae), pri #173 pa sivorumena mraznica (Armillaria mellea). Obe sta pogojno užitni in je treba prekuhati.

Ljudje mraznica, po domače štorovke, običajno vlagajo v kis. Lahko pa poskusite iz njih naredit kislo juho, http://www.gobe.si/Recepti/Recepti#kisla.

Le pozdrav,
Slavko

tdk


Shineslo

Pozdrav vsem na forumu.

Znašel sem se malo pred dvomom, katere gobe so to?



Rastle so v šopih, kot štorovke. Sicer mislim, da so štorovke a raje preverim.
So gobe iste kot jih je prilepil uporabnik TDK se mi zdi.

hvala za odgovor in lp

slavko

Zmeraj je težko določiti gobe, ko jih je na sliki veliko. Še sploh, če je veliko različnih vrst. Zato prosim, če lahko gobe slikate tako, da bodo enake vrste skupaj.

Nekaj gob na mizi je mraznic (Armillaria) oz. štorovk. Nisem pa prepričan, da so mraznice prav vse. Pošiljam link, kjer si lahko ogledate različne vrste mraznic, http://www.gobe.si/Mikologija/Armillaria.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Nekej gobic od dans :)
Najprej neka rjava goba, mlecek je bel, ki po nekaj casa zgubi barvo.






Neka rjava goba, zgleda kot neka storovka, pa nism glih ziher... :)





In se ene, za katere bi rad verjel da so zajcki:






Za odgovor najlepsa hvala v naprej :)
Robert

slavko

Gob z belim mlečkom ne uživajte. Tale na sliki je najbolj podobna zlatosočni mlečnici (Lactarius chrysorrheus), ki sprva soči bel mleček, ki kasneje porumeni. Je strupena.

Na drugi seriji slik bo najverjetneje lepljiva kolobarnica (Tricholoma pessundatum), ki je strupena.

Na tretji seriji slika bi morda lahko bili zajčki, vendar jih pustite kak dan v hladilniku. Če lističi pordečijo, lahko gre za eno od strupenih redečelistk (Entoloma).

Na zadnji seriji slik pa je hratsova korenovka (Collybia fusipes), sicer užitna, a težko prwbvljiva goba.

Lep pozdrav,
Slavko