Katera goba je to?

Začel/a idasemenic, 12 Februar 2014, 12:38

Prejšnja tema - Naslednja tema

Lukap8

msimerus

Lahko, da ste našli užitno pšenično poprhnjenko (rozites caperata), ki je pri nas kar pogosta pri nas.
Lahko, da sem ustrelil mimo ker se še učim, zato počakajte na Slavkovo določitev.

L.p Luka
Luka Prezelj

mušnica3

Msimerus,
to je ciganček (pšenična poprhnjenka)-odlična goba!  :) A kot je napisal Lukap8, naj še g. Slavko potrdi, da ne bo kaj narobe.
Lep pozdrav,
mušnica3

slavko

msimerus, strinjam se z določitvijo predhodnikov. Na posnetkih je ciganček oz. pšenična koprenka (Cortinarius caperatus), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

msimerus

g.Slavko, spet imam vprašanje za vas...iz današnjega sprehoda :)

Lep vikend
Miran

slavko

Tista sivorjava bo najverjetneje velika zraščenka (Grifola frondosa), užitna, vendar v Sloveniji zaščitena. Na dnu pa so opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

pauline

Pozdravljeni, sem nova, sicer pa v gozdu rada opazujem/fotografiram neznane gobe.
Pred nekaj dnevi sem opazovala (brez fotoaparata  :( ) skupino vijoličnih gob (bet in klobuk), ki imajo rahlo svetlikajoč se nadih na klobuku.
Mislim, da so bile te, ki jo je objavil eden od gobarjev v drugi temi: http://shrani.najdi.si/?43/Ya/1J20CohP/imag1487.jpg
vijoličasta koprenka?

Lemedis

pauline #50 dobrodošli na forumu!
Gobe, ki ste jih opazovali so vijoličaste koprenke (Cortinarius violaceus), gre za užitno in dokaj pogosto vrsto, razširjeno po vsej Sloveniji.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

marinka

Lepo pozdravljeni,

zanima me katera goba je na slikah.

Našli smo jo  vbližini predora Kastelec proti Kopru v mešanem gozdu par centimetrov pod površjem zemlje. Gomolj ima obliko krompirja, dolžine 10 cm. Barve je svetlo-rjave. Notranjost pa je marmorirano črno-bela. Goba ima prijeten vonj.

Za določitev vrste se vam lepo zahvaljujem.

Marinka

gadova peč

Danes sem našel gobe, pa nevem katera vrsta je to.
površina kapice je zelo sluzasta.
Kdo ve za katero vrsto gre?

jakajsijanor

Prosim za pomoč pri določitvi vrste te gobe.

slavko

marinka, mislim, da ste našli gobo iz rodu korenink (Rhizopogon), ki so neužitne. Težko pa rečem katero vrsto ste našli.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

gadova peč, mislim, da ste našli gobo iz rodu kolobarnic (Tricholoma). Najverjetneje sluzasto kolobarnico (Tricholoma ustaloides), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

jakajsijanor, na posnetkih je žametasti goban (Boletus erythropus), ki je pogojno užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

gadova peč

Citat od: slavko dne 13 September 2014, 17:41
gadova peč, mislim, da ste našli gobo iz rodu kolobarnic (Tricholoma). Najverjetneje sluzasto kolobarnico (Tricholoma ustaloides), ki je neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Slavko, nekako sem mnenja da v primeru teh gob gre za polževke in sicer vinska povževka, vendar nisem prepričan.
Dodajam še dodatne slike.

slavko

Iz posnetkov, kjer je večje število gob, tudi večjih primerkov in takih, ki niso namočeni od dežja, je lažje oceniti za katero vrsto gre. Mislim, da ste našli zajetne polževke (Hygrophorus russula), ki so užitne.

Lep pozdrav,
Slavko