Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

BubikolRamios

Citat od: slavko dne 15 April 2015, 07:02
Na posnetkih so najverjetneje:
1. Mycena flos-nivium.
2. Oligoporus rennyi.
3. Vuilleminia comedens ali pa nekaj podobnega.
4. Aleurodiscus disciformis.
5. Cudoniella clavus.

Lep pozdrav,
Slavko

2. Oligoporus rennyi --> dodatna slika klobuka ki se je malo bolj razvil:
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=e4f8746606bc475092a39925f7239590
Tako na splošno glede na habitus rasti semi zdi tale primerek  precej podoben: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=fd530072ef384f7ca3fb619b6e4f8717 ?

Andrej Banko

Danes, med iskanjem mavrahov, sem opazil nekaj takih gobic, ki jih ne poznam :

Lemedis

Andrej Banko #61 najverjetneje ste našli zelo zanimivo vrsto ščitovk (Pluteus sp.). Precej podobna je P. phlebophorus (žilnata ščitovka), ki raste od maja do oktobra. Na pogled je blizu tudi P. romellii (romellova ščitovka), ki pa načeloma raste šele pozno poleti in jeseni. Če imate še kako fotografijo te gobe jo dodajte, svetujem tudi mikroskopiranje.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

slavko

Tudi meni se zdi, da bi na posnetku lahko bil Pluteus romelii.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Bet votel, obroček  je sreča da je še tam, še trije primerki brez obročka.Na tleh, listnat gozd. "Poprh" mislim da je zgolj neki pelod, ker je tudi na betu.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=68479eb40ae845d5b8476f8447cff70d

BigLojz

Včeraj sem našel v okolici Ljubljane(Črnuče) na bukovem štoru takšne gobe. Pa me zanima
Katere vrste so? Sam sklepam, da so neke vrste ostrigarji, nisem pa prepičan.

Zahvaljujem se za pomoč!

LP, Lojze

slavko

Mislim, da ste našli poletne ostrigarje (Pleurotus pulmonarius), ki so mladi užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios #64

Na posnetku je najverjetneje Conocybe blattaria.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Na spodnjih slikah je vse,kar sem danes našla :( A gre pri gobi2 za oslovsko uho? Pri prvi pa nisem sigurna...dve gobici sta rastli skupaj, ena je malo starejša, druga mlada. Zdi s emi,da gre za isto gobo kot sem jo že našla lani v začetku novembra. Takrat ste rekli, da gre menda za rebravo kolesnico, čeprav se mi po fotografijah, ki so tukaj v galerijah niso zdele podobne.. A mi lahko kdo pomaga prosim?
Hvala,
lp
Mojca

slavko

Na prvih treh posnetkih od zgoraj navzdol mislim, da gre za širokolistno velekorenovko (Megacollybia platiphylla). Na spodnjih posnetkih pa je pomladanski loputar (Helvella acetabulum).

Lep pozdrav,
Slavko

TineP

Zdravo.
Danes sem na sprehodu na njivi kjer raste koruza našel cel "nasad" gob spodaj. Prosim za podatek o užitnosti in determinacijo. Hvala

slavko

Na posnetkih je kukmakova strniščnica (Stropharia rugosoannulata), ki je užitna. Če koruza ni bila intenzivno škropljena in gnojena, bi jo lahko jedli.

Lep pozdrav,
Slavko

TineP

Hvala za odgovor, če bodo poganjale mlade, jih bom kar vložil (kapice) ene 3 kozarčke.

enastajerka

Pozdravljeni!

Prosila bi za determinacijo te gobice - če se bi dalo..vem,da fotografije niso dobre in tudi zelo mlada je še gobica...ampak vseeno..bi bil to morda lahko poletni ostrigar? Čez par dni grem sicer pogledat, če še bo tam in če bo še kaj zrastel (nisem ga utrgala torej).
Hvala že vnaprej!

Lp,
Mojca

slavko

Mislim, da je na posnetkih hrastov ostrigar (Pleurotus dryinus), ki je mlad užiten.

Lep pozdrav,
Slavko