Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

jernej

Ja to so polstenke, sicer spet različne vrste, a vse na sliki so užitne. Uporabite jih lahko na iste načine kot uporabljate jurče ali turke. Torej pečene, v juhi, ... Lahko tudi vložene.
Zadnjič vas nisem dobro razumel kaj mislite z vrečo marel g. tdk. Sigurno veste, da gob v vrečke ne nabiramo! tudi marele so očitno goba.

tdk

Jernej hvala!

Glede marel in vrečke...v gozd grem vedno s košaro in vrečko zraven.Ponavadi nabiram v košaro,če pa je košaro polna ali skoraj polna uporabim še vrečko.Ponavadi v košaro nabiram jurčke in lisičke,marele pa takrat dajem v vrečko(razlog prostor,pa tudi osebno nimam rad skupaj lisičk,jurčkov in pa marel....sledi marel na ostalih gobah so največji razlog).

lp tdk

anndreja

Mene pa zanima, kako se imenuje goba; površina klobuka je ista, kot jo ima gozdni kukmak, vendar spodnja stran nima lističev ampak "naježeno". Klobuk in bet nista simetrična, pač pa ima bet vedno nekako ob strani. Ne zraste velika.

Hvala.

robertotrm

Ce so vase gobice NEKAJ taksnega:





potem je to ovcji mesnatovec (pravi g. Slavko) odgovor #101, na strani #7

lp,
Robert

anndreja

NE ne... saj pravim...površina klobuka je popolnoma taka kot gozdni kukmak.
http://www.gobe.si/Slike/AgaricusSilvaticus

robertotrm

Aha, mogoce kaj takega:
http://www.drustvo-bisernica.si/sarcodonimbri.htm

Kaj pa ce bi poslala kaksno fotko te vase gobice?
Tukaj vam bodo znali povedat precej natancno za kaj se gre, ce boste poslali dobre fotke :)

lp,
Robert

tdk

Spet rabim pomoč...zanima me,katere gobe so na sliki?menim,da je ena od vrst polstenk;zanimata me predvsem manjši gobi na levi strani slike spodaj....?

lp tdk

p.s.Drugače pa poleg tega nekaj lisičk,en sam jurček in precej navadnih polstenk(identifikacija narejena že včeraj)

robertotrm

TDK -kaze da so vsi determinatorji ful zasedeni... res smola, pa glih zdej, ko je kaj za determinirat :)

Tud jst mam eno gobico, kjer bi rad vedel ce gre res za kaksno uzitno golobico
in kako jo locit od podobnih neuzitnih gob???





Lojze07

tdk - nisem strokovnjak: mislim pa, da si našel in nabral katere izmed lupljivk - morda peščeno ali pa verjetneje - kravjačo.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Tdk, na prvi sliki so peščene lupljivke (Suillus variegatus), užitne, a ne preveč cenjene vrste gob. Na drugi sliki pa so kostanjaste polstenke (Xerocomus badius), užitne in cenjene vrste gob.

Robertotrm, na sliki je ena od golobic, najverjetneje razbarvana golobica (Russula exalbicans), ki je neužitna. V primeru, da znate golobice ločiti od drugih vrst gob, se lahko poslužite naslednjega pravila - poskusite košček golobice in ga nato izpljunite. Če je okus grenak ali pekoč, gre za neužitne vrste, sicer pa za užitne vrste.

Res je, da smo determonatorji v teh dneh zelo obremenjeni, saj se dogodki kar vrstijo.

Gob pa bo tudi v prihodnje dovolj za determinacijo, brez skrbi.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Prav lep pozdrav Slavko :)

Sm poskusil golobico - okus ni pekoc ali grenak, nc posebnega kot goba.
Torej bi bila zadeva lahko uzitna?

A bi vas lahko prosil ce "vrzete uc" se na Odgovor #144 in #140, prosim.

lp,
Robert

slavko

Če golobica ne peče, potem je užitna in gotovo ni razbarvana golobica. Morda je gabrova golobica (Russula carpini), ki je užitna. Golobice so gobe, ki gobarje še posebej razveselijo, s svojim okusom in pogostostjo. Meni so všeč panirane ali na žaru.

