Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

lisjak

Ko že govorimo o prestarih ali premalih gobah.
Na tej sliki vidimo, da so jurčki v kozarcu premali (208,65 eur kazni).
Morda pa je zraven tudi zaščiten Leccinum crocipodium, žlahtni ded (400 eur kazni).

Dom in Vrt - Obožujete gobe? Potem morate vedeti ...

fotogobar

in na klimatske spremembe ne pozabite, ki so se v zadnjih desetih leti spremenile, pravzaprav na glavo obrnile  :)

slavko

Lisjak, čeprav sem odgovarjal na novinarska vprašanja za članek, pa fotografija ni moja. Je pa lep prikaz tega, kaj se ne sme. Hvala za opozorilo.

Lep pozdrav,
Slavko

rare

bil včeraj na jančah in nisem našel ničesar, niti strupenih gob...

Martin

;)

Na sliki,ki jo omenja lisjak so jurčki res majhi nekateri drugi pa so ze 3cm kar pa je po moje ze ok. Sam tud vlažem majhe jurčke ker taki so najboši tam od 3-10cm

Lp
Martin

Ta Pravi Gobar

Ne vem ,  jaz se s tem niti slučajno ne strinjam, da bi 3 cm jurčke pobirali ???

Tam pod 7 - 8 cm bi moralo po moje biti prepovedano.  Kak smisel ima 3 cm jurčka pobrat ?  Greš drugič, pa če namesto 10 malih najdeš tam enega ala 10 cm, imaš veliko več.  Pa ravno tako je za vlagat super.

Še kak teden počakajmo ...  ;)

Andrej Banko

Ufff... samo nekaj dni me ni bilo na forumu, pa je že kar nekaj strani novih objav.
Strasti so se očitno pomirile ...  ;)
Skratka, v ponedeljek sem se potikal po Jezerskem ( malce turistično, potem pa še malo nabiralsko )in bil kar malo razočaran nad bero.
Le en goban in nekaj lisičk. Naslednji dan sem se potem zjutraj odpeljal na Pokljuko.
Glede na to, da je prej tri dni občasno deževalo, sem pričakoval kar lepo bero.
Kljub temu, da sem bil v gozdu med prvimi, še pred sončnim vzhodom, končni izkupiček ni bil nič posebnega.
14 gobanov, večinoma srednje velikih. So bili pa kar zdravi. Nekaj starih sem pustil, me je pa presenečalo, da ni bilo nobenih mladih ... Mislim, da je tudi eden od komentatorjev pred mano za ta dan napisal, da je bilo skoraj več gobarjev kot gob. Mnogo tudi gostov iz tujine.
Ker sem imel čas, sem se za konec malo namučil še z nabiranjem brusnic in napolnil pollitrsko posodico.

Andrej Banko

Omenil bi še to, da sem v pokljuških gozdovih videl res ogromno golobic, najrazličnejših barv.
Mnogo jih je bil popolnoma izmaličenih od polžev, kar precej pa tudi izruvanih in odvrženih.
Našel sem tudi nekaj cigančkov, ki so pristali v košari in delali družbo jurčkom.
Zanimivo, da pa še letos nisem videl niti ene rdeče mušnice ...

mattyy

Problem teh majhnih gobic je ta, da če jo pustiš jo bo za tabo nekdo utrgal in tako jo lepo utrgaš sam. Ampak to še je najmanjši problem. Želim si, da bi bilo več kontrole po gozdovih, ker je vedno več novih gobarjev, ki so jim korpci pa noži španska vas. Da se ne začnemo pogovarjat kakšne "svinje" so to. Zadnje čase poberem več smeti, kot gob.

Pa brez zamere, upam da bo kateremu potegnilo(ker vem da takšni špijunirajo po forumu), da bo kupil zdaj gobarsko opremo preden se bo sputil v šumo.

gorenc

Forum se polni  z vsem mogočim a v zadnjem času bolj ali manj so teme  o starih  gobah o "lomljenju nosov" o smeteh ki jih je resnično ogromno in kdaj se bodo ti ko onesnažujejo vprašali  ali nebi raje nesel nazaj pločevinko ,cigaretno škatlico ipd....   in odvrgel v keson....
Mene pa nekaj zanima ...Gobarim že dobrih 30 let v tem času nabral ogromno( Sparássis críspa, borov glivec) najtežji med njimi je imel kar 7kg in se sprašujem na kateri strani bora najrajši zraste Sparássis críspa, borov glivec nikoli nisem opazoval ampak samo v košaro in gremo dalje.....
Ali je to S ali J ali Z ali V?? ali je vseeno?

Sprašujem bolj ali manj iz radovednosti saj ga v bistvu najdemo pod borom ,našel sem ga tudi na štoru čisti je bil kot "solza".
Bi to mogoče vedel g.Slavko ali pa kdo drug??

lep gobarski pozdrav in vsem skupaj lepo bero

Ta Pravi Gobar

Gorenc ...

Zanimivo, tudi jaz sem enega enkrat našel 7 kg - je moral v dve košari.

Sever - severozahod, kolk zdaj razmišljam, tako sem jih jaz našel.

Lep pozdrav

gorenc

lepo  in krasen primerek ,jaz sem ga imel za razstavo ker smo jo pripravljali in sva s kolegom mojim prvim mentorjem nabirala primerke za diterminacijo, vam povem da je bilo zanimivo gledati obraze obiskovalcev ko so ga ogledovali ....
Glede smeri neba pa kadar ga bom našel bom zapisal smer neba  in bom videl na kateri strani jih zraste več..

Roberts

Včerajšni glivec, ki sem ga pustil v gozdu, se je pa nahajal na severozahodni strani. Zanimivo, ko malce pomislim za nazaj so vsi pognali severozahodno in če nebi gorenc tega vprašal se sploh nebi zavzel.http://www.mojalbum.com/grimm/gobe/foto/22616610#

lp

frodo

Jernej

S tabo bi se le delno strinjal, ko govoriš o tem kaj vse vpliva na rast gob.
Gozdovi se spreminjajo več ali manj povsod, če pa pogledaš recimo dravsko polje, pa gob praktično ni več. Bližje so gozdovi mestu, bolj so iztrebljene.
Sam že gobarim več kot 50 let, včasih je bilo gob res zelo veliko, gobarjev pa pravzaprav malo, če primerjaš z današnjim časom.
Današnji čas pa ljudje množično drvijo v gozdove, celo z gobarskimi knjigami v rokah, pa potrgajo vse kar jim pride po roke.
Kot otrok sem bil doma blizu gozda, rabil sem 1/2 ure, pa so že bile gobe za kosilo.
Pa mogoče 20 let nazaj v okolici Ormoža so domačini pobirali samo še jurčke, pa dedeke, pa lisičke, kaj drugega skoraj ne več, pa spraševali:" kaj pa vi pobirate;" danes pa poznajo in pobirajo skoraj že vse vse gobe.
Počakajmo še 20 let, v tem času bo že izginilo veliko gob, čez 100, pa jih morda več ne bo.

frodo

Pa danes samo ena taka majčkena,...