Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

enastajerka

Ojla!

Prosila bi za potrditev... sem sicer skoraj sigurna, da gre za pšenične koprenke - cigančke, a bi vseeno raje še preverila tukaj, saj se mi zdi malo zgodaj za te gobice ? (prve 4 slike)
Pa če sem že ravno pri tem, bi še vprašala katere golobice menite da so na zadnjih dveh fotografijah? Rožnate? Pekoče niso...
Hvala že vnaprej :)

Lep pozdrav,
Mojca

slavko

Na posnetkih so pšenične koprenke (Cortinarius caperatus) ali po domače cigančki, na zadnjih dveh posnetkih pa mislim, da je rožnata golobica (Russula rosea). Oboje je užitno.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

#122
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=14d6aa3c59154ac5a0d259f537c4bc1b ?
Premer največjega šopa 15 - 20 cm. Na tleh.

Grifola intybacea -->
Citatki ima številne krajše lopataste klobučke s stranskimi beti, ki se nato kot veje združujejo v enem dnišču
--> http://www.gobe.si/Gobe/GrifolaFrondosa

Tale opis mi je povšeči (-: glede na to kaj je na moji sliki.

slavko

Mislim, da je na posnetku mlad primerek velike zraščenke (Grifola frondosa).

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Prosila bi za potrditev ali gre spodaj za brezovo golobico in usnjasto golobico. Tista rumena je po betu dobila sivkaste lise, kot je opisano za brezovo golobico, tako da sem skoraj sigurna da je ta..malo me ej edino zmotilo,d aje klobuk dokaj majhen - sem pri golobicah vajena večjih.. zato sme se začela spraševati, če je slučajno vseeno katera druga goba?

Temna gobica pa se mi zdi da je usnjasta...v sredini je svetlejša,kot je tudi v opisu teh gob, za bet nisem sigurna ali ima rjavkast odtenek - vsekakor pa ne črni, tako da mislim da ni črneča g...? Ko sem malo gobe poskusila, nekako nisem mogla oceniti ali je pekoča ali ne  ::) mogoče čisot čisto rahlo...a je to možno pri usnjastih golobicah?

Najlepša hvala že vnaprej!

Lp,
Mojca

slavko

Če je bleda vrsta golobice pekoča, je najverjetneje raoultova golobica (Russula raoultii), ki je neužitna. Če ne peče, pa gre mogoče za mlečnobelo golobico (Russula galochroa), ki je užitna. Golobica na zadnjih dveh posnetkih pa spominja na ustrojeno golobico (Russula alutacea), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

dopustnik

Pozdravljeni,

prosil bi za pomoč pri določitvi gobe, prilagam slike.




Hvala že vnaprej.

papa

V teh časih vrhunskih fotkičev  :o pa takšne slike  :o bi blo bolš, če bi gobo narisal in malo bol opisal....

slavko

Dopustnik, mislim, da ste našli rumena gobana (Boletus appendiculatus), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

dopustnik

#129
Pozdravljeni,

se opravičujem za slabo kvaliteto slike.
Pošiljam izostreno varianto.





Hvala g. Slavko za odgovor.

Lp

P.S. ali je možno, da sta to leponogi goban?

slavko

Leponogi goban (Boletus calopus) ima bolj rdeč bet, barva na klobuku je bolj sivkasto rjave barve. Najpomembnejša razlika pa je v okusu, saj leponogi goban greni, rumeni goban pa je milega in prijetnega okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

Sfinx

Nevem če je tole ravno za v to temo, ampak se mi zdi še najbližje...
Torej danes sem nabrala skoraj kg lisičk, pa me zanima zakaj so razlike v barvah tako konkretne oz verjetno gre za različne sorte lisičk?
Predvsem me zanima za tiste drobne ki so živo oranžne barve če so sploh "ta prave"- takih namreč nikoli ne najdem velikih (mogoče ko zraste barva zbledi?)
Pravtako pa me zanima če je varno jesti tele ki imajo že malo rjavkast klobuk. je lisička v to nimam dvoma, skrbi me le, da ni morda že prestara (sicer je goba lepa in čvrsta).
hvala.

slavko

#132
Obstaja več vrst lisičk, ki se med seboj razlikujejo. Tiste majhne živo oranžne so žametne lisičke (Cantharellus friesii), ki so užitne. Tiste temnejše z luskicami pa so luskate lisičke (Cantharellus amethysteus), prav tako užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

Sfinx


lisička72

Kaj smo našli danes v gozdu?