Determiniranje 2016

Začel/a Lemedis, 03 Januar 2016, 15:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Mislim, da je na posnetku poletni goban (Boletus reticulatus). Najbolj sigurni pa boste, če gobo poskusite. V primeru, da ne greni, je dejansko poletni goban.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdrav,
Prosila bi za potrditev ali gre spodaj za kozjenoge mesnatovce oz ščitavce in ovčje mesnatovce?
Najlepša hvala ze vnaprej!
Lp

slavko

Potrjujem vašo določitev. Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol je kozjenogi ščitar (Scutiger pes-caprae), na spodnjih dveh pa ovčji mesnatovec (Albatrellus ovinus). Oba sta užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavkor

Kateri gobi sta na sliki?

slavko

Na levi strani posnetka je kostanjasti goban (Boletus badius), ki je užiten, na desni pa je žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), ki je neužiten in močno greni.

Lep pozdrav,
Slavko

janko

LP

Slavko prosil bi za morda "butasto pojasnilo", ampak me zanima.

Slišal sem, berem, da gobe lahko surove okušamo. Do katere mere pa ???

Verjetno ni v redu, če bi jo pojedli kak košček nam poznane okusne gobe.
Naš želodec ni primeren za surove gobe, saj nismo tako kot polži in močeradi, ki so tudi ljubitelji gobic .

Zato jih pražimo in toplotno obdelamo.

Kaj pa v primeru strupenih gob. Kje je tu meja okušanja.
Jasno mi je, da so gobe začimba, da ni ker vse za probat.

Sprašujem tudi zato, ker gob surovih še nisem probal...

Hvala


Janko




slavko

Žal te gobe ne poznam.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

janko #290, surovih gob ni priporočljivo uživati. Nekatere vrste gob pa ni možno termično obdelati, ker se razpustijo, npr. uhati drhtavež ali ledenka. Take gobe nekaj časa namakamo v alkoholnem kisu, da uničimo morebitne parazite v gobi. Šele potem so primerne za uživanje.

V zvezi z okušanjem surovih gob z namenom preverjanja užitnosti določenih gobjih vrst pa bi poudaril, da zmeraj utrgamo majhen košček gobe. Tega okušamo, ostanek gobe pa zmeraj izpljunemo in usta splahnemo z vodo. Nikakor koščka gobe ne smemo pogoltniti, saj lahko nekdo okuša napačno vrsto gobe, ki je strupena. In že majhen košček gobe lahko povzroči zastrupitev.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Dobro jutro ;)
spet ena prosnja...
za to belo gobo sploh ne vem katera bi bila. Sem jo en kos odrezala in je taka mehka kot malo trsa pena...
druga goba pa sem itaknmuslula da je žametasti goban in jih ze skozi nabiram...a sem komaj pred kratkim slucajno opazila tukaj,da obstaja se dišeči goban,ki ima skoraj isti opis in tud na sliki mi je isti...mi lahko poveste kako ugotoviti razliko? Je pa tale imel tipicno temno rjavi zametni klobuk,ceprav na sliki zgleda bolj svetel...
Hvala ze vnaprej!
lp

slavko

Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol je brezova odpadljivka (Piptoporus betulinus), ki je mlada užitna, vendar nekoliko greni. Na spodnjih dveh pa je žametasti goban (Boletus erythropus), ki je pogojno užitna vrsta gobe.

Razlika med žametastim in dišečim gobanom bo očitna, če pogledate barvo trosovnice pod klobukom. Žametasti goban ima rdečo barvo, dišeči pa rumeno barvo.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala g.Slavko... gledala sem edino fotografijo dišečega gobana,ki je med opisi gob in tam zgleda kot da imajo rdeco trosovnico..sem komaj kasneje v opisu videla da naj bi bila rumena..je mogoce napacna fotografija zraven?

BubikolRamios

#297
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=8911c4bba29742789c9be89f1c522943 ?
Spodaj desno takoj po podrgnjenju = rjava barva
tole: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=7dd8b3d86c3748e480b76b38533f6df8
bi dokazovalo 'rdečeča', ampak to je brez dotika

http://www.gobe.si/Gobe/DaedaleopsisConfragosa
Citat
TROSOVNICA: je iz luknjic, ki so sive do rumenkasto bele in različnih oblik, cevke so zvite in na prerezu rdečkaste, široke 1-2 mm, ob dotiku sveže gobe pa bledo sive luknjice počrnijo.

Po moje tole nikoli ne počrni.


BTW
http://www.gobe.si/Gobe/DaedaleopsisTricolor
Citat
KLOBUK: ..., rob je bel.
Morda samo pri mladih, kot razvidno tudi iz vaših slik.

Ta Pravi Gobar

Gospod Slavko pa še morda kateri da bo ziher - je to sigurno rumeni goban ?

Na Pohorju jih je polno, zdaj ko ni več kaj Jurčkov, bi z veseljem to nabral - par sem jih vzel, prosim čimprej za odgovor.

Sem pogledal opis na  gobe.si  in  štima, imajo pa vsi zelo svetle kape - svetlo rjave.

Ali je Rumeni goban tudi za vlaganje ?    Za juhe ?

Je na zadnjih dveh fotkah Žametast goban - je primeren tudi za juhe  ?

Lep pozdrav   :)

Lojze07

Pozdravljen, Ta pravi gobar! 

Čestitke za lepe najdbe. Po moje si oboje prav določil. Kolikor vem, je oboje primerno za juho, pa tudi za praženje... Sicer pa naj pove g. Slavko.

Mene pa vznemirja tale gobica. Predvidevam, da je ena izmed užitnih koprenk? Je tako? In katera je?

Že vnaprej hvala za odgovor.

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.