Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- na prvih dveh posnetkih je goba iz rodu koprenk (Cortinarius), mislim da črnorjava koprenka (Cortinarius glandicolor),
- sledita dva posnetka žametnega podvihanca (Tapinella atrotomentosa),
- na zadnjem posnetku pa je razbarvana grahovka (Lycogala epidendrum).

Lep pozdrav,
Slavko


klavir

CitatMoram priznati,da mi sočna mlečnica ni bila preveč všeč. Sem jo samo popekla na čebuli in posolila... Če jo še najdem, jo bom naslednjič pripravila na kak drug način, pa bomo videli, če bo bolje Wink Se priporočam za še kak recept Smiley

Če vam tako ni bila všeč, vam najbrž sploh ne bo. Mi si jo pripravljamo samo tako in nam je odlična. Ima pa res zelo specifičen okus, ki ne ustreza vsem.


slavko

#108
#106 Mislim, da je paličasta hladetinka (Ceratiamyxa fruticulosa).

Lep pozdrav,
Slavko

darkoh

Pozdravljeni!
Prosim za determinacijo gobe na sliki. Predvidevam da je Clytocybe Candida= Leucopaxillus Candidus.




Hvala
lp, Darko

slavko

Goba na posnetkih je podobna beli livki (Clitocybe candida). Tudi velikost je ustrezna.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni

Prosila bi za potrditev ali pojasnilo ali gre za rdečkaste mušnice oz. ali se lahko že samo zaradi rdečenja mesa na gobah dokaj zanesljivo sklepa, da gre za rdečkaste mušnice? Sem brala sicer tukaj pri opisih gob, da naj bi bila nevarna podobna mušnica, ki ima vijoličaste odtenke... kaj pa morda še kakšna druga mušnica? Je možna zamenjava s še kakšno? Ima katera od mušnic tudi rdečkasto dnišče beta? Nekatere teh gob so bile rdečkaste več ali manj samo v dnišču (tiste zelo mlade). Namerno sem jih pustila slabo očiščene,da bi se videlo dnišče... (kar se mi je kasneje sicer maščevalo,ker imajo sedaj vse gobe med lističi polno zemlje ins metja:( ) Ko s em pri eni od tamladih gob prerezala dnišče -tisti gomoljast del, je bila čisot bela v tme delu in niti ni pordečela...samo naokrog je bilo povsod rdečkasto.. Je to še vseeno lahko taprava?
Našla sem jih zelo vleiko, tudi zelo starih in glede na to,da očitno dosti rastejo in sem brala,da bi naj bile dobre, bi jih rada nabirala (enkrat sem eno sicer poskusila skupja z drugimi gobami,tkao da niti nisme posebej okusila kakšna je sama po sebi...)..in pri tem seveda bila prepričana v to,da nabiram prave...Kar je napisano tukaj na vaši strani sem seveda že prebrala..le morda če obstaja še kakšna podobna sme morda kje spregledala.. Tako da bi res prosila za še kaj informacij poleg tega, kar je že napisano..
HVala in lep pozdrav,
Mojca

slavko

Na posnetku so rdečkaste mušnice (Amanita rubescens), ki so pogojno užitne. Značilno rdečeče meso je prepoznavni znak. Najbolj rdečijo v dnišču beta, pa tudi na mestih, kjer so poškodovane. Ko gobo termično obdelamo, rdeča barva izgine. Pred uporabo olupimo kožico klobuka.

Rdečkasto mušnico bi lahko zamenjali s strupeno panterjevo mušnico (Amanita pantherina), ki je rdečkasti mušnici nekoliko podobna, vendar meso ne rdeči, krpice na klobuku pa so bele barve (kot pri rdeči mušnici) in ne sivkaste, kot pri rdečkasti mušnici; obroček je pri panterjevi mušnici gladek (ni nažlebkan, kot pri rdečkasti mušnici).

Nekoliko podobna je tudi strupena rjava mušnica (Amanita regalis), ki prav tako ne rdeči. Spoznamo jo po oranžni ali živo rumeni barvi pod kožico klobuka. Pri nas je bolj redka.

Rdečkasto mušnico bi lahko zamenjali še z užitno podaljšano mušnico (Amanita excelsa) ali podaljšano mušnico, čokatim različkom (Amanita excelsa var. spissa), ki imata vonj po surovem krompirju, okus pa nekoliko spominja na redkvice.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Danes sem našla eno od polstenk, pa nisem čisto sigurna katera točno je - mislim,da gre za marelično?
Na zadnjih treh posnetkih pa menda koprenke..a morda katere od užitnih vrst?

Hvala že vnaprej!

Lep pozdrav,
Mojca

slavko

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol bi lahko bil marelični polstenec (Xerocomellus armeniacus), ki je užiten. Na spodnjih treh posnetkih pa pegasta korenarka (Rhodocollybia maculata), ki je strupena.

Koprenke (Cortinarius) imajo rjav trosni prah, zato so lističi rjavih barv.

Lep pozdrav,
Slavko

BigLojz

Zanima me, katere vrste gob so na sliki in ali so užitne?

Lepo se zahvaljujem za odgovor,

Lp, Lojze

slavko

Ne vem, če so v košari vse gobe iste vrste. Na posnetkih je sočna mlečnica (Lactarius volemus). Značilno za to vrsto je, da ob prerezu soči mleček bele barve, ki nato porjavi in ima močnan vonj po ribah. Goba je užitna, vendar vsak ne prenaša dobro njenega vonja in okusa.

Lep pozdrav,
Slavko

Andrej Banko

Danes sem v gozdu srečal tole zadevo v velikosti človeške glave. Le kaj bi to bilo ?


Lemedis

Andrej Banko #117 rekel bi, da ste videli vrsto žoltorobi rjavopor (Phaeolus schweinitzii), ki običajno raste na trohnečin panjih ali koreninah, včasih tudi parazitsko iz samega debla. Je izredno hud parazit, precej škode povzroča predvsem na borih, manj na drugih iglavcih. Sicer je zelo uporaben kot odlično naravno barvilo.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Andrej Banko

Citat od: Lemedis dne 16 Julij 2015, 00:02
Andrej Banko #117 rekel bi, da ste videli vrsto žoltorobi rjavopor (Phaeolus schweinitzii), ki običajno raste na trohnečin panjih ali koreninah, včasih tudi parazitsko iz samega debla. Je izredno hud parazit, precej škode povzroča predvsem na borih, manj na drugih iglavcih. Sicer je zelo uporaben kot odlično naravno barvilo.

lp, Luka

Hvala, Luka.
Sem šel še sam malo raziskovat okoli te gobe in ugotovil, da je v moji stari gobarski knjigi imenovan kot "Schweinitzov luknjičar".
Zanimiva goba. Očitno lahko zraste v res nenavadne tvorbe ...