Determiniranje 2014

Začel/a kragulj, 01 Januar 2014, 21:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

kris007

Mislim, da sem našel lijasto lisičko. Na Pohorju jih je vse polno. Gobaril sem na cca. 1100 nmv. Ker te gobe ne poznam 100%, so ostale v gozdu.

Lep pozdrav.

slavko

lukar, če je bila golobica s posnetka pekoča, bi lahko bila zelena golobica (Russula aeruginea). Če ne peče, pa je verjetno rjavozelena golobica (Russula heterophylla).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

kris007, na posnetku je lijasta trobenta (Craterellus tubaeformis), ki je užitna. Včasih je spadala pod lijasto lisičko (Cantharellus tubaeformis).

Lep dan,
Slavko 

lisjak

Pohorje, upam, da je iz te slike razvidno, za katero gobo gre





mareprah

#214
Pozdravljeni,
prosil bi za pomoč pri determiniranju danes nabranih gob. Vprašal bi še, glede na to da omenjate, da se žametna podvihanka je skupaj z ostalimi gobami, verjetno ne bo nič narobe, če jo samo pripravim samo ampak le npr polovico klobuka? Zgolj da jo probam ali mi je sploh všeč.

Drugo vprašanje imam predvsem z gobo, za katero predvidevam, da je odsekani kukmak. Na ranjenih mestih NA KLOBUKU rumeni, oz. potegne celo na rumeno/oranžno barvo. Nikakor ne citronasto rumena. Pri drnišču beta ne spreminja barve, tudi ko je odrezan, poškodovan ter izpostavljen zraku. Dejansko ne spreminja barve nikjer, razen ta tanka prevleka po klobučku... Trosovnica je svetlo svetlo rozaste barve. Tu bi mi bila determinacija nekako najbolj "pomembna", klobučki teh gob so namreč rahlega rumeno zelenega odtenka. V bljižini je rastla zelena mušnica, kateri se je dobro videlo, da raste iz "jajca" oz lupine, medtem ko pri teh kukmakih NIKJER ni bilo videti lupine/jajca.

Opravičujem se, da so nekatere slike pretemne, v gozdu so izgledale OK, na računalniku sedaj vidim, da bi bilo bolje slikati s fleshom.

Pred povezavami do slik bom napisal za katero gobo zgolj mislim da gre, vi mi prosim potrdite ali pa me popravite. Vnaprej hvala ter LP.

Brezov ded (tu sem kar ziher, morda le, da gre za brezovega turka):
http://shrani.si/f/1l/Ad/gB2eDPm/brezov-ded.jpg

Odsekani kukmak (na strani gobe.si ta goba ni opisana :( ):
http://shrani.si/f/3Q/c7/1jJUcUI6/odsekani-kukmak-1.jpg
http://shrani.si/f/m/18/4eqdTI4Z/odsekani-kukmak-2.jpg
http://shrani.si/f/X/SL/2RbhPZOg/odsekani-kukmak-3.jpg
http://shrani.si/f/2F/Py/34pvzGgT/odsekani-kukmak-4.jpg
http://shrani.si/f/3Z/wo/5eaGqoF/odsekani-kukmak-5.jpg
http://shrani.si/f/1t/Wd/3PUItdcd/odsekani-kukmak-7.jpg

Žametna podvihanka (tu sem precej prepričan, le problem je da jo prvič nabiram, pa bi želel biti 100% )
http://shrani.si/f/a/12y/1bZHSvCa/zametna-podvihanka-1.jpg
http://shrani.si/f/3B/Co/2hyjnowD/zametna-podvihanka-2.jpg
http://shrani.si/f/2v/d3/3PZVEX7V/zametna-podvihanka-3.jpg
http://shrani.si/f/2K/11h/Rn0zVTt/zametna-podvihanka-4.jpg
http://shrani.si/f/3e/Xc/2ywSjhvc/zametna-podvihanka-5.jpg

Zadnja goba, mislim da je neke sorte kukmak, sumim da je gozdni kukmak. Poleg tega na sliki je rasel še starejši, katerega klobuk je bil res ogromen - premera cca. 25cm. Tu so slike res temne, lahko naredim nove. Sicer pa meso na betu, tik pod klobukom oziroma tik pod trosovnico malo vleče na vijolično barvo, sicer je goba nasplošno več ali manj rjava.:
http://shrani.si/f/2X/PZ/1s6gY5i6/gozdni-kukmak-1.jpg
http://shrani.si/f/1n/qN/424bV7iQ/gozdni-kukmak-2.jpg
http://shrani.si/f/2o/nJ/3e7a4yOT/gozdni-kukmak-3.jpg
http://shrani.si/f/1O/e4/19eTw1oS/gozdni-kukmak-4.jpg
http://shrani.si/f/3O/4O/3bOqv5sp/gozdni-kukmak-5.jpg
http://shrani.si/f/1k/ys/2SRliXJD/gozdni-kukmak-6.jpg

