Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Pri rodovih, kjer je zraven užitnih vrst še nekaj takih, ki so strupene in celo smrtno strupene, je treba biti še posebej previden. Koprenke so tak rod.

Določanje samo po posnetku ni popolnoma zanesljivo. Na splošno velja, da so užitne tiste vrste koprenk, ki imajo ob prerezu belo barvo mesa ter so prijetnega vonja in okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

storovka

Pozdravljeni!

Pri nas na dvorišču že vrsto let rastejo gobe, šele zdaj pa sem ugotovil, da bi lahko bile štorovke. Raste ob češpljih, jablanovih štorih in blizu. V priponki pošiljam fotografije.

Lp, Jernej

paraglider7

Včeraj je bil namen sprehod z nabiranjem kostanja. Žal, sprememba plana zaradi teh priponk ... Višina 450 nmv, okolica Laškega.

jurijG

g.Slavko najlepša hvala za odgovor (na objavo #366).

Lp, Jurij

Lojze07

Predvidevam, da je tole kukmak. Je karbolni ali odsekani? Našel sem ga v hočkem gozdu, torej v nižini, ob gozdni poti...

Pri odsekanem namreč na tem linku ni opisa, je le slika. http://www.gobe.si/Mikologija/Agaricus

Na izgled pa sta si po fotografijah kar podobna...  ???
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

enastajerka

Lojze07 meni se zdi, da je na fotografijah jasno vidno rumeno dnišče, kot bi naj bilo značilno za karbolne kukmake? Ali je morda samo kakšna umazanija? Preverite raje še ostale značilnosti, ki so opisane pri karbolnem :/ Verjetno bo pa seveda še g. Slavko povedal...
LP

_Klemen_

Pozdravljeni

Prosim za determinacijo. Ali so to kukmaki? Gobe so bile nabrane na primorskem.

Hvala in lp ;)

Ale

Klemen, meni deluje bolj kot mušnice.

Slike kukmakov si lahko ogledaš na http://www.gobe.si/Mikologija/Agaricus.

_Klemen_

Musnice sem preprican da niso ! Najbolj mi slici na kukmak ampak nima rjavih trosov...

slavko

Lojze07, gobe na posnetkih so iz rodu kukmakov (Agaricus). Če je dnišče rumeno in ima kukmak močan vonj po karbolu, gre za karbolni kukmak. Vonj je še intenzivnejši, če ga kuhamo. Kukmaki, kmi imajo dnišče rdeče, če ga ranimo, so užitni.

Če pa ima kukmak iz posnetkov vonj po janežu, gre za hostni kukmak (Agaricus sylvaticus). Včasih smo mu rekli odsekani kukmak, ki pa je po novem sinonim za hostni kukmak.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

_Klemen_, glede na to, da so gobe iz primorskega konca, mislim, da ste našli jajčaste mušnice (Amanita ovoidea), po domače bele žrdane, ki so na rdečem seznamu gliv Slovenije.

Lep pozdrav,
Slavko

Lojze07

G. Slavko, hvala za odgovor. Hvala za odgovor tudi Mojci.

Menim, da res gre za hostni kukmak, diši namreč nekoliko po janežu; pa tudi našel sem ga globoko v gozdu. Res pa je, da še danes na prerezanem mestu v dnišču ni prav nič pordečil. ???

Pri karbolnem kukmaku je navedeno, da raste večinoma v skupinah, redkeje posamično v vrtovih, parkih, v grmovju, na travnikih, pogost. Zanima me, če raste tudi v gozdu?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

_Klemen_

Res gre za jajčasto mušnico.  Ale se opravicujem za zmoto ;) ampak take vrste musnice sem videl prvic in bilo jih je res ogromno. Sam sem mislil da gre za kako primorsko sorto kukmaka...
A ve kdo kako pripravit to musnico, glede na to da sem jih zdaj nabral in bi jih blo smotrno porabit?

Hvala in lp

slavko

Lojze07, kukmaki so sparofitne vrste gob in lahko zrastejo kjerkoli.

Lep pozdrav,
Slavko