Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

msimerus

Tudi jaz sem danes prelazil kar nekaj grabnov..višina 450 m...severna pobočja Janč :)

msimerus

msimerus

msimerus

Sent from my iPhone using Tapatalk

msimerus

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lemedis

TaPraviGobar #759 na 3 in 4 sliki so najverjetneje mlade navadne žveplenjače (Hypholoma fasciculare), ki so strupene. Sliki 5 in 6 sta preveč nejasni, da bi lahko natančno ocenil za katero vrsto gre. Če je slika slabše kakovosti, probajte v bodoče dodati nekaj več opisa najdene gobe (rastišče, prisotnost lupine v dnišču beta, barva in oblika lističev, vonj).

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

klavir

Ta pravi gobar, mislim, da imate na zadnjih dveh slikah čokate mušnice (Amanita spissa), ki so sicer užitne, a z bolj ali manj močnim vonjem ter okusom po redkvi. Goba mora imeti nažlebkan obroček ter sivkaste in ne bele pike na klobuku, tako jo ločimo od pegaste - to je panterjeve mušnice.

Nekdo je vprašal, zakaj gob ni po nižinah. Mislim, da je glavni razlog za to preprost: v nižinah je bilo letos že pet vročinskih valov in po vsakem se je ohladilo za ca. 20 stopinj. To je vsakič velik šok za gobe. Mogoče bo smešno, ampak predstavljajmo si, da od vročine in žeje hudo dehidriranega človeka par ur zalivamo z mrzlo vodo. Najprej bo dobil pljučnico in se seveda ne bo "razmnoževal". Šele ko bo ozdravel, bo lahko iz sebe kaj napravil. Seveda glive ne "zbolijo", a vendarle ne gre tako hitro. Zato je včasih gob v suši več kot v tistem tednu po dežju. Se mi pa zdi, da so gobe bile tam enih 10 let in več nazaj dosti manj občutljive. Spomnim se, da je bilo enkrat julija že kakšna dva tedna skoz več kot 30 stopinj pa nič dežja, gobe pa so rasle kot nore - in ne samo golobice - vse po malem. Res vse razpokano in suho, a bile so. Zdaj pa takoj ko napovedo, da bo 30 st.+ že veš, da je konec. Nato pride dež - šok - potem pa spet nov vročinski val. In se čudimo, da gob ni. Osebno verjamem tudi, da onesnaževanje ter povečevanje CO2 najbolj negativno vpliva na življenski ciklus gliv, veliko bolj kot pravilno nabiranje. O tem bo tako vedno več govora in tudi verjetno raziskav. Upajmo, da ne bodo makroskopske glive čez par desetletij postale botanična rariteta...

No, sicer pa gobe trenutno bojda so. Poznam določene lovce na gobe, ki zdaj na Pohorju vsak dan naberejo nekaj kilogramov jurčkov, golobic, lisičk in drugega... Sosed je zadnjikrat prinesel 8 kil jurčkov - ampak za to moraš baje lesti po navpičnih bregih gor in dol, do tega pa meni ni, heh. Sam pa v soboto v celem popoldnevu nisem našel in videl druge gobe kot ene navadne tintnice - joj, je bila zvečer okusna z jajčko. Očitno bom moral iti počasi v gobarski penzion, ker očitno ne vidim več gob rasti... >:( ??? :angel:

Halfozi

Lep pozdrav!

Evo pa imamo spet lepotce ...

Bi pa rad se potrditev če je to na slikah res jelkin glivec :)

tomazex

Mene zanima a rastejo gobe na klopnem vrhu? Na šumiku sem bil danes pa res ogromno gobarjev spodaj je kar parkirisce polno drugace pa gobe so.

tomazex

Pa še to a je hodil kdo na ožbalt? Po tisti makedamski cesti ki so jo pred 3 tedni popravljali? Potem pa 7 km makedama v vrhu bi naj rasle ampak nevem? Je bil kdo? ???

Martin

;)
pozdrav

Čestitke vsem za lepe najdbe.
Dans sva z mojo gobarla od šumika ,klopni vrh pesek .....Rezultat šumik klopni vrh zelo zelo slabo izruvana vsaka vrsta gob smeti nenormalno povsod piksne, cigaretne škatle gobarjev ogromno ampak,da tak onesnažujejo naravo in oničujejo vse gobe,ki jih ne pobirajo za bruhat res je sramota. Ampak tak je starši tako učijo svoje otroke dan danes sramota vse bo šlo v kur..... res mi to dviguje pritisk res.

KOČA na pesku pa tud ni to kar bi lahko bla no....

No uspelo nama je nabrat za kakšno juhco v višinah v nižinah pa čista nula, ampak pride topli val in z njim gobe.

Lp
Martin

Ta Pravi Gobar

MARTIN ...

ŽAL JE TAKO  !!!    >:( >:( >:(

Sem bil danes na Arehu, pa pred dvema dnevoma.  Vsakič prinesel kup smeti v avto - domov.

Drugače v Ponedeljek okoli  20 Jurčkov,  danes  10 - nekaj lepih, nekaj požrtih od polžev in spet MIŠI GRIZEJO  !!!   Pa nekaj črvivo spodaj v peclju, tudi mlade.

Celo eno - prvo - Sirovko sem našel, zadnja 3 leta jih je bilo tone ...

Ne vem, verjetno bo morala Policija imeti patrole po gozdu, da ulovijo kake ki smetijo, pa dobre kazni - naj bo kar  1000.- eur proč vržena pločevinka.   Sem za takoj  !!!

Pa Kroserji vidim po novem kjer koli - vsepovsod po gozdu zorano od teh BEDAKOV  NIČVREDNIH  !!!

Lepe gobice si fotkal, vsaka čast  !  Jaz na Arehu sem srečal samo dvakrat po dva gobarja s praktično praznimi košarami - smo se pogovarjali - so zelo vzorni gobarji.

Da je na Šumiku polno avtov, sem izvedel že prvo uro - hodil sem  4 ure  - ko sem prišel gor, je bilo  4 Stopinje, ko sem šel pa  9 Stopinj ...

HALFOZI  -  Na sliki prej objavljeni je prava stvar, ne vem, jaz sem vse imel za BOROVE GLJIVE, zelo dobro  !

Evo par Fotk v ozadju ...     :o  :o   :o   :P   :P   :angel:

Lep pozdrav vsem dobrim GOBARJEM  !!!   :)

Lojze07

Pozdravljen Martin in vsi ostali.

8.9. si v svoji košari slikal samo bolj ali manj velike jurete.  :-*

Res ni bilo nobenega več malega? Se je torej rast mladih zopet ustavila???

kaj meniš ti?

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Lojze07

Ta pravi gobar!

Si tiste štiri jurčke spravil v košaro, ali si jih še pustil????  ;D :-* ???

Koliko cm so imeli???  ;D :-* ???

Lp
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

Dare

Pozdravljeni,

včerajšnja bera je bila 2,5kg jurčkov. Vsi so bolj majhni zaradi mrazu. Nm. v. 1300 m okolica Loma pod Storžičem. Mislim, da bodo rastle še naslednji teden ko bodo noči in jutra malo toplejša.

lp, Dare