Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Meni tudi pri marčnicah nihče ni povedal. Sam sem moral vse odkriti, je trajalo precej let, da sem se naučil te gobe najti - prej sem hodil mimo njih... Povem pa lahko, da ko sem na Goričkem, tudi sam ne hodim toliko na določene rajone, ampak vsakič drugam, ob drugih cestah in v druge gozdove. Tako da ne, ni preširoko področje. Problem je, ker se skrivajo in rastejo samo na določenih mestih v gozdu. To lahko malo razložim. Marčnice imajo najrajši pas med mejo listnatega in iglastega (borovega) gozda, tam, ko že rastejo posamezna borova drevesa, ni pa še mahu na tleh. Kadar jih je dosti, kot na primer zdaj, pa se jih da najti tudi v čistem listnatem gozdu pod listjem, ali pa pod mahom v borovih predelih (zato tudi ime podmahovke). Zelo verjetno pa ne bodo rasle tam, kjer so prisotni kakšni neobičajni listavci, npr. breze ipd, gosto grmovje, trnovje, izrazitejša podrast, smrekov sestoj ali preveč odprt gozd. Sam se bolj zanašam na taka vedenja, kot da bi hotel vedeti točne kraje. Kar se tiče teh, bi lahko omenil skoraj vsa večja naselja na Goričkem... Seveda ti principi veljajo za ta del Slovenije, drugod tudi sam skoraj ne najdem nič. Zadnjič sem se peljal mimo Celja, malo pogledal in nisem našel nič.

Je pa nekdo v prejšnjih postih omenjal neke mikrolokacije pri Celju, sam pa sem že omenil gozdove pri Pijavi Gorici, le da tja ne hodim več, odkar sem zaključil svoje v Ljubljani.

Upam, da sem kaj pomagal

lp

lukar

Super klavir, hvala!
Fajn vikend vsem.
Lukar

rotor

Ravnokar iz gozda...moker do amena. Dež, pa to ;D
Pa kar dobra bera gob. Par posnetkov mi je uspelo naredit:

Quentaa Shiva

Današnja bira marčevk pod goro Oljko.

lukar

E dans pa se je tudi meni nasmehnil gozd in mi podaril marčnice.
Iskal sem jih isto kot do sedaj, na blef :)
Našel sem jih z mislijo:'' na tem štoru si bom bolj zategnil gojzare in jih hkrati našel''.
in glej ga zlomka, točno to se je zgodilo, jih je le za vzorec a vseeno sem vesel.
kak priporočate da jih užijem teh par?
hvala v naprej

Lukar

frodo

Malo smo šli na pohod, tudi čez gozd, pa sem malo skrenil in poglej ga. Iskal jih niti nisem, saj nisem imel s sabo očal, pa še v družbi sem bil. Bo pa vsaj lokacija za drugo leto.

rotor

Postaja presuho za gobe. Danes sem našel kar veliko na pol posušenih...ampak, nekaj je pa le bilo dobrih  8)

Martin

:D
pozdrav
V takem času bi že lahko prišli na plano mavrahi in smrčki mislim ,da bom jih kmalo imel v ponvi....
Sicer pa čestitke vsem za najdbe marčnic.

lp
Martin

klavir

Danes v iskanju Verpe bohemice v Loki naletel na tole:

Omenjal sem že, da so obdravske loke pri kraju Loka postale poligon motoristov, ki vozijo po naravnem okolju. Ker se policija za to očitno ne zmeni, se je nekdo spomnil tega. Samo, da se ne bo komu kaj zgodilo - razrezane gume so še najmanj...

klavir

Rotor, v katerem delu Slovenije pa ti gobariš?

klavir

Moj kratek video prikaza rasti češkega smrčkovca (Verpa bohemica):

http://youtu.be/3zI_wOudICY

rotor

Ker sem lokalpatriot 8) gobarim samo po okolici Celja.

lukar

kak priporočate da marčnice pripravim direkt za pojest in kak za shranit?

frodo

Če jih nimaš preveč, je najbolje da jih kar poješ, saj so sveže tudi najboljše,  če jih pa imaš veliko ji daj v skrinjo(prej jih blanširaj).
:o

rotor

Suša je svoje naredila :(...gobe so večinoma presušene. Nekaj se jih je pa le nastavilo aparatu.