Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

karel, post #462; najverjetneje je na posnetku lilastosiva koprenka (Cortinarius argenteolilacinus).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

smack, na posnetku je najverjetneje pepelasta čeladica (Mycena cinerella).

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

@ Nagi Bator in slavko, hvala. nočnega svetlikanja sicer nisem zaznala, mogoče so bile še premlade. imajo pa bel trosni prah in prijeten vonj. drevo v bližini ni oljka, ampak neka margulana, so mi rekli.

slavko

Oljkov livkar lahko zraste tudi pod drugimi drevesi, ne le pod oljkami.

Lep pozdrav,
Slavko

Wezdor

Zdravo! Mene pa zanima katera goba je na sliki. Mislim da je rdečebetna polstenka, nisem pa prepričan. Hvala v naprej

slavko

Pravilno razmišljate. Po novem se tem gobam reče rdečebetni polstenci (Xerocomellus chrysenteron) in so užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- modri skutovec (Postia caesia)
- polstena mlečnica (Lactarius vellereus)
- bledovijolična kolesnica (Lepista glaucocana)
- ne vem
- žaltava korenarka (Rhodocollybiy butyracea)
- pordečela polževka (Hygrophorus erubescens)

Lep pozdrav,
Slavko

Wezdor

A so tole užitna vrsta marele ali sem to našel vrtno zelenolistko? Našel sem jih čisto ob travniku, so zelo nizke (do 7cm) in prelomljene pordečijo ter imajo zelo kosmat klobuk. Hvala v naprej

slavko

Mislim, da bi lahko na posnetku bila rdečeča zelenolistka(Chlorophyllum rhacodes). Za primerjavo pošiljam link na vrtno zelenolistko, http://www.gobe.si/Slike/MacrolepiotaRhacodesVarBohemica, kjer je opazen izrazit stopničati rob v gomolju.

Lep pozdrav,
Slavko

ina

Wezdor

Zanimajo me sledeče gobe. Mislim da imam macesnov goban in žametasti goban, nisem pa prepričan. Za gobo na drugi sliki pa sploh ne vem. Hvala v naprej za pomoč.

enastajerka

Zdravo!
Prosila bi za potrditev ali gre za vijolicaste kolesnice na prvih dveh slikah, nato morda sivke? In se koprenke ter peščena lupljivka?

Poslano z mojega SM-G530FZ z uporabo Tapatalk

enastajerka

Se nekaj gobic :) Sicer niso imele ravno prijetnega vonja ampak sem jih kar nekaj videla, pa me zanima katere so... Na koncu pa se ena fotka menda peščenih lupljivk-kot ze v prejsnjem postu....
Hvala!
Lp

Poslano z mojega SM-G530FZ z uporabo Tapatalk

slavko

ina, od zgoraj navzdol najverjetneje:
- varljiva mlečnica (Lactarius decipiens), neužitna
- zlatosočna mlečnica (Lactarius chrysorrheus), neužitna
- prožna lupljivka (Suillus bovinus), mlada užitna.

Lep pozdrav,
Slavko