Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Če se kdo sprašuje - na Arehu na Pohorju niti ene divje gobice nikjer - sem ravno prišel dol, je kar hladno, zelo mokro, samo nič ne raste - še ...

Še malo, pa menda ja kaj bo ...

Lep pozdrav vsem

enastajerka

Pozdravljeni!

Spet sem imela uspešen dan v gozdu ;) Poglejte fotografije..kaj vidite? :) Verjetno mislite to,kar sem mislila jaz...enih 5x mi je srce kar poskočilo,ko sme mislila, da sme našla poletne gobane - klobuke imajo skoraj čisto iste...Na žalost so rdečebetni polstenci...enega tavelikega (skoraj 1,5 decimetra premera) in malo manjšega sem vzela domov in ga bom danes spohala..upam da bo vsaj približno tako okusen kot pohani jurčki:)

Lep pozdrav,
Mojca

enastajerka

Hmmm a je možno,da so to bili leponogi gobani? Sicer niso imeli tako intenzivno rdečih betov... Ko sem tadva,ki sme ju prinesla domov, poskusila surova, sta bila nekoliko slana, da bi grenila,se mi pa ni zdelo... Ko pa sem spekla, pa je naenkrta postalo malo grenko, pa ne vem če morda zato,ker je bila goba nekoliko starejša. Vonj pa je bil res čisto takšen kot se spomnim rdečebetnih polstenk ali polstencev. No sedaj sem že vrgla vstran, ker nisem več bila sigurna :/

slavko

Glede na grenak okus gobanov sem prepričan, da ste našli leponoge gobane (Boletus calopus). Zanje je značilno, da imajo rdečkast bet in rumeno trosovnico oz. zelenkasto, ko je goban bolj star. To je lepo razvidno tudi iz vašega posnetka, kjer se vidita bet in trosovnica.

Predlagam, da naslednjič košček podobnih vrst gobanov pred uporabo malce poskusite. Če grenijo, jih lahko izločite že v gozdu.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Sem včeraj še enkrat pogledala slike in sem skoraj prepričana,da sta bili gobi,ki sem ju prinesla domov, polstenki...Prilagam sliko...Tiste fotografije iz gozda,ki sem jih včerja prilepila, so fotografije starih gobanov, ki sem jih našla...tako so bili stari,da se mi zdi,da je bilo sploh težko ugotoviti katere gobe so. Vsi so bili veliki skorja 2 decimetra peremera... Ampak tadva, ki sem ju vzela domov sem tudi poskusila in nista grenila (surova) - šele ko sme ju spekla sta malo grenila. Prilagam še eno sliko teh dveh...Zgledata sicer malo "bogo", ampka sta še bila lepo čvrsta,zato sme ju hotela poskusiti. Ko sem včeraj še enkrat pogledala njuna beta, sem bila spet prepričana, da sta bila prava. Sem že lani in letos našla te polstenke in se tudi dobro spomnim vonja.

Aja, pa še to...par kosov se mi ni zdelo grenkih na začetku in sem jih pojedla...pa ni bilo nobenih želodčnih težav ;))

Hvala tudi za determiniranje ostalih gobic v oni drugi temi;)

slavko

Greneče vrste gobanov niso strupene. Strupene vrste gobanov imajo rdečo barvo trosovnice in beta. Od grenečih vrst bi omenil še grenki goban (Boletus radicans), gobanom pa je zelo podoben tudi žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), ki ima mlad trosovnico bele barve, ko je starejši, pa rožnato. Prav mlad je velikokrat kriv za zamenjave z gobani.

Glede na čas najdbe in posnetek vendarle mislim, da ste našli leponogi goban. Ni mi pa znano, da bi grenila katera od polstenk.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala... Sem že glede tega brala tukaj med opisi gob. Me pa zdaj res zanima ja, kateri je bil oz. so bili tile gobani,ki sem jih našla...v bistvu jih je še veliko teh tastarih tam,kjer sem jih včeraj nabirala (bi jih še morebiti šla iskat). A je zdaj med poletjem kakšna možnost mikroskopiranja? Kolikor sem videla je komaj od avgusta? Ali pa jih malo bolje fotografiram? Jutri nameravam spet na tisti teren, ker sem včeraj samo na hitro šla in videla, da je tam tudi še polno borovnic :)

medica

Kako kaj gobarji? Nič ne raste? Vroče? Vsi na dopustu?

Bo pa več zame...  :P

slika ni od letos, ampak ravno taki poganjajo!

počasna

Citat od: enastajerka dne 01 Julij 2015, 21:18
Hvala... Sem že glede tega brala tukaj med opisi gob. Me pa zdaj res zanima ja, kateri je bil oz. so bili tile gobani,ki sem jih našla...v bistvu jih je še veliko teh tastarih tam,kjer sem jih včeraj nabirala (bi jih še morebiti šla iskat). A je zdaj med poletjem kakšna možnost mikroskopiranja? Kolikor sem videla je komaj od avgusta? Ali pa jih malo bolje fotografiram? Jutri nameravam spet na tisti teren, ker sem včeraj samo na hitro šla in videla, da je tam tudi še polno borovnic :)

hodiš sama po gobe in sama nabiraš borovnice ali imaš družbo?

golobaj-milan

se je začelo sem našel 5 poletnih gobanov na  nadmorski višini 500m.n.m.

robert11

pozdravljeni
pa mi je uspelo najti letošnjega prvega gobana. sicer je pod listjem kar vlažno, ampak v tej vročini bo gozd hitro suh. kako bo pa z rastjo gobanov pa ne znam povedat.
lp
robert

evgen02

Pozdravljeni. Včerajšnja bera pod in okoli Črete v Savinjski dolini po prehojenih 10km. Nadmorska okoli 600-700m.
Lepa bera vsem

enastajerka

Citat od: počasna dne 02 Julij 2015, 21:12
Citat od: enastajerka dne 01 Julij 2015, 21:18

hodiš sama po gobe in sama nabiraš borovnice ali imaš družbo?

Večinoma sama...rada lepo v miru iščem..ponavadi me družba samo priganja "daj grema domov..dost imaš" :D

Urko

No, pa da še jaz pristavim svoj piskerček...lepo se je začelo. Danes grem spet pogledat....

Triglav

Moje prve marele letos
LP Peter