Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Mislim, da ste našli jelkovo plamenko (Gymnopilus penetrans), ki je neužitna. Za zimske panjevke je še malce prezgodaj.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala gospod Slavko!
Mimogrede... nabrala sem kar nekaj vijoličastih bledivk, ki so mi zelo aromatične gobice in jih rada mešam z drugimi... Sem pa danes razmišljala, da bi jih vložila v kis - bi bile primerne za to?

BubikolRamios

slavko

enastajerka, vijoličaste bledivke so primerne za vlaganje v kis. Verjetno pa bodo gosti malo čudno gledali, ko jim boste ponudili vijolične gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios:
1. meni je bliže Psathyrella hirta
2. Clavulina rugosa.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Citat od: slavko dne 02 November 2015, 07:16
BubikolRamios:
1. meni je bliže Psathyrella hirta

Lep pozdrav,
Slavko

Ja mogoče, samo rastišče ne ustreza, nobenega gnoja,  gozd, zraven skladovnice drv, na površini  1 - 1.5 m2, na gosto posejane.

Ale

Prosim za determinacijo te gobe. Najdena na obrobju travnika v bližini brez, na nmv cca. 600 m.

Izberite uporabniško ime

Pozdravljeni,

Prosim če mi lahko svetujete katera drevesna goba in ona druga rumena je na sliki in za kaj se uporablja. Upam da ne samo kot kresilna goba  ;D

Hvala in lep dan še naprej!

slavko

Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol je rumeni ježek (Hydnum repandum), ki je užiten. Na drugih dveh posnetkih pa je smrekova kresilača (Fomitopsis pinicola), ki je neužitna. Ima določene zdravilne sbovi.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Ale, mislim, da ste našli ogoljeni različek rdeče mušnice (Amanita muscaria var. aureola), ki je strupena.

Lep pozdrav,
Slavko

karel

Lep pozdrav!

Prosil bi za določitev naslednjih gob:

Lp

slavko

Na vseh posnetkih so predstavnice istega rodu, kolobarnic (Tricholoma). Na prvih dveh posnetkih od zgoraj navzdol so zimske kolobarnice (Tricholoma portentosum) oz. sivke, snežke, po domače, ki so užitne. Sledita dva posnetka, kjer so najverjetneje varljive kolobarnice (Tricholoma pseudonictitans), ki so neužitne. Na zadnjih dveh posnetkih pa je verjetno žarolistna kolobarnica (Tricholoma orirubens), užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Ale

Hvala Slavko, lahko bi bila ja. V bližini kakšna dva metra stran je rasla navadna rdeča mušnica z belimi pegami.

grajbos

Prosil bi za določitev gobe na slikah. Rastišče je bilo pod bukvijo v mešanem bukovo smrekovem gozdu.

Hvala
Boštjan

mateja

Pozdravljeni! Zanima me, ali goba na sliki lahko povzroči drisko in povišano temperaturo po par dneh. Vnukec, 3,5let, se je v sredo igral z gobami in jih nekaj pomečkal z rokami, nato pa z neumitimi jedel kruh. V soboto je dobil vročino in drisko. Teh gob je pri nas zelo veliko, nisem pa prepričana, ali so to pogojno užitne.