Klopni meningitis - ste cepljeni?

Začel/a Nagi Bator, 30 April 2014, 15:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

Nagi Bator

Glede na milo zimo in s tem povezanim še večjim številom klopov,
me zanima, ker je na tem forumu verjetno 100% "gozdnih sprehajalcev",
ali ste cepljeni proti Kopnemu meningitisu oz. meningoencefalitisu?

Sam nisem, a se vsako leto spomnim na to šele nekje v tem času,
kar pa je prepozno za pridobitev učinkovite imunosti prej, kot nekje šele tam v jeseni.
Res pa, da je cepljenje "investicja" za nekaj naslednjih let. Ampak kasneje se potem nikoli ne spravim k temu.
Tudi cena me nekoliko odvrača od te akcije.
Torej, ali ste cepljeni in če ne - zakaj niste?

Dodatno bi še vprašal, kako se aktivno sami zaščitite proti klopom?
Uporabljate antirepelente oz. sredstva za odganjanje mrčesa (katera), oblačite le svetla oblačila za v gozd, se pregledate po prihodu domov in se takoj stuširate,
se morda izogibate predelov v gozdu z gosto podrastjo, itd... ?

slavko

V našem društvu je kar nekaj članov cepljenih proti klopnemu meningitisu oz. meningoencefalitisu. Praviloma so to starejši člani. Sam zaenkrat še nisem cepljen. Razlogi so podobni vašim.
V gozdu se zaščitim s sredstvom za odganjanje mrčesa, praviloma z Autanom, čeprav so na tržišču tudi druga sredstva, ki so ravno tako učinkovita. Če je le mogoče, za gobarjenje uporabljam oblačila, ki tesnijo v zapestju in gležnjih. V gozdu se ne izogibam predelom z gosto podrastjo, saj prav tam včasih najdem zanimive vrste gob. Po gobarjenju pa seveda sledi natančen pregled in tuširanje.
Večrat letno imam kakšnega klopa, včasih jih je tudi več. Če je prisesan, ga odstranim s pinceto. Mesto vboda pa razkužim s 3% raztopino vodikovega peroksida (H2O2), ki se dobi v lekarnah.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Kar stane, ni preveč. Sam sem okužbo preživel skoraj brez posledic, vem pa za primer, ko je bil človek paraliziran 2 leti in nikoli ne bo 100%.
Izogibat se mora soncu, zakaj, vem ker sem se sam izogibal kake 3 mesece. Smrtnost prbl. 2%, se spomnim iz plakata v bolnici (prvega dne, naslednjih 10 dni sem bil tako ali tako 'out')

Imel sem standardni potek:
1. Vročina kot prehlajenje zaradi klime, sredi poletja  -> antibitiki --> ozdravljenje.
2. Čez en teden glavi udar bolezni, hospitalizacija.

Upam da se je koga prijelo in da se bo šel cepit.

Prišparal sem pa, zdaj sem odporen doživljensko zastonj (-:

rajc0028

Tudi jaz priporočam cepljenje - jaz nisem bil in sem dobil klopa v pregib komolca, katerega sem odstranil po max 2 urah, čez dober teden sem dobil vročino in zato dobil antibiotike, po 14 dneh od ugriza me je začel boleti vrat pa tudi bruhal sem cca na 2 ure. Osebni zdravnik me je poslal na infekcijsko kjer sem bil punktiran in sprejet, spomnim s še zajtrka naslednji dan potem pa samo par odlomkov naslednjih 12 dni - ženo so kar malo pripravljali na bay bay. V bolnici sem ostal 3 tedne in shujšal 19 kg. Po prihodu domov bil doma 5 dni nakar me je začel spet boleti vrat - tokrat v intervalih, ko sem klical na infekcijo so mi rekli, da je to normalno - ker me je preveč bolelo me je žena, po petih dneh od odpusta, odpeljala nazaj kjer sem najprej nazijan zakaj nisem takoj prišel nazaj, nato pa sem bil 2x punktiran (v prvem poskusu so zlomili iglo na kosti). Po punktiranju sem bil spet sprejet za 10 dni, v tem času so mi preventivno dajali antibiotike proti boreliozi. Po odpustu bil na bolniški 9 mescev posledic pa na srečo nimam - opaznih, mnenje žene tu ni irelevantno  :D  . 

Suzana

Da, sem cepljena proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepljenje je plačalo podjetje, leta 1995, ker sem veliko časa delala v naravi. Sedaj obnovitvena cepljenja, ki so na pet let, plačam sama, ker delam samo v pisarni.

Pri oblačilih poskušam imeti zgornji del svetle barve, hlače pa spodaj stisnem. Ko pridem domov pa sledi seveda obvezni pregled. Zadnja tri leta nosim s seboj elektronski odganjalec klopov. Odkar imam odganjalec klopov še nikoli nisem domov prinesla niti enega klopa.

janko

LP

Moja boljša polovica mi je za rojstni dan kupila el. odgnjalec klopov. Izgubil sem ga po enem dnevu. dal sem ga za pas in se je odlomil.

Ali deluje enako, če ga imaš v žepu, na obesku okoli vratu ali kje drugje.

Suzana, kje ga imate ponavadi vi in vam pomaga!

Ima še kdo kaj izkušenj s tem.

Osebno cepiv ne maram. sem pa za ostala sredstva, seveda tudi električna.

Hvala za vsak odgovor

Suzana

Prvi elektronski odganjalec klopov se tudi jaz izgubila, ker sem ga imela zataknjenega na pasu torbice. Na drugega pa sem zavezala gumico za lase in ga sedaj nosim na zapestju. V dveh leti od kar imam odganjalec nisem na sebi našla niti enega klopa.

Odganjalec naj bi deloval tako, da ohromi živčni sistem klopa in mu prepreči vgnezdenje v kožo.

Nagi Bator

#7
Sem malo iskal po netu in ne najdem nekih tehnicnih specifikacij teh elektronskih odganjalcev, kar me dela izredno skepticnega glede njihove uporabnosti.
Ce ima kdo kaksne uporabne informacije okoli tega, bi bil zelo hvalezen, ce jih posreduje.
Terminologija v stilu, "odkar ga uporabljam nisem imel klopa" ter "naj bi pocel to in to" in podobno, pri meni ne vzge niti malo.
Tudi sam, v celem letu gobarjenja, nisem nasel na sebi niti enega klopa, pa nisem bil namocen v repelente, ali uporabljal kar koli drugega.
Mimogrede... nic osebnega  ;)

recimo:
Citat...ohromi živčni sistem klopa in mu prepreči vgnezdenje v kožo.
...me naredi edino se bolj skepticnega. Bi res rad preizkusil delovanje, nabral par klopov, jih vrgel v kozarec ali pa na kaksnega glodavca,
pristavil ta elektronski gizmo cisto zraven in pa meter vstran ter opazoval, ce jih res kaj ohromi.
Do takrat pa: autan ter svetla oprijeta oblacila, ali pa 3x igla v roku leta in pol.