Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

rene

Pozdravljeni!
Letos pa ga kurijo na polno. Kot kaže bo letošnji julij najtoplejši od začetka meritev. Lansko leto je bilo čez vso poletje obilo gob. Jih pa je bilo veliko manj jeseni. Zato zna bit letos slika drugačna , kot je tudi Martin povedal. V zadnjih 2 tednih sem  prehodil ogromno po Pohorju,  Areh-Šumik-Klopni vrh( čez vikend so piknik prostori ob slapu Šumik in potoku Lobnica vse do Smolnika že dopoldan zasedeni do zadnjega). Vsak drugi dan prehodim pot od spodnje postaje Vzpenjače do vrha MB Pohorja in zaenkrat res slabo kaže.V gozdu je suho, kljub temu da je v sredo lepo zalilo(15 l na m²).
25.7 bo  prišla težko pričakovana ohladitev z padavinami, ki pa bo kratkotrajna. Saj v avgustu zaenkrat kaže na ponovno vročino(+30), ki bi prodrla daleč proti Skandinaviji(to je najverjetnejši scenarij). Mogoče bo kaj pognalo v začetku avgusta(31.7 polna luna).
4.8 ploskev na 500 hPa:

Nekaj dežja kaže od 24.7 do 27.7( močno razvejani hribi na spodnji ploskvi pri oznaki -45). Desna skala kaže količino padavin od 0 do 75 mm. Leva skala pa kaže temperaturo na 850hPa(približno 1500 n.m.v.) in na 500hPa(približno 5,5 km n.m.v.).
Upam, da nisem preveč zakompliciral zadeve.
Lep pozdrav Rene  :D

Leonardo

Citat od: mattyy dne 14 Julij 2015, 13:48
Citat od: Leonardo dne 13 Julij 2015, 16:07
Citat od: mattyy dne 13 Julij 2015, 12:53
Citat od: Leonardo dne 12 Julij 2015, 12:08
V petek na Pohorju našel prve tri jurčke ! Lepi zdravi ,ta pravi !
Počasi se bo začelo !

Veliko sreče !

Koliko je v tem resnice? Ve kdo?

Prijatelj ,bo treba zgodaj vstati in se v breg podati !

Lp. Leonardo

Prijatelj, bo treba kakšno gobo nabrati in kakšno sliko narediti, da bo tebi človek lahko verjeti.  ;D

Oprosti prijatelj, gobe nabiram kot :D dodatek kulinaričnim dobrotam in nikakor za FOTOMODELE ! Lahko pa dobiš recept kako pripraviti jurčke v čudoviti omaki Carbonare .
Lp. Leonardo  :D

Le hod po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

frodo

Se vedeta kot dva otroka v vrtcu,...

msimerus

Kdo previ da je presuho

robert11

POZDRAVLJENI
no, pa da končam tisto otročarijo.
včeraj smo se šli hladit na šumik. res prijeten dan. na šumiku 23 stopinj.
seveda ne bi mogel, da ne bi malo pogledal za gobe. tudi na šumiku je že suša, samo ob potokih je še vlažno.
bil pa sem presenečen da sem nabral skoraj kg lisičk, nekaj lepih golobic, ki so hitro kočale na žaru in v želodcu.
našel pa sem tudi gobana, sicer več ni bil za uporabo, samo zrastel pa je. tako da so gobani res rastli na pohorju. pa še slika za potrdilo.
lp
robert

Andrej Banko

Včeraj je bil ponedeljek, ki je idealen dan za hribolazenje in zato sem se tudi jaz že zgodaj zjutraj odpravil na Viševnik in Mali Draški vrh.
Ker sem bil potem tudi relativno kmalu že nazaj na izhodišču, si nisem mogel kaj, da ne bi še malo pokukal za gobami.
Tam gor ni tako grezno vroče in suho kot v nižinah in gozd se počasi prebuja. Pa še včeraj je tudi malo popršilo.
Da se že videti več različnih vrst gob. Prevladujejo še vedno lisičke. Če se človek potrudi in si vzame čas, se jih verjetno da kar precej nabrati.

babolat89

Tudi sam sem včeraj "skočil" na standardni "plac" za lisičke. V uri in pol sem nabral polno košaro lisičk + 2 kg borovnic. Nabiral sem na nadmorski višini 1000-1200 m (Ojstrica - Košenjak).
Borovnic je ogromno, pravtako lisičk, vendar sem nabiral/pobiral samo velike. Z lahkoto se da nabrati 10 kg +.  8)

Še slika

frodo

Blagor enim, ki lahko vsaj nabirajo borovnice, na južni strani Pohorja, Hoče, Slivnica, Fram, pa naprej proti Slovenski Bistrici, jih že leta ni več, se sprašujem zakaj.

gal

A kdo kaj ve, če na Pokljuki kaj raste, kakšne lisičke morda. Bi šli s familijo malo na izlet, pa če še kaj naberemo zraven ne škodi.

enastajerka

Ojla!

Danes sem šla malo pogledat teren, a me je kar hitro dež dobil (kasneje sicer spet sonce sijalo). Na spodnji sliki sočne mlečnice, golobice (ne vem kaj je to bilo danes, da sem skoraj same zelenkaste našla), žametni podvihanec, rdečkaste mušnice..pa ena usnjasta golobica če se ne motim..
Sem kar dosti prehodila,da sem sploh kaj našla...ne  vem al so me drugi prehiteli ali pa trenutno na mojih terenih ni ravno ne vem kaj gob... Včeraj sem še šla malo borovnice nabirat in na hitro še za gobe pogledala na tistem tadrugem terenu...in našla dva stara na pol razpadla jurčka (za zjokat)..mladega pa nobenega v teh dveh dneh.
Morda bom zvečer žametne podvihance spanirala...a je že kdo sprobal? Bi jih morala prej prekuhati ali je dovolj, če se bodo cvrli v olju (glede na to da so pogojno užitni)?
Aja pa še ena (pegasta?) mušnica na fotki..tako je bila lepa, da bi jo kar domov vzela :P

Lep vikend vsem,
Mojca

francimedo

Zadnjič, kakšen teden nazaj sem kar nekaj lisičk nabral.

msimerus

Tudi jaz sem včeraj sem našel samo zelenkaste golobice, drugega nič

rene

Pozdravljeni!
Lepo je zalilo zadnje dni, v gozdu se pojavlja več vrst gob med katerimi so tudi poletni gobani. V sredo sem jih našel 3 komade. Počasi se bo začelo.
Me pa zanima, če bi kdo prepoznal ta odtis živali v gozdu?

Res nevem kaj bi to lahko bilo....
Lp  :)

papa

Tole so sledi triprsih perkmandlcev, ki se po naših gozdovih potikajo nekje iz štiridesetih let prejšnjega stoletja  :) če kaj pametnega o gobah nimam za pisat pač neumnosti kvasim...  :) pa saj se bo kmalu začelo  ;)