Pri #144 imate na prvi sliki dva gobana. Na levi strani je svinjski goban (Boletus luridus), na desni pa žametasti goban (Boletus erythropus). Oba sta pogojno užitna in jih je pred uporabo treba prekuhati. Malce trši oreh je goban na sliki 2, ker je kar zdelan. Pri starejših gobanih je določitev težja, sploh če je goba napita z vodo. Strinjam se z Jernejem, da je lahko svetla vrsta žametastega gobana (Boletus erythropus, ssp. discolor), ki je pogojno užiten. Naše punce take vrste mladih gobanov vlagajo v kis. Pravijo, da jih je treba prekuhavati posebej, sicer se druge gobe obarvajo.

Splošno pravilo je, da med gobani oz. med gobami s cevasto trosovnico ni smrtno strupenih vrst. Najbolj nevaren je vražji goban (Boletus satanas), ki tudi po kuhanju ostane strupen in povzroča prebavne motnje. Sicer je še nekaj podobnih strupenih gobanov, redkejših, spet drugi pa grenijo, kot npr. leponogi goban (Boletus calopus) in nekaj drugih.

Pri #140 gre za sliko starejše gobe. Lahko bi bila rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), ki je pogojno užitna. Malce podobna gobi na sliki je tudi hrapava trnovka (Echinoderma asperum), ki je neužitna, http://www.gobe.si/Slike/EchinodermaAsperum.

Ker imam obveznosti, se bom oglasil pozno zvečer.

Lep pozdrav,
Slavko

tdk

Slavko hvala....napisali ste,da so na slikah razlicne gobe;na slikah so iste gobe,fotografirane iz dveh zornih kotov...kot sem napisal menim,da sta manjsi gobi na levi strani spodaj drugacni(debelejsi bet) od ostalih....pa se vprasanje kako pripraviti omenjene gobe?

ze vnaprej iskrena hvala!

lp tdk

igord

Najprej bi se zahvalil za odgovor (141), imam pa še nekaj vprašanj glede štorovk (prava štorovka), namreč nabral sem jih te dni kar precej vložil, pa tudi v skrinji so pristale. Že prejšnja leta sem jih nabiral vlagal v kis itd... pa je bilo vse O.K...Me pa gobice vedno bolj zanimajo zato sem si nabavil tudi nekaj literature, splet, itd.., kjer pa so opisi, uporaba ter nevarnosti različno opisani oz.tretirani zato me je zadeva začela begati se pravi , da sem vedno bolj iskušen in vedno manj siguren. Namreč, ko že mislim da gobo 100% poznam  zaradi drugačnega opisa oziroma primerjave s strupenimim gobami znova podvomim. Glede na to kako nevarne so lahko gobe opažam, da so nekateri precej pogumni ali pa se jaz preveč bojim.
Zdaj pa bi še prosil za par konkretnih odgovorov.
Zimska panjevka:

-beti - ali so lahko zelo različni (tanki ,debeli) ali gre za različni vrsti oz. je odvisno od rastišča ali starosti gobe.
-starost gobe - naj se ne bi nabirala, če je trosovnica že rjava (nekatere gobice so še zaprte pa že rjavijo. Kaj to pomeni? (so pre suhe? stare še menda niso, če se še niso
niti odprle)
-ali so rahlo potemnele (mislim da rumenkaste po trosovnici) še užitne)?
-naj se orientiram po velikosti klobukov ali po barvi trosovnice?(nekatri klobuki so precej veliki pa so spodaj še svetli ( ne beli ne rjavi).
-kaj moram najbolj pazit pri nabiranju štorovk?
Lep pozdrav Igor.




tdk

Po prekuhanju(preden jih cvremo z jajci) je zanimiva slika:polstenke normalne ali ohranijo barvo,pescene lupljivke pa postanejo rdece...upam,da je to normalno...

lp tdk