Determiniranje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

BubikolRamios

Jaz sem idejo da bi karkoli od tega kar sem nabral, pojedel, opustil, nabral sem jih okoli 6, vsi izgledajo enako, vsi z istega rastišča.
Zgleda da je treba vsakega posebej povohat.

Tale na sliki (najmlajši od vseh, edini pri katerem je trosovnica še bela po 12 urah po nabiranju) izrazito diši po karbofixu, medtem ko ostali ne.
Slika, 10 minut po razkosanju, meso klobuka ne spremeni barve niti na dotik, Razen na meji med povrhnjico in mesom klobuka, ni rumene barve.
Zgornja slika, točka preloma med klobukom in betom, tam pa je močno rumena.

slavko

Če ima kukmak vonj po karbofixu, je zelo verjetno karbolni kukmak. Velika verjetnost je, da so enake vrste tudi ostali iz rastišča.

Lep pozdrav,
Slavko

lukar

Evo jaz tut mam menda enega od kukmakov na prvih dveh posnetkih, ampak katerega (vonja tudi ne znam definirati)?
Našel sem še nekaj drugega in utrgal eno izmed manjših, kaj pa je to ?

Oboje sem našel v mešanem oz bolj listnatem gozdu.

Hvala v naprej in fajn tedn želim :)

Luka

slavko

Na prvih dveh posnetkih je najverjetneje hostni kukmak (Agaricus sylvicola), na drugih dveh pa greneči ježevec (Sarcodon imbticatus).

Lep pozdrav,
Slavko

tinček

Ali je to kozjenogi mesnatec,samo da preverim,hvala pa lp

mika

Prosim za determinacijo, če se bo dalo , ker sem slikala z telefonom. Izgledale so kot prašnice na malo daljšem ,peclju, . Bile so štiri skupaj. Hvala že v naprej.
Lp Marija

Lojze07

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

tinček

Hvala za odgovor in g. Lojze upam,da nebom  šel po gobe.Malo heca mora bit.
  LP

lisjak

Kaj imam, Agaricus langei, Langejev kukmak ali pa Agaricus sylvaticus, gozdni kukmak
Ker močno pordeči, misim da je Agaricus langei, Langejev kukmak  ???
lp

A1

A2

A3

slavko

mika, mislim, da so na posnetkih mlade klene ježevke (Hydnellum compactum), neužitne.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

lisjak, glede na intenzivno rdečenje bi rekel, da je langejev kukmak (Agaricus langei).

Lep pozdrav,
Slavko

mika

Hvala za odgovor. V bližini so rastle te gobice, kar se mi zdi tudi pomembno ko sem malo pogledala po internetu za tem vašim odgovorom.
Lp Marija

Lojze07

Tinček,  :)

in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

A zagotovo ne zaradi kozjenogih mesnatovcev... To so namreč krasne, okusne, in vsaj zame (pa za Martina menda tudi, pa še koga) predvsem v kis vložene odlične gobe.

LP
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

piagoritianus

Zdravo,
ker med sorodstvom in prijatelji nimam gobarskih poznavalcev, je tale forum super zadeva pri moji (počasi napredujoči) gobarski poti.
Včeraj sem naletel na tale primerek, znanec z Dolenjskega pravi, da mu rečejo "Mavel(j)", kako pa bi ga vi determinirali? Hvala in lp
http://shrani.si/f/1M/vh/3sfuhXQm/20140901232737.jpg
http://shrani.si/f/1F/7M/3TmuOYDx/20140901232811.jpg

slavko

mika, na posnetkih mislim, da je črni plutozob (Phellodon niger), neužiten.

Lep pozdrav,
Slavko