Mobilna aplikacija za gobarjenje

Začel/a petrovcicp, 16 September 2015, 09:51

Prejšnja tema - Naslednja tema

petrovcicp

Pozdravljeni,
ker se sicer ukvarjam z razvojem mobilnih aplikacij za Android telefone, hkrati pa grem kdaj pa kdaj tudi v gozd, sem si želel ustvariti en tak mini pripomoček za nabiranje gob v obliki mobilne aplikacije.
Predvsem tu mislim bolj v smislu "navigacije" po gozdu. Bodisi da brezskrbno hodimo brez bojazni, da bi "izgubili" avto (v kolikor gre za raziskovanje novih terenov), bodisi da lažje najdemo predhodna nahajališča gob, ki smo jih našli. Hkrati morda tudi kakšen statističen pregled za nazaj.

Torej, ne bi kaj dosti kompliciral, ker bi projekt bil nekomercialen in bi ga delal zase, seveda hkrati delil z drugimi (zastonj).

Vprašanje, ki se tukaj pojavi je, katere funkcionalnosti bi z vašega zornega kota taka aplikacija potrebovala. Recimo:
- zapomnjena lokacija parkiranja in usmerjanje nazaj do avta
- beleženje celotne poti hoje in izris le te na zemljevidu ... obogateno z nekaj krovnimi statističnimi podatki (trajanje hoje, prehojena razdalja, nadmorska višina, itd.)
- enostavna možnost markiranja nahajališča gobe (kasneje pregled le teh na zemljevidu)
- ali podatke o nahajališčih držati izključno lokalno na napravi, ali jih zbirati nekje na strežniku in potem to skupno bazo nekako deliti med uporabniki?
- itd

Determinacije in kakršnekoli baze gob po mojem takšna aplikacija ne potrebuje. Kot rečeno ... ključno bi bilo, da bi bila stvar čimbolj enostavna, brez odvečnih navlak.

Torej, če ima kdo kakšen konstruktiven komentar, predlog, idejo ... na plano z njimi.

LP,
Peter

P.S. Vem, da nekaj sorodnih aplikacij obstaja, predvsem tujih. Ampak nekako so izgubile ključni fokus (po mojem skromnem mnenju)

context

Tudi sam se že več kot 10 let ukvarjam z razvojem aplikacij, še dlje pa gobarim. Super da si se odločil razviti takšno stvar.
Ključne funkcionalnosti:
-lokacija avtomobila (dovolj je prikaz na zemljevidu, pot do njega bom že sam našel, navigacija ne pozna raznih jarkov in drugih naravnih ovir, katere je lažje zaobiti kot iti preko njih)
-trenutna nadmorska višina (beleženje poti in izris mi je nepomemben)
-beleženje nahajališč - lokalno (večina obdržimo dobre prostore zase in jih ne delimo)
-mogoče možnost pripenjanja slike k nahajališču
-izpis gps koordinat nahajališča, in možnost vnosa nahajališča z gps koordinatami (jaz bi deljenje uredil na ta način, s čimer bi lahko neko nahajališče delil samo z izbranimi)

aplikacija potrebuje dostop samo do GPS modula, lokalnega pomnilnika, fotoaparata, brez kakšnih prenosov podatkov in podobno.

medica

Res dobra zadeva! Seveda brez povezave na kakšen strežnik. Že brez tega ti lahko sledijo.
Ko jo razvijete, si kupim pameten telefon in naložim.  8)

ROGLA

Peter

Mene zanima,ce se da narediti na mobilni telefon...ko izstopim iz avta oznacim lokacijo in nato se podam v gozd in hodim sem ter tja,kasneje ko bi rad do avta ,da mi pokaze pot do avta

To ima garmin,sam cena garmina je 200 evrov in vec.....kaze pa pot,sled,nadmorko visino,vrnitev na izhodnisko tocko
Ce je mozno to narediti na telefon,sem pripravljen si to gor naloziti in se placam ti to za eno razumno ceno
Pa pogoj je, da je to v slovenskem jeziku

balvan

jaz v ta namen uporabljam "sport tracker" dobi se ga v android kioskih.
Zadeva je za orientacijo in fotobeleženje kar uporabna. V analizi poti ki si jo opravil imaš vse od časa, višine, dolžine poti, lokacije itd....

petrovcicp

@context
vsi komentarji so "good point". Navigacija ni bila misljena v smislu predlogov, levo, desno, itd ... ampak v smislu azimut in razdalja. Potem pa cik cak med jarki :)

Deljenje nahajališč v skupno bazo torej ne pride v poštev. Se mi je zdelo tako, ampak vseeno sem vprašal. Saj ravno v mnenjih uporabnikov je celoten smisel vsega :).

