Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- štulasta koprenka (Cortinarius helvolus)
- čebulasta mraznica (Armillaria cepistipes)
- ni dovolj podatkov za določitev
- zlatozoba polževka (Hygrophorus chrysodon)
- gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus)
- pesniška polževka (Hygrophorus poetarum).

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

tele gobice so zrasle na travniku pred hišo (primorska). kaki kukmaki?
in lep pozdrav!

slavko

Mislim, da so vam zrasle dimastolistne črnivke (Psathyrella leucotephra), ki niso užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

sehlica

najlepša hvala, slavko, in lep pozdrav.

msimerus

Gospod Slavko prosim za pomoč...a je to sivka ???

Hvala in lep pozdrav
Miran

Sent from my iPad using Tapatalk

slavko

Ja, to je zimska kolobarnica (Tricholoma portentosum), po domače sivka ali snežka, ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

Pozdravljeni!

Zanima me, katera goba bi to lahko bila:

Rasle so v skupini v listnatem gozdu (kostanji, breze, hrasti, bukve...). Imajo močan vonj po moki in prijeten, sladkast okus. Spominja me na sivko, vendar rast lističev ni enaka.
Nadmorska cca. 600 mnv, Severna Primorska.

slavko

Na posnetku so poprhnjene livke (Cliotcybe nebularis), po domače meglenke, ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

Hvala. V dilemi sem zaradi tega, ker pri opisu meglenk na tej spletni strani piše, da imajo kiselkast vonj in okus, medtem ko te gobe na moji sliki imajo vonj po moki in sladek, zelo prijeten okus.

slavko

Meglenke imajo kar močan vonj, težko pa bi rekel da je kiselkast, čeprav je v literaturi tako navedeno. Meni se zdi, da imajo bolj osladni vonj.

Nekateri meglenk ne morejo prehvaliti, drugi pa jih ne marajo. Poskusite jih, morda bodo vam všeč. Predhodno jih prekuhajte, da vro vsaj 5 mniut.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

Ok, hvala. Bom enkrat poskusila, pa poročam. :) Okus surovih mi je bil všeč (sicer košček gobe vedno izpljunem, če v gobo nisem 1000% prepričana), ne vem pa če se spremeni, ko jih toplotno obdelaš.

Wezdor

Živjo! Mama je nabrala ene gobe ki jih ne poznam in bi spet prosil za pomoč pri identifikaciji.

Prve gobe:

Druge gobe:

In še zadnja goba:

še z flashom:

Še enkrat najlepša hvala v naprej!

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- na zgornjem delu posnetka polstene mlečnice (Lactarius vellereus), pogojno užitna; na spodnjem delu posnetka gozdna polževka (Hygrophorus nemoreus), užitna
- večja goba pegasta kolobarnica (Tricholoma pardinum), strupena, manjša goba milnata kolobarnica (Tricholoma saponaceum), pogojno užitna)
- na spodnjih treh posnetkih žametasti goban (Boletus erythropus), pogojno užiten; tega na posnetku je napadla plesen, zato ni več uporaben

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan