Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

robertotrm

To so polstenke, kostanjeve in se kaksne mogoce.
Zelo fine gobice, jst jim pred uporabo odstranim trosovnico.
Na prvi strani so se kaksne fotke - bolj slabe sicer :)

lp,
Robert

tdk

Upam,da so na sliki turki...prosim,če mi poznavalci potrdijo za katere gobe gre...in če so turki,na kašen način jih pripraviti...do sedaj jih nisem nabiral,sem jih pa videl kar nekaj...vse je enkrat prvič.
Že vnaprej hvala!

lp tdk

Grega

To so turki :) sicer malo pojedeni.. :)

tdk

Iščem pod opisi gob...gre za brezov turek?

lp tdk

gorenc

na mizi imate polstenke od navadne do rdečebetne in tudi kostanjevko imate vse so užitne gobe so iz rodu polstenke (xerocomus)

robertotrm

Pozdravljeni
Le kje je g. Slavko in ostali determinatorji?
V strahu sem pregledal tud net - da ni kriva kaksna gobica??? :)

Prosil bi za identifikacijo tele zanimive gobe:





lp,
Robert

jernej

 :-X ??? Lepo počasi, upam da nebom koga izpustil.

Najprej odgovor igord -tu. Da tole so mraznice ali štorovke.So pogojno užitne. Obvezno jih je pred vsakršnjo uporabo potrebno prevreti vsaj tam do 8 ali 10 minut.

Janez L. tole je macesnova lupljivka.

Dragec: Samo zgornja goba desno je kostanjasta polstenka. Ostalo so poprhjeni polstenci. Vse gobe na sliki so užitne.

tdk: Da tole so turki. Zaradi črnih luskic na betu bi jih določil kot brezove turke. Turki so vsestransko uporabni, predvsem ko so mladi. Stari se radi napijejo z vodo in postanejo mehki. Lahko jih spečete, zelo dobri so npr. tudi v juhi ali poleg mešanih gob. Nekatere moti to, da močno poplavijo, skoraj počrnijo. To nič ni in nikakor jih ni potrebno prekuhavati v slani vodi. Če vam to ni všeč jih pač ne jejte.


jernej

Sedaj pa Robertotrm. Brez skrbi Slavko se ni zastrupil je živ in zdrav ;)

Odg. 125: Tole je ena izmed golobic. Glede na to, da ima vijoličast bet bi lako celo bila vabljiva golobica. Ta ima tudi značilen izrazit vonj. Nekoliko po "ribah".

Odg. 133: Prva gobica spada v rod korenovk http://www.gobe.si/Mikologija/Collybia . Vrste ne bi znal določit. Druga gobica je opečnata žveplenjača http://www.gobe.si/Gobe/HypholomaSublateritium .

Odg. 140. Gre za zelo zdelano mušnico. mislim, da bo kr bisernica.

Lep pozdrav!
Če kdaj nebo takojšnjega odgovora se seveda opravičujemo. Morate vedet, da so takšni strokovnjaki kot je npr. Slavko v tem času zelo zaposleni in preprosto ne utegnejo.

robertotrm

Sm si kr oddahnil. Sej veste kako je s temi gobami... nesrece dogajajo tud v boljsih familijah :)

Odg: 140: morm priznat d tej gobi nebi nikol dal d je musnica. Letos sm glih "vzel" biserno musnico, sam tale je pa tolk dalec od vsega kr sem videl - res nebi pomislil nanjo.
Pa se ene 3 so bile, cisto skupaj, ena na drugi. In sploh niso bile videt kej dost zdelane... Mogoce zarad dezja.

Lepa hvala za odgovore :)
Robert

robertotrm

GOBANI
spodaj so fokte gobanov, za katere se ne znam odlocit kam spadajo.
Ali obstaja kaksn enostaven nasvet:
kako lociti pogojno uzitne rdeckaste gobane od Vrazjega gobana (ki je baje edini res strupen)???

lp,
Robert

Goban 1:





Goban 2:




dras

pozdravljeni,

ker sem dokaj nov bi rabil malce pomoči,

zanima me ali so gobe na fotografiji štorovke in ali jih je možno zamenjati s kakšno neužitno vrsto. starejši rimerki so imeli temnejše klobuke, velike do 6-7 cm premera - do katere velikosti oz starosti so užitne?

Hvala, LP

Andrej


tdk

jernej...hvala !

Bili so zelo okusni(turki);vse kar si napisal in ste napisali ostali je držalo...še morda zanimivost..žena jih je ocvrla z jajci;jedla sva jih z mlajšo hčerko;žena in starejša hčerka jih pač zaradi izgleda nista hoteli poskusit.In izjavi mlajše hčerke,da so boljsi od jurkčov bi skoraj dal prav....bom pa v kratkem gnjavil glede polstenk ali frcanjov kot mi pravimo na Goričkem;tu jih je kar precej,nihče jih ne nabira,so pa večinoma stari,brez trosovnice...rad bi probal tudi to.

lp tdk

tdk

Pozdravljeni!

Danes bil v gozdu;našel pol vrečke marel,nekaj lisičk...pa samo enega lepega jurčka.
Nabral sem tudi gobe na spodnjih slikah;menim,da gre za polstenke,prosim,če mi poznavalci poveste za katere gobe gre.Ene so kar čvrste,druge malo manj;zanima me uporabnost;kako jih pripraviti,so uporabni samo klobuki ali tudi bet....že vnaprej iskrena hvala in lep gobarski pozdrav z Goričkega!

lp tdk

jernej

Robertotrm: Ja gobani... Mogoče bi tu res počakali na Slavka. Goban 1 me malo bega. Zaradi izrazite mrežice na betu bi jaz rekel, da je svinjski goban. Goban 2 pa pa klobuk barve svinjskega pa ni mrežice. Edini takšen goban, ki ga poznam bi bil žametni goban, svetla podvrsta. Lahko je tudi kakšen drugi. Mogoče bi kdo drug tu znal več povedati!?

Zdaj najbolj pogosti med gobani z rdečo trosovnico so žametni, svinjski in nekoliko manj vražji. Žametnega takoj ločite po žametnem (ne gladkem) klobuku, po odsotnosti mrežice na betu in po tem, da močno poplavi. Svinjski goban je zelo podoben, le da ima na betu izrazito veliko mrežo. vražji goban ni tako podoben. ima zelo svetel(skoraj belkast, siv) gladek klobuk in mrežico na betu. Bet je predvsem mlad rožnato navdahjen. Še en podatek. Raste na bolj bazičnih tleh. Še nekaj gobanov je z rdečo trosovnico, vendar so bolj redki. Vsaj iz mojih izkušenj.


jernej

Andrej, ne tole niso štorovke. Tale goba spada v rod žvepljenjač. Lahko bi bila sivolistna ževpljenjača, a za natančno določitev bbi moral gobo videti. Gob ne smete jesti, ker je navadna žvepljenjača podobna in hudo strupena.

Mraznice (štorovke) od drugih podobnih gob najhitreje ločimo po luskastih klobučkih in betu ter po kožastem obročku! (podobnega imajo marele). Zanimive vrste mraznic pa rastejo pozno jeseni. Zamenjamo jih lahko kar z nekaj vrstami gobic, ki rastejo tako na lesu. Še najbolj podobne in najbolj nevarne, a mnogo manjše in brez kožastega obročka (obroček pa imajo!) so kučmice. Na lesu pa rastejo tudi žvepljenjače in še nekaj drugih gobic. Starostih omejitev glede štorovk ni, razen če jih želite vlagati(za to so seveda primerne čim mlajše). Prestarih gob pa tako ali tako ne smemo jesti. Bete pa pred uporabo odstranimo saj so zelo trdi. Najbolj pomembno je to, da so pogojno užitne, surove so strupene in pred vsako uporabo jih je potrebno vsaj 10 minut prevreti in vodo odliti!