Gobarjenje na Gorenjskem 2015

Začel/a šampion, 17 Avgust 2015, 11:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

ROGLA

Citat od: Izolanka dne 02 September 2015, 11:39
Kolikor jaz vidim ima cigančke, lisičke in lešnikovo golobico :). Pri slednji bi imela jaz eno vprašanje - veliko jih vidim na Pokljuki, ma nisem sigurna za jih pobirat. Je kaka strupena v podobni barvi?

Golobice (Russula sp.)
Družina: golobičarke (Russulaceae)

Angleško: Russula
Nemško: Täublinge
Madžarsko: Galambgomba

Pisana druščina golobic je pogost okras bukovniških gozdov.

V poletnem času navadno ni veliko gob. Poznamo pa gobe, ki kljub suši vztrajajo in rastejo. Ljudje se zanje ne menijo dosti, čeprav so nekatere okusne. Moti jih cela vrsta barv, od rdeče, oranžne, vijoličaste, rjave, zelene, ki se menjavajo kot barve golobjega perja in včasih prehajajo druga v drugo. Po pisanih barvah so golobice dobile svoje ime. Sodijo, da je golobic nad dvesto vrst (op.: po Seznamu gliv Slovenije raste v Sloveniji 146 vrst golobic !!).

Golobice so gobe z nizkim, čokatim betom, ki je po celi dolžini enakomerno odebeljen; zastiralca nimajo. Bet je poln, le pri starih gobah je gobast. Meso je belo, vse golobice so zelo krhke, lomljive. Klobuček je pri golobicah v mladosti praviloma vzbočen, ko goba ostari, se splošči in se na sredini vdre. Takrat se pokažejo tudi lističi, ki so redki in bele barve. Dokler so mlade, so golobice le redko črvive, kar jim daje še posebno prednost.

Golobice že po obliki prav lahko ločimo od drugih vrst gob. Zanimive so, ker med njimi ni strupenih, razen bljuvne golobice (Russula emetica), ki povzroča prebavne težave. Bljuvno golobico ločimo od drugih vrst golobic, saj je cinobrasto krvavo rdeče barve. Zelo podobna ji je krhka golobica (Russula fragilis), ki ima klobuk mesnate, škrlatne barve, na temenu pa je zelenkasto sive barve. Ta je pekočega okusa in prav tako strupena (op.: glej SGS – Seznam gliv Slovenije stran 67!). Pri nabiranju golobic je pokušanje izredno pomembno, saj so si mile in pekoče vrste pogosto močno podobne. Zelenkasta golobica (Russula virescens) ima klobuk sprva medle barve, pozneje pa prehaja prek rumenozelene v temnozeleno z belkastim prilivom. Modrikasta golobica (Russula cyanoxantha) je včasih samo vijolične barve, ki prehaja v zelenkasto in tudi umazanorjavo. Je odlična, vsestranska, pripravna za najrazličnejše jedi in za konzerviranje, zelo okusna je hitro pečena na plošči. Peltereaujeva oblika (Russula cyanoxantha var. peltereaui) je že od vsega začetka olivno zelene ali olivno rumenkaste barve, z golobje sivim odtenkom. Možne so zamenjave s sivo golobico ali sivko (Russsula grisea), ki je tudi užitna, raste pa pretežno pod listavci. Nima povsem belih trosov. Nekateri golobicam pred uporabo kožico olupijo (op.: vendar se je večinoma sploh ne da olupiti v celoti.) . Ker nimajo posebnega okusa, jih je vedno dobro mešati z drugimi gobami. Nekateri viri navajajo, da prevelike količine zaužitih golobic lahko povzročijo gastrointestinalni sindrom (lažjo zastrupitev prebavil).

Tekst: Aleksandra Krumpak
Strokovni pregled in opombe: dr. Alojz Boh

prevzeto od strani ,gobe ob bukovniškem jezeru

Izolanka

Zanimivo za prečitat :). Saj jaz poznam modrikasto golobico in zelenkasto (tisto s belimi pikicami). Zanima me prav za to lešnikovo golobico ali ji je kaka "pekoča" na las podobna in je potrebno pazit na kak poseben detajl.

samantha1

Pokljuka včeraj 1 jurček, Jelovica 0.

