Katera goba je to?

Začel/a idasemenic, 12 Februar 2014, 12:38

Prejšnja tema - Naslednja tema

marinka

Dragi Slavko,

za izredno zanimivo določitev se vam najlepše zahvaljujem.

Marinka

Citat od: slavko dne 13 September 2014, 17:36
marinka, mislim, da ste našli gobo iz rodu korenink (Rhizopogon), ki so neužitne. Težko pa rečem katero vrsto ste našli.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za poomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav
Bojan

slavko

Od zgoraj navzdol najverjetneje:
- vonjavna livka (Clitocybe fragrans)
- redkvičasta medlenka (Hebeloma sinapizans)
- osmojena kolobarnica (Tricholoma ustale)
- raznolična koprenka (Cortinarius multiformis)
- trdobetna sehlíca (Marasmius cohaerens)

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Mislim, da je na posnetkih redkvičasta medlenka (Hebeloma sinapizans), ki je strupena.

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Lep pozdrav
Bojan

slavko

- grbičasti dežnik (Macrolepiota mastoidea)
- gostoluski dežnik (Macrolepiota affinis)
- na naslednjih dveh posnetkih orjaška kolobarnica (Tricholoma colossus)
- najlepša koprenka (Cortinarius rubellus)

Lep pozdrav,
Slavko

bojan

Prosim za poomoč pri identifikaciji gob na priloženih posnetkih. 

Lep pozdrav
Bojan

slavko

- korenasta medlenka (Hebeloma radicosum),
- raznolična koprenka (Cortinarius multiformis),
- hruškasta prašnica (Lycoperdon pyriforme),
- šopasti korenovec (Gymnopus confluens),
- tridentinska lupljivka (Suillus tridentinus),
- grbičasta koprenka (Cortinarius alboviolaceus).

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Pozdravljeni!

Veliko berem ta forum in mi je v veliko pomoč pri ugotavljanju vrst gob... Tokrat vseeno komaj prvič naprošam za pomoč pri ugotavljanju vrste gobe. Spodaj sta dve fotografiji...nisem sigurna ali gre za kaksno vrsto zajčkov?
Kot mislim da je vidno na fotografijah, so klobučki svetlo sive barve, v premeru nekaj centimetrov, beti so spodaj zadebeljeni..vonj in okus sta zelo prijetna - sem samo malo poskusila in nato izplunila;) Prosim torej za pomoč pri ugotavljanju ali gre za užitno gobico ali ne. Našla sme jih v gozdu, mešanem...med listjem..v večjih skupinah so rastle...

Hvala vnaprej in lep pozdrav!

slavko

Na posnetkih so poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), po domače meglenke, ki so pogojno užitne. Pred uporabo jih je treba toplotno obdelati (npr. prekuhati; vrejo naj vsaj 5 minut).

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Najlepša hvala! Bolj kot sem včeraj brala po internetu, se mi je zdelo da gre za rdečelistko...verjetno se jih lahko loči že zaradi bolj sivkaste barve klobuka a ne (livke mislim)?
Hvala in lep pozdrav!

slavko

Poprhnjeno livko spoznate po nekoliko sladkobnem okusu, ki je za to vrsto značilen. Od rdečelistk jo ločite po vonju, pa tudi po barvi lističev. Rdečelistke, ki dozorijo, imajo rdečkasto trosovnico. Tako jih ločimo tudi od drugih podobnih vrst, denimo zajčkov.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala še enkrat!
Danes sem jih spet veliko nabrala (teh meglenk)..ni še pa bilo časa da bi jih očistila in pripravila..verjetno jih bom jutri vložila. Bom pa tudi poskusila takšno varianto; prekuhati 5-10 minut, kot ste napisali, nato pa če ne bodo premehke..spanirati in speči...se pravi "spohati"...brala sem sicer da jih ni dobro v večji količini jesti..a če jih tako spaniram in jih imam za en obrok..a bi že to bilo preveč?

Pa spet ena prošnja :) To  vrsto gob na spodnjih slikah najdem skoraj vsakič, ko grem v gozd..danes sem jih videla več na kupu. Skoraj sigurna sem že bila da gre za macesnove lupljivke,a pri opisu je poudarjeno, da ima na betu zastiralce, katerega pa jaz pri nobeni od teh gob nisem zasledila... sicer res ni bilo niti ene zelo mlade gobe, a ne vem če je možno da so bile že toliko stare, da tega azstiralca več ni na nobeni od teh gob... Eno sem utrgala ker drugače ni šlo fotografirati...upam da se dovolj vidi...zaradi teh tipičnih trosov - velikih luknjic se mi zdi da ne bi mogla biti druga goba...?

enastajerka

Pa če sem že ravno pri tem...bi pa še za dve gobici prosila določitev...:)))
Taprva ima na klobuku roza-vijolične vzorce..rastla na neporaslem delu gozda...bolj med listavci sicer.
Tadrugi gobici sta pa rastli pod kostanjem in še nikoli nisem videla takšnih...Več fotografij sem naredila od različnih gob, pa zdja nekako ne vem kako se naj lotim iskanja imena gobe..na tem portalu mislim...če grem kar po vrsti po vseh užitnih gobah ali tam kjer je zavihek mikologija, bi menda malo preveč časa vzelo,če grem čisto vse slike odpirat...no sej še bom naštudirala..morda mi pa za tokrat še vseeno lahko malo pomagate kar vi? :))
Hvala in lep večer...ali kar lahko noč...:))