Determiniranje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Glede na posnetek in rastišče bi sklepal, da je gozdna polževka (Hygrophosrus nemoreus). Hojeva polževka ima okus po smoli oz. terpentinu, vonj pa spominja na vonj smrekovih vršičkov. Za hojevo polževko je značilen tudi rumenkast bet.

Lep pozdrav,
Slavko

6ar

glede na čas in množično rast v gozdu predvidevam da so sivk

slavko

Na posnetkih so poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), po domače meglenke, ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

mika

Prosim za determinacijo gobe na prvih slikah. Ali je na drugih slika goba ali so jajčeca kakšne živali.
Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam! Marija

slavko

Od zgoraj navzdol je najverjetneje:
- na prvih treh posnetkih zgodnja gostolistka (Melanoleuca cognata),
- goba bele barve pa spada med glivam podobne organizme oz. pseudoglivam iz kraljestva praživali (Protozoa), debla Myxomycota, družine sluzavk (Myxomycetes) in rodu ikrovk (Tubifera) ali cvetov (Fuligo). Morda Tubifera ferruginosa ali Fuligo candida.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

ppozdravljeni
V šumi je ful ful lepo :).
našel sem tudi par rastišč enih gob, ki so zelo podobne tistim ki jih je zgoraj pripopal 6ar, dodajam pa še eno golobico?
Vse so rastle v bolj v listnatem gozdu.
Tiste ko jih je več sem dal na jezik in so bile prijetnega okusa in niso pekle.
hvala v naprej in fajno nedeljo.

Luka

slavko

Na prvem in zadnjem posnetku so poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), pogojno užitne. Vmes pa je najverjetneje slanikova golobica (Russula xerampelina), ki je užitna.

Lep pozdrav,
Slavko

Beraj

Pozdravljeni prijatelji, prijateljice. Danes sem prvič na forumu, gobe pa nabiram v okolici Ljubljane.

Imam vprašanje, in sicer me zanima, če kdo ve katera goba je na sliki? Prijateljica jo je namreč IZKOPALA danes na vrtu (Bloke). Gomolj ima baje bolj oster vonj, po plinu...

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav

lukar

Hahah, pa to si našo neki gomolj od tulipana :p

slavko

Beraj gomolj, ki je na posnetkih, bi lahko bil gomolj kakšne rastline, lahko pa gomolj kakšne podzemne vrste gob. Če gre za podzemno vrsto gob, so gomolji praviloma bolj čvrsti. Pri posnetku vašega gomolja se zdi, da je sredica nekoliko mehkejša, kar daje slutiti, da gre za gomolj rastline.
Na osnovi posnetkov težko povem kaj natančnejšega. Če bi gomolj mikroskopirali, bi bil odgovor bolj zanesljiv. V primeru, da bi našli trose, bi definitivno šlo za vrsto podzemne gobe.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

Pozdravljeni

Tole sem našel v listnetem gozdu, rastejo bolj narazen.
premer tega klobuka je kakih 7cm, so pa bile tudi manjše in večje, in vse so imele taki lijakast klobuk...
hvala v naprej za determinacijo.

Lp, Luka

slavko

Na posnetku je goba iz rodu mlečnic (Lactarius). Verjetno kafrna mlečnica (Lactarius camphoratus).

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

BubikolRamios

Citat od: Beraj dne 20 November 2014, 18:59
Pozdravljeni prijatelji, prijateljice. Danes sem prvič na forumu, gobe pa nabiram v okolici Ljubljane.

Imam vprašanje, in sicer me zanima, če kdo ve katera goba je na sliki? Prijateljica jo je namreč IZKOPALA danes na vrtu (Bloke). Gomolj ima baje bolj oster vonj, po plinu...

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav

Na prerezu se mi zdi precej podobna tejle(TuberRufum):
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=261206d786a748eb9c66bf5091ebea0a
http://www.gobe.si/Gobe/TuberRufum
Moj opis vonja pa bi bil oster,močno smrdeč po gnili repi, kar je po moje blizu vašemu opisu.

slavko

1. verjetno pozni zgručevec (Panellus stypticus),
2. verjetno grbasta ploskocevka (Trametes gibbosa).

Lep pozdrav,
Slavko