Andrej Banko

#33
Citat od: Izolanka dne 02 September 2015, 11:39
Kolikor jaz vidim ima cigančke, lisičke in lešnikovo golobico :). Pri slednji bi imela jaz eno vprašanje - veliko jih vidim na Pokljuki, ma nisem sigurna za jih pobirat. Je kaka strupena v podobni barvi?

Ja, poleg jurčka sta dva cigančka, nekaj lisičk ter štiri golobice. Po vsej verjetnosti lešnikove.
Tudi jaz nisem ravno strokovnjak in zato sem pred časom odprl eno temo, kjer sem malo povpraševal o določanju
in mi je gospod Slavko odgovoril, da so med bolj težavnimi rodovi za določevanje.
V glavnem... jaz vedno odrežem en majčken košček klobuka, dam na jezik ter malo zgrizem.
Če ne peče, je dobra za v košaro in ponev !  ;D
Kot vem, ni veliko vrst v rjavi barvi in nobena ni strupena, oziroma problematična. Sploh pa ne, če je termično obdelana.

TineP

Jutri grem v Besnico pri Kranju. Sporocim najdbe.

TineP

Vceraj sem nasel pol kosare lisick cca 3kg, 6 ogrizenih in crvivih jurcko, nekaj marel in golobic. Ni bilo na vidiku malih. Na jelovico nisem sel.

šampion

Pozdrav vsem gobarjem!
Tudi jaz sem bil včeraj v Besnici, rezultat sprehoda je bil 1/2 kg lisičk, 1 jurček(lep mlad nekoliko obgrižen), 3 golobice. Stanje je času primerno. Moje mnenje je da se bo letošnja sezona začela po 15 septembru.
   

foca

Lep pozdrav vsem skupaj.

Končno se je začelo dogajati tudi na Gorenjskem, oziroma na Pokljuki. Nabiral sem včeraj, danes in mogoče grem tudi jutri  :)

Včeraj

Danes


Lp, Foca

foca

Pozdravljeni,

prilagam še današnji sliki iz Pokljuke  :D




Lp, Foca

tasi

No na Pokljuki se očitno dogaja...danes sem bila na Jelovici....samo 8 kom....nič posebnega .... :P

StaneDolanc

Zanimivo... Bil na Pokljuki 6 ur in nič od nič, prehodil od Poncija do Pilata. Očitno jevnaš kolega dobro založen s podatki o mikro placih.

Lojze07

Foca je faca ...  ;D :-* :angel:

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

foca

@Stane tudi sam sem prehodil veliko terena in bil v gozdu dobre tri ure. O mikro placih pa nebi preveč naglas  ;D
@Lojze čestitke tudi tebi za super najdbo  8)

Jutri, če bo vse po sreči grem spet na Pokljuko. Upam, da bo kaj za objavit  ;)

Lp, Foca

TineP

Danes na jelovici 7kg jurckov. Hodu sm 8 ur naredu prek 20 km. Jurcki so sami mali in jih tezko vids. Nabral se storovke in par lisick ter golobice in kostanjevke. V glavnem se najde sam prehodt mors k norc.

ms62


Danes na Pokljuki, po petih urah lazenja po gmajni, sem našel le 14 jurčkov, večinoma so bili zdravi, vendar precej obžrti.
Se mi zdi, da so noči premrzle, da bi poganjalo, zjutraj ob prihodu je bila temperatura namreč samo dve stopinji - še v hladilniku je bolj toplo  :'(

Prejšnjič (v soboto) me je pa pralo cel čas, še dežnik ni pomagal, saj je v tem času padlo cca 40 litrov na kvadrat, sem jih pa našel 33, v glavnem mladih in zdravih. Takrat so poganjali, v teh "zimskih" razmerah, je pa tudi rast "primrznila".

Mogoče se začne kaj dogajati za vikend, ko so napovedane višje temperature.