EDIT: dodal bi še eno vprašanje, upam da nisem s svojim postom predolg.
Ko omenjate, da naj bi bila npr zelena golobica pekoča, podobno se omenja tudi pri ostalih gobah, kako se to poizkusi? Kar surovo in se potem pljune ven ali bog ne daj?

Še enkra hvala ter lp

slavko

lisjak, mislim, da je ena od koprenk. Iz posnetka težko rečem katera vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

mareprah, kot ste zapisali, pri novi vrste gobe poskusite le majhen kos, da boste ugotovili, če vam okus ustreza. Žametna podvihanka, ki jo imate na posnetkih ''zametna-podvihanka 1-5'', se po novem imenuje žametni podvihanec (Tapinella atrotomentosa) in je pogojno užiten (surov strupen). Zato ga prekuhajte in naj vre kakih 5 minut, šele nato ga poskusite.

Na posnetkih ''odsekani kukmak 1-7'' gre za vrsto kukmaka. Značilnost odsekanega kukmaka, ki je po novem hostni kukmak (Agaricus sylvicola), je vonj po janežu in spreminjanje barve klobuka - pri dotiku porumeni. Tudi bet pri dotiku porumeni. Je prijetnega okusa, ki spominja na oreščke.

Na zadnji seriji posnetkov pa mislim, da gre za vrsto koprenke (Cortinarius), ne kukmaka (Agaricus). Tudi koprenke imajo rjave lističe oz. trosni prah. Fotografija ni dovolj dobra, da bi lahko ugotovil vrsto.

Pri pokušanju golobic vzemite le majhen košček, da ugotovite če peče. Košček gobe nato izpljunete in si z vodo splahete usta.

Lep pozdrav,
Slavko

6ar


smrdljivi mavrahovec?


to pa nisem uspel identificirat

mareprah

Najlepša hvala za ažuren odgovor g. Slavko,

ko se vrnem domov, preverim ali kakorkoli porumeni tudi bet hostnega kukmaka, čeprav imam občutek da ni popolnoma nič spreminjal barve.

Lep pozdrav, Marko

BubikolRamios

Citat od: 6ar dne 31 Avgust 2014, 22:12

smrdljivi mavrahovec?
....
to pa nisem uspel identificirat

1 verjetno je to to
2.Tremiscus helvelloides (uhati drhtavež)

BubikolRamios

#220
1. Agaricus x ?
Smrekov gozd.
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=45f0df69dfd746fdb3492d838185eb0e
Spodaj desno, ne vem ali bi se temu reklo podvihan rob klobuka.

2. Lycoperdon perlatum ?
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=1068cc767eb248feb4b689c629713100

3.Cortinarius x ?

http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=5e0d93fe78344c948cfa1cea54f02531
Tista oranžna (+fill light, exposure) na robu klobuka spodaj je lahko tudi rjava. Brez slike tega nisem opazil.

slavko

6ar, se strinjam z določitvijo predhodnika, smrdljivi mavrahovec (Phallus impudicus) in uhati drhtavež (Tremiscus helvelloides).

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

BubikolRamios, od zgoraj navzdol najverjetneje:
1. hostni kukmak (Agaricus sylvicola),
2. betičasta prašnica (Lycoperdon perlatum),
3. vijoličasta koprenka (Cortinarius violaceus).

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Osvežena slika: http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=45f0df69dfd746fdb3492d838185eb0e
Tale rumena na betu (po drgnjenju) se komaj vidi. Je sicer tam, ampak če ne bi posebej gledal bi bil pač od otipavanja bet rahlo rumenkast.

Kakšne izkušnje s karbolnim kukmamkom ? Ali je tam rumena izrazito bolj rumena ?

slavko

Hostni kukmak (Agaricus sylvicola) ima vonj po janežu in prijeten okus, ki spominja na oreščke. Karbolni kukmak (Agaricus xanthodermus) ima vonj po karbolu ali črnilu, predvsem pri kuhanju in je rahlo zoprnega okusa. Karbolni kukmak na prerezu ali dotiku izrazito porumeni. Izrazito rumeni tudi dnišče beta.

Lep pozdrav,
Slavko