Katere gobe so to?

Začel/a robertotrm, 31 Avgust 2007, 23:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

barzen

Navadna podvihanka je precej variabilna goba - zelo dolgo vztraja na rastišču in "menja barvo". Videl sem primerke velike pred 30 cm.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

slavko

Barzen, hvala za opozorilo - previdnost je mati modrosti. Včeraj sem malce slabo pogledal sliko in mi je delovalo, da so vse gobe bile enake, namreč sirovke.

Grega, prosim, da drugič posnamete gobe tudi od zgoraj in od strani; pa če je možno vsako posamič.

Lep pozdrav,
Slavko

Grega

Bom upošteval nasvet za naslednjič!

Hvala!

Grega

Citat od: Grega dne 09 September 2009, 18:32
Živjo! danes sem med sprehodom po gozdu opazil na jasi drevesno gobo na češnji. Slike sicer nimam me pa vseeno zanima katere lesne gobe pogosto zrastejo na češnji.. Hvala!

Mislim da je goba na češnji žvepleni lepolukničar... Sem malo bral naokoli da je lahko kar okusen, predvsem če uspe na sadnem drevjo, vendar pa je češnja dokaj blizu manj prometne makedamske ceste, tako da ne vem če je ravno dobra v kulinaričnem smislu...

Zanima me pa še nekaj in sicer sem včeraj napravil rižoto iz turkov, žamethih podvihank, brezovih odpadljivk in smrekovih sirovk.. Rižota je bila sicer dobra vendar je malo pogrenila.. Zanima me katera od teh gob najbolj greni? Vem da turki ne grenijo, prebral sem pa da poleg sirovk znajo greniti tudi žametne podvihanke.. Kako pa je z brezovimi odpadljivkami? Je kdo že imel izkušnje z njimi?

slavko

Od nabranih gob grenijo tudi brezove odpadljivke (Piptoporus betulinus). Sirovke in žametne podvihanke manj grenijo.

Lep pozdrav,
Slavko


slavko

Na prvi skupini slik je ena od mlečnic (Lactarius), najverjetneje zlatosočna mlečnica (Lactarius chrysorrheus), ki je strupena. Bel mleček čez čas porumeni.

Na drugi skupini slik je rjavi lupinar (Amanita fulva), pogojno užiten (pred uporabo prekuhati).

Na tretji skupini slik pa je verjetno rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), čeprav se ne vidi dnišča beta, ki bi na mestu. kjer je bil vrtgan, rdečel.

Lep pozdrav,
Slavko

andrejr

Pozdravljeni! mene pa zanima katera goba je na fotografijah. Srečam jih v mešanem gozdu, smreka, bukev,kostanj. Po knjigi Gobe, založba Lipa Koper 1984, bi bila podobna zellerjevemu gobanu (boletullus zelleri, sin. xerocomus zelleri) ali rdečenogemu mavlju (sin: boletus chrysenteron).
Hvala

barzen

Na betu ni videti mrežice, močno spreminja barvo in je po vsej verjetnosti žametasti goban (le klobuk je ponavadi temnejši). Priporočam, da si nabavite kakšno novejšo literaturo, kajti tista iz leta 1984 je že kar v letih in meni ni poznana, tako da je ne morem oceniti, kako je dobra. Druga možnost je, da si ogledate kakšno razstavo gob ali pa se včlanite v gobarsko društvo.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

robertotrm

Pozdravljeni,
najprej bi se lepo zahvalil za prijazne info o gobicah.

Moja zadnja musnica nima nic rdecega, niti na klobuku, niti pod kozo klobuka niti na pritisk na trose???
Meso je enostavno povsem belo. Probal je pa rajs nism... :)
Res pa je, da nism bil pozoren na bet in rdecenje beta na mestu kjer je bil utrgan.
Ali obstaja kaksna resna nevarnost da to ni Receca musnica, ampak kaj strupenega? :)

lp,
Robert
http://img199.imageshack.us/my.php?image=musn4.jpg
http://img9.imageshack.us/my.php?image=musn3.jpg
http://img199.imageshack.us/my.php?image=musn2.jpg
http://img11.imageshack.us/my.php?image=musn1.jpg

slavko

Če mušnica ne rdeči, potem gotovo ni rdečkasta mušnica (Amanita rubescens), ki je pogojno užitna. Lahko bi bila elijeva mušnica (Amanita eliae), ki je strupena.

Lep pozdrav,
Slavko


dennis

Tega gobana  rumene barve sem pobral misleč,da je tudi v resnici Bolétus appendiculátus, Rumeni goban,a me moti,da niso cevke na pritisk pomodrele in tudi ko sem ga prerezal ni niti malo spremenil barve.V knjigi "Naše gobe" sem zasledil,da je omenjen tudi Nemodreči goban,Boletus subappendiculatus,samo ni slike in žal te vrste tudi ni v vašem seznamu.


Lep pozdrav,Denis

slavko

Robertotrm, na prvih treh slikah ste končno našli rdečkasto mušnico (Amanita rubescens) ali bisernico, ki je pogojno užitna (pred uporabno prekuhati).

Na drugi seriji slik je ena od koprenk (Cortinarius), vendar bi težko rekel katera vrsta je na sliki.

Na tretji seriji slik pa je lahko eden od kukmakovcev (Leucoagaricus), morda svilasti kukmakovec (Leucoagaricus holosericeus), ki je užiten.

Dennis, slika gobana res kaže na rumeni goban (Boletus apendiculatus). Ta ob prerezu bolj ali manj pomodri, včasih skoraj nič, proti dnišču malo rdeči in je prijetnega vonja in okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

robertotrm

Hvala za odgovore na prejsnje fotke gobic :)

Prosim ce pogledate tole deznik. Ima nekam zelo zametast klobuk. Do sedaj se nism srecal kaj takega in me zanima kaj je z njim???