@medica
Seveda se da marsikaj slediti. Kot receno, bo brez povezave na streznik, pa se lazje bo naredit vse skupaj. Vseeno pa ti polagam na srce, da si malo manj paranoicen. hehe, pa brez zamere.

@Rogla
Opisano funkcionalnost omogoca kar nekaj zastonjskih aplikacij na Google Play trgovini. Gre res za eno najbolj enostavnih funkcionalnosti v smislu dela z lokacijami. Delati novo aplikacijo, ki bi poskrbela samo za to, nima nekega smisla.

petrovcicp

@balvan
Seveda, vrsta aplikacij belezi lokacije, poti, itd. Seveda se jih da "zlorabiti" tudi v druge namene, kot so sicer namenjene in ce to uporabniku ustreza, je to super. Sicer bi lahko enako uporabil ze samo Google Maps ali Google Tracks ... pa vendar bi si zelel, da je zadeva vsaj malo prilagojena gobarjenju :)

Tema je namenjena temu, da skupaj najdemo neko malo funkcionalnost, ki nam bo zelo koristila in je ostale, generične aplikacije nimajo.


medica

Načeloma nisem paranoičen  ;). Ali pa morda ravno zaradi tega še nimam pametnga telefona  ;D

Kukica

Nokia ima super navigacijo glede tega, pa še povezave ne rabiš ker gre prek gps. Jaz sem si Jo kupila po tem ko sem se enkrat zgubila v gozdu ker nimam čisto nič orientacije. Pa še omogoča da si označuješ lokacije,te potem pelje do najdišča ali parkirišča

Sfinx

Tale app je super pomoje za te hece:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adinfinitum.svampochbar
vnašaš lokacije np.r danes našla tukaj jurčke in spraviš not. Seveda lahko spraviš tudi lokacijo avta ipd. - pač poimenuješ nekako... Meni je bila predvsem iz stališča mikrolokacije specifičnih gob zanimiva. Uporabljam pa tudi mushroom identificator app, če mi za katero gobo ni jasno katera je. Je pa to bolj tako/tako.. še zmeraj moram velikokrat tule na formu povprašat.

PETRAPRELOŽNIK

Pozdravljeni, danes bila na Klopnem vrhu, gobic kr nekaj, ampak zelo obgrižene...

Andrej Banko

Jaz te mape na telefonu že dolgo uporabljam za označevanje lokacije avtomobila, ko grem v kakšne manj poznane ali sploh nepoznane gozdove.
In že večkrat mi je prav prišlo, nazadnje v nedeljo na Mežakli, ko sem, priznam, kar malo zašel.
Ampak sem potem lepo pogledal na zemljevid na telefonu ter modro piko ( lokacija telefona ) mirno pripeljal do vijolične pike ( predhodno označena lokacija avtomobila ).


skat

Za Android obstoja veliko programov, ki vam omogoča vse o čemer pišete in si želite. Sam uporabljam "Locus", ki deluje tudi offline. To pomeni, da ne potrebujete nikakršne povezave na strežnik. Lahko si naložite poljubne zemljevide, ki so zelo natančni. Obstoja Free in Pro verzija. Izredno je uporaben tudi za kolesarje, hojo, avto...

msimerus

Vse to dela super...če imaš dober vsaj 3g signal...imam Iphone 6, pa me je sprehajal po Pokljuki...kasneje sem ugotovil da če ni res dobrega signala se ne zanašat na tel.

msimerus

V civilizaciji pa vse to dela odlično, samo tam tega ne rabiš...greš v bližnji bife in kelnarco vprašaš kje točno si