Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

tomazex

Nabira kdo šampinjone po travnikih? Mogoce ze rastejo?

mato2

Ja sem ga danes mislo mami pokazat pa ga ni blo več sem biu kar presenečen. Martin pocingli mi na telefon sem zjebo nekaj cifro

lp mato

Lemedis

Danes je na Rogli potekalo že 16. mednarodno srečanje gobarjev, ki je potekalo v organizaciji MD ''Kostanjevka'' Zreče.
Gob v gozdu ni bilo veliko, so se pa zraven golobic, ki jih je trenutno največ, našli tudi gobani, lisičke, bledivke, idr.. Majhnih gob trenutno praktično ni, kar raste so predvsem starejše gobe.
Izredno me je zmotilo, da je po gozdovih ponovno ogromno pločevink, plastenk, konzerv,... mar je res tako težko odnesti embalažo, ki jo prinesemo s seboj?!

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Ta Pravi Gobar

No, da je danes potekalo mednarodno srečanje gobarjev, bi nam vsem tukaj pa tudi lahko kak dan prej sporočili, mar ne  ?

Bi se nas dosti lahko dobilo skupaj na Rogli, tak če ne vemo, ne gre ...  ??? ???

brincelj

Ojla,vsem kot berem pravim gobarkam in gobarjem! Želela bi dodati le,da tudi na Goričkem ni ne duha ne sluha o gobicah!Danes nisem našla nič,razen dveh žametnih podvihancev,dveh svetlih golobic in eno borovo glivo,ki pa je bila posušena.Niti kakšne prašnice,nič,popolnoma nič!Sicer hodim tudi na Pohorje-skoraj vsak dan in me zelo veseli,ko vidim,da tudi vam ni vseeno,kaj se dogaja v naši ljubi naravi!Tuhtam in tuhtam,pa se ne morem domisliti,kako ozavestiti vse te brezvestneže,ki mečejo slabo luč nenazadnje na vse nas,ki pohajkujemo v naravi in uživamo v njej,pa gobice gor ali dol!Jaz v gozdu ali ob vodi polnim svojo staro baterijo,če pa kaj najdem ali ulovim,pa mi podaljša življenje za to,kar izgubim s cigareto!Veliko zadovoljstva v prihodnjih dneh,ko vsi pričakujemo veliki BUM!!! :)

brincelj

Se popolnoma strinjam z vami!Na pravem gobarskem izletu nisem bila že od časov dobre stare Metalne!Pa bi z veseljem šla!

slavko

Ta Pravi Gobar, srečanje, o katerem je pisal Lemedis, je bilo objavljeno na naši spletni strani, http://www.gobe.si/. Na tej strani si lahko preberete, da bo podobno srečanje tudi v soboto, 29.8., v Dobrovcih, ki ga prireja Gobarsko društvo 'Snežka'. To bo zanje 1. mednarodno srečanje.

Informacijo o mednarodnem srečanju, o katerem je pisal Lemedis, bi želel dopolniti z informacijo, da so taki dogodki praviloma namenjeni gobarskim društvom. Na Jurgovem je bilo skoraj 20 različnih društev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Seveda pa ima vsako društvo svoja pravila, koga na dogodke vabi. Zato je smiselno poklicati kontaktno osebo in povprašati o udeležbi. Ker je na mednarodnih srečanjih praviloma kotizacija, verjamem, da se organizatorji ne bi branili obiskovalcev izven društev.

Bi pa vas želel opomniti na dogodke, ki jih organiziramo v našem gobarskem društvu. Gre za delavnice z nazivom mikroskopiranje, kjer vsak ponedeljek, od 31.8. do 30.11., ob 18.00 uri določamo gobe, brez kotizacije, v prostorih našega društva, na naslovu Preradovičeva 1, Maribor. Gobe lahko prinese kdorkoli, tudi nečlani. Mi jih pomagamo določiti. Tak ciklus izvajamo vsako leto.

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

Ta Pravi Gobar #558: O večjih dogodkih gobarskih društev, ki so člani Mikološke zveze Slovenije, bi lahko na svojih spletnih straneh obveščala MZS, krovna gobarska organizacija na Slovenskem. Žal temu ni tako, zato lahko informacije najdete na spletnih in fb straneh večine aktivnejših gobarskih društev v Sloveniji. Seznam vseh društev najdete tukaj: http://www.gobe-zveza.si/nasi-clani/. Kot je pojasnil Slavko, je bilo obvestilo o srečanju na Rogli objavljeno na tej spletni strani, med aktualnimi novicami.

Tudi v Gobarskem društvu Ptuj obveščamo o vseh društvenih dogodkih na spletni strani: http://www.gobarskodrustvo-ptuj.si/ in veliko pogosteje na naši fb strani: https://www.facebook.com/GobarskoDrustvoPtuj, ki je javna. Na slednji najdete tudi nekaj včerajšnjih fotografij iz Rogle, kakor tudi vabilo na 1. mednarodno srečanje gobarskih društev, ki bo naslednjo soboto potekalo v organizaciji GD ''Snežka'' v Dobrovcih.
Za vse zainteresirane bi tako predlagal, da se včlanite v katero od številnih gobarskih društev pri nas, tako boste vedno informirani o vseh gobarskih dogodkih v vaši širši okolici.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

tomazex

Včeraj je blo kaj po gozdovih?

Sfinx

osrednjeslovenska, V. 610 + še zmerja nič pametnega... ok lisičke najdevam, ker vem kje iskat in jih tako vsakič naberem za sproti, za ostale gobe pa še ni čas.
Da nebo pomote nekaj zelenih in rdečih golobic ter nekih rjvih gobic (ki jih ne poznam) se celo najde, ampak ni jurčkov, sirovk, šampinjonov in marel tudi ne, pa tudi vonja tapravega še ni.
Jaz imam na srečo gozd 100 stran od hiše, tako, da ves čas preverjam :P

* je povedala vsa ponosna... lol.. letos preseljena namreč na obronk gozda in kot si lahko predstavljate je to za enega gobarja čista fantazma...

PrviProgram

Pohorje, 650m, 3ure, nič. Zgleda, da luna ne  bo nič pomagala. Bo potrebno počakat na dež in na september.

mato2

Na mojih terenih na pohorju je vredi zalito manjka samo nocna temperatura plus 15 stopinj in pomoje bo se dogajalo ze ta vikend  lp mato

Trocki

Sedaj je že več kot en teden mokro in vlažno po gozdu pa še vedno nič.  ???
Notranjska - 550 m.n.v.

ROGLA

Citat od: Trocki dne 24 Avgust 2015, 13:19
Sedaj je že več kot en teden mokro in vlažno po gozdu pa še vedno nič.  ???
.     

Saj gobe so,ce jih nabiras vsaj 20 razlicnih vrst imas dovolj .trenutno je se kr veliko sivk,borovi glivci so,
Je pa res, da jurckov skoraj ni....te pa najdes bolj ob soteskah  mi pravimo  ob grabnu,pa se tega enega
Na 2 ure ali na enem hektarju gozda.

mato2

jaz predvidevlem da se bo začelo konc tega tedna enostavno nekaj manjka v zraku

lp mato