Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

romar, na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol, je pšenična koprenka (Cortinarius caperatus), po domače ciganček, ki je užiten. Zamenjava je možna predvsem, ko je ciganček še majhen. Takrat je bolj lilastih barv. V tej fazi rasti so mu podobne nekatere vrste koprenk, ki niso užitne.

Na naslednjih dveh posnetkih je ena od sirovk, verjetno smrekova sirovka (Lactárius detérrimus), ki je užitna. Vse sirovke, ki sočijo oranžni mleček, so užitne. Zato se ne rabite obremenjevati z vrstami.

Na zadnjih dveh posnetkih so milnate kolobarnice (Tricholoma saponaceum), ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

janko, na posnetkih so jesenski gobani (Boletus edulis). Gobani imajo v fazah rasti različno barvo trosovnice. Ko so mladi, je trosovnica bele barve, nato porumeni, v starosti pa je zelene barve.

Na zadnjem posnetku je ena od golobic (Russula). Težko rečem katera vrsta je, ker je posnetek samo od zgoraj. Podobna je bljuvni golobici (Russula emetica), ki je strupena.

Lep poozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- košutnična glavatka (Elaphocordyceps capitata)
- predirna plamenka (Gymnopilus penetrans)
- modra rdečelistka (Entoloma nitidum)
- ena od kolobarnic (Tricholoma)
- ena od koprenk (Cortinarius), morda poprhnjena koprenka (Cortinarius allutus)
- opredena livka (Clitocybe candicans)

Lep pozdrav,
Slavko

matko_

Pozdravljeni! Poznavalce bi prosil za pomoč za katero vrsto gobe gre pri sledečem primerku. Raste v mešanem pretežno smrekovem gozdu. Številčnost pa je prib. 40 gob na 2 kvadratih Za odgovor se že v naprej zahvaljujem. :)

slavko

Na posnetkih je poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), ki je pogojno užitna. Če jo boste poskusili, naj vre vsaj 5 minut.

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

Pozdravljeni,
prosim za determiniranje gob na fotografijah. Rastišče je na Primorskem.
Hvala vnaprej in lep pozdrav.

Navdusen

Pozdravljeni. Preiskal sem cel internet in vse knjige, vendar te gobe ne najdem.
Najbolj podobna ji je https://www.google.com/search?q=pleurotus+eryngii&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIh4nnocvgyAIVx-wUCh17FwK7#imgrc=ROIp8J6RzMo-SM%3A
Ali kdo ve za kaj gre?
Najdena pa je bila na Vipavsem pod borovci.
Mlade gobe trosnic sploh nimajo, odrasle, pa komaj zaznavne.
Klubk pa deluje kot bi bi usnjen.
Rastle so v šopih, kot štorovke in to v liniji, kot bi pognale na korenini drevesa.
Nabral, pa sem jih, ker sem mislil, da so zajčjki :)
https://www.dropbox.com/sh/xytm90vf552xi0a/AABzkm4ZMbB8CeYLnAK8Qd3ka?dl=0

Nagi Bator

@ sehlica

Tole bo Oljkov livkar - strupen.
Ima nenavadno lastnost imenovano bioluminiscenca - v temi se zelenkasto svetlika.

slavko

sehlica, strinjam se z Nagi Bator. Na posnetku je oljkov livkar (Omphalotus olearius), ki je strupen. Pogosteje raste na Primorskem. Na Štajerskem ali v Prekmurju ga najdemo redkeje.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Navdusen, nabrali ste poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), ki so pogojno užitne. V tem času jih lahko pričakujete še več, vse do snega.

Lep pozdrav,
Slavko

karel

Pozdravljeni!

Prosil bi za določitev teh gob.

Lp

karel

Pa še te :)

Lp

smack

Pozdravljeni,
na travniku, v okolici LJ Barja sem naletel na kar nekaj teh gob. Iskal sem med različnimi vrstami, a je toliko podobnih, da dejansko ne znam določiti gobe.

fotografija:
http://pho.to/9ohzI

Najlepša hvala!

slavko

karel, post #461; od zgoraj navzdol najverjetneje:
- podvihana kolesnica (Lepista flaccida)
- na naslednjih treh posnetkih je predirna plamenka (Gymnopilus penetrans)
- sledi redkvičasta medlenka (Hebeloma sinapizans)
- na koncu je verjetno ena od kolobarnic (Tricholoma); težko rečem katera, ker ni posnetka lističev in beta.

Lep pozdrav,
